Στις εξελίξεις που σημειώνονται στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και στη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά εστίασαν ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.
Η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις και συζητήσεις στο πολιτικό σκηνικό, με τη Νέα Δημοκρατία να επιδιώκει να διατηρήσει την εσωκομματική συνοχή εν μέσω των εξελίξεων.
Σε συνέντευξή του, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η διαγραφή ήταν αναπόφευκτη, παρότι ο ίδιος διατηρεί ευγνωμοσύνη προς τον κ. Σαμαρά: «Για μένα δεν είναι μια ευχάριστη στιγμή. Εγώ πάντα έδειχνα και δείχνω ευγνωμοσύνη στον Αντώνη Σαμαρά, που με έκανε υπουργό Υγείας, και πιστεύω ότι την περίοδο 2012-2015 κράτησε τη χώρα στο ευρώ».
Ωστόσο, σημείωσε ότι: «Δεν μπορούσε ο πρωθυπουργός να κάνει κάτι διαφορετικό χθες». Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι ο Αντώνης Σαμαράς είχε υιοθετήσει μια συγκεκριμένη τακτική εδώ και καιρό, υπονοώντας ότι η συνέντευξη ήταν το αποκορύφωμα. «Όποιος πολιτικός δίνει μία συνέντευξη αυτού του τύπου, αντιλαμβάνεται περίπου το πλαίσιο», είπε χαρακτηριστικά.
Τόνισε επίσης τη σημασία της πειθαρχίας για τη λειτουργία ενός πολιτικού κόμματος: «Τα έθνη για να γίνονται σπουδαία πρέπει να έχουν πειθαρχία. Αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία έχει πρόεδρο, και δεν μπορεί ο καθένας μας να κάνει ό,τι θέλει. Όλοι πρέπει να κατανοούμε κάποια όρια».
Ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι η κυβερνητική σταθερότητα δεν διακυβεύεται από τη διαγραφή του κ. Σαμαρά. «Ο στόχος παραμένει να λύσουμε τα προβλήματα των πολιτών», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ξεκαθάρισε ότι το γεγονός πως η Ελλάδα συνομιλεί με την Τουρκία δεν συνεπάγεται παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας: «Το ότι μιλάμε με την Τουρκία δεν σημαίνει ότι παραχωρούμε εθνική κυριαρχία».
«Βαριά ποιοτική διαφοροποίηση» είδε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης στα όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξή του
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ο κ. Βορίδης είπε στο MEGA ότι ο πρώην πρωθυπουργός επανέρχεται διαρκώς στην κριτική του για τους χειρισμούς των εθνικών θεμάτων ακόμα κι αν έχουν δοθεί εξηγήσεις, και στη χθεσινή συνέντευξή του αμφισβήτησε τον πατριωτισμό του κ. Γεραπετρίτη και επομένως και του κ. Μητσοτάκη.
«Εγώ καταλαβαίνω ότι οι πρώην πρωθυπουργοί, οι πρώην πρόεδροι, μπορεί να θέλουν με δημόσιες παρεμβάσεις τους να επισημάνουν κάτι στην κυβέρνηση, κάτι που έχουν διαφορετική άποψη από την κυβέρνηση.
Το ποσοτικό κομμάτι υπεισέρχεται στο όταν η επισήμανση γίνεται, δίνονται εξηγήσεις επανειλημμένως από την κυβέρνηση για το ζήτημα αυτό και επαναφέρεται συστηματικά. Υπάρχει και κάτι σημαντικό στην χθεσινή συνέντευξη που είναι ποιοτική διαφοροποίηση.
Για πρώτη φορά ζητείται παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών στη βάση αμφισβήτησης του πατριωτισμού του. Αυτό είναι βαριά ποιοτική διαφοροποίηση. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει τοποθετηθεί εκεί από τον πρωθυπουργό. Αν αμφισβητείται σοβαρά ο πατριωτισμός του ΥΠΕΞ, προφανώς αμφισβητείται και ο πατριωτισμός του πρωθυπουργού».
«Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Είναι ένα ζήτημα η πολιτική διαφοροποίηση σε ζητήματα συγκεκριμένης πολιτικής, αλλά η αμφισβήτηση του πατριωτισμού της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού δεν μπορεί να γίνει δεκτή».
Ο Μάκης Βορίδης ανέφερε επίσης ότι προκύπτει το ζήτημα του πώς στηρίζεις μία κυβέρνηση που πιστεύεις ότι κινείται στη λάθος κατεύθυνση.
«Αν κατέληγα ότι αυτή η κυβέρνηση κινείται στη λάθος κατεύθυνση, αν θεωρούσα ότι στην εξωτερική πολιτική τα κάνει λάθος και μάλιστα δεν την πίστευα κιόλας, γιατί έχει δώσει διευκρινίσεις οι οποίες δεν με πείθουν, αν θεωρούσα ότι πάει στην αντίθετη κατεύθυνση από εκεί που πάει όλος ο κόσμος, γεννιέται και ένα ερώτημα. Τι την στηρίζεις αυτήν την κυβέρνηση;».
«Η κυβέρνηση είναι απολύτως σταθερή»
Ο Μάκης Βορίδης εκτίμησε και αυτός όπως και ο Αδωνις Γεωργιάδης ότι η κυβέρνηση δεν θα πληγεί από τις εξελίξεις, χαρακτηρίζοντάς την απολύτως σταθερή.
«Η κυβέρνηση είναι απολύτως σταθερή. Στη Γερμανία έπεσε η κυβέρνηση, μια κυβέρνηση συνεργασίας οδηγείται σε εκλογές. Ο Μακρόν ‘φτύνει’ αίμα να περάσει η κυβέρνηση που συγκροτήθηκε με χίλια βάσανα, το παραμικρό νομοσχέδιο. Δύο μεγάλες χώρες, ηγέτιδες της Ευρώπης, βρίσκονται σε βαθιά πολιτική κρίση εξαιτίας των πολιτικών συνθηκών που έχουν επικρατήσει.
«Έχεις μία χώρα η οποία έχει ισχυρή κυβέρνηση, ισχυρό πρωθυπουργό, καθαρή πλειοψηφία και προβλήματα στην αντιπολίτευση. Να ακούσουμε τα πάντα και να είμαστε ανοιχτοί, και είμαστε ανοιχτοί. Νομίζω ότι οι βουλευτές της ΝΔ είναι συντεταγμένοι στην γραμμή της κυβέρνησης και είναι κάτι το οποίο το έχουν αποδείξει».
«Δεν υπάρχουν εκλογές, η κυβέρνηση έχει να κάνει πολλή δουλειά, να αντιμετωπίσει τα θέματα τα οποία υπάρχουν. Υπάρχουν μια σειρά ζητημάτων του κόσμου τα οποία ‘πολεμάει’ η κυβέρνηση και εκεί είναι συγκεντρωμένη», συμπληρώνει.
Σχετικά με τη συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας, ο Βορίδης είπε ότι ένα πρόσωπο με συνθετικά χαρακτηριστικά θα μπορούσε να προέρχεται από τη δεξιά παράταξη αλλά παρέπεμψε στο μέλλον για τη συζήτηση.
«Έχουμε διευκρινίσει σε όλους τους τόνους ότι αυτή η συζήτηση θα ανοίξει την ώρα που πρέπει και που θα επιλέξει ο πρόεδρος της ΝΔ. (…) Η προσπάθεια που κάνουμε εδώ είναι πάντοτε η προσπάθεια που επιτάσσει το Σύνταγμα. Η προσπάθεια είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά το δυνατόν, να έχει συνθετικά χαρακτηριστικά. Συνθετικά χαρακτηριστικά θα μπορούσε να έχει ένα πρόσωπο της Δεξιάς; Βεβαίως θα μπορούσε. Είναι μια συζήτηση που θα την κάνουμε τότε».