Βούλτεψη: «Υπάρχουν καταγγελίες για λαθροδιακινητές που ζητούν 9000 ευρώ για κάθε άτομο»

34 mins read

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον ανάμεσά μας είναι κάπου υπερβατικά», επισήμανε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

«Πιστεύω απόλυτα ότι δεν είναι ασύμβατες έννοιες η φύλαξη των συνόρων και η εκπλήρωση του ανθρωπιστικού καθήκοντος, αυτά πάνε μαζί και μάλιστα είναι αλληλοσυμπληρούμενα και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μέχρι τέλους» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Κουβαρά και Γιώργο Πιέρρο, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα, η κ. Βούλτεψη σημείωσε: «Φαίνεται ότι υπάρχει μια διαφοροποίηση όσον αφορά τις οδούς δηλαδή επειδή φυλάσσονται και τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα μας οι λαθροδιακινητές που ξεκινούν από την Τουρκία επιλέγουν την οδό από την κάτω πλευρά από τη Μεσόγειο με προορισμό την Ιταλία. Φυσικά αυτά είναι σαπιοκάραβα τα πιο πολλά, είναι χειμώνας, βολοδέρνουν-παραδέρνουν και έχουμε και αυτά τα ναυάγια των τελευταίων ημερών. Ακούγεται ότι έχει ανέβει πάρα πολύ και η ταρίφα, κάποιοι είπαν ότι δώσανε και 9.000 ευρώ…».

«Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ότι από τον πληθυσμό που φτάνει τα μισά είναι ανήλικα παιδιά και τα πιο πολλά ασυνόδευτα.», υπογράμμισε η υφυπουργός.

Αναφορικά με το τι έχει έμμεσα κατηγορηθεί για trafficking, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον ανάμεσά μας είναι κάπου υπερβατικά γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι σε κάποια λίστα υπήρχε μια κατηγορία παιδιών όπου βρίσκονταν στην αστεγία και που δεν βρίσκονταν. Ρωτάνε που είναι αυτά τα παιδιά. Η πραγματικότητα είναι ότι η κα Αγαπηδάκη μπόρεσε όλο αυτό το διάστημα να μαζέψει όλα τα παιδιά που ζούσαν σε επισφαλείς συνθήκες σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στα νησιά δηλαδή βρήκε 5.500 παιδιά σε επισφαλείς συνθήκες».

«Άρα τα παιδιά που ψάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τα παιδιά τα οποία έχουμε βρει και για αυτό δεν υπάρχουν σε κάποια λίστα διότι είναι ασφαλή σε δομές. Η Ελλάδα και κάθε χώρα δεν έχει απεριόριστη φέρουσα ικανότητα να φροντίζει κόσμο από το εξωτερικό, εμείς ως χώρα έχουμε φέρουσα ικανότητα για ασυνόδευτα παιδιά 2.500. Η μεγάλη μας επιτυχία, παγκόσμια επιτυχία δεν το έχει πετύχει κανείς είναι ότι ήδη βρίσκονται 1.200 παιδιά ασφαλή σε ευρωπαϊκές χώρες μόνο γιατί εκεί είναι τα πρωτόκολλα μας και αυτό το πρόγραμμα υλοποιήθηκε αποκλειστικά μέσα στην πανδημία δηλαδή με κλειστά αεροδρόμια και χωρίς αεροπλάνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι μετεγκαταστάσεις γίνονται με τη βοήθεια του Διεθνούς οργανισμού μετανάστευσης και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε να εννοηθεί ότι αυτό για το οποίο μας κατηγορεί γίνεται και μέσω των μετεγκαταστάσεων, όταν βγαίνει η Ύπατη Αρμοστεία και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και λένε ότι αυτά γίνονται με απόλυτη ασφάλεια και απόλυτη επιτυχία δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά. Αυτό το οποίο εμείς προσπαθούμε να κάνουμε είναι ότι όταν ξεπερνάμε το όριο των 2.500 παιδιών και επειδή τώρα βλέπουμε αυτά τα σημάδια γιατί στα ναυάγια έχουμε πάρα πολλά παιδιά, έχουμε παράλληλα μηχανισμό μετεγκατάστασης να μπορούμε να προσφέρουμε και να σώζουμε αυτά τα παιδιά. Ο Πρωθυπουργός ήταν σε αυτό απόλυτος ‘’δεν θα μείνει παιδί απροστάτευτο’’», διευκρίνισε η ίδια.

Αναφορικά με την ένταξη των μεταναστών, η κ. Βούλτεψη επισήμανε: «Αφού δεν γίνονται επιστροφές και απελάσεις όχι μόνο από την Ελλάδα, από ολόκληρο τον κόσμο ειδικά με την πανδημία γιατί χρησιμοποιείται ως πρόσχημα και η πανδημία για τις επιστροφές, και αφού η Τουρκία δεν τηρεί καμία από τις διμερείς συμφωνίες μας ούτε την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας είναι προφανές ότι αυτοί οι άνθρωποι παραμένουν στη χώρα. Άρα σίγουρα δεν αρνούμαι ότι επιβαρύνεται συνήθως το κέντρο των πόλεων και το κέντρο της Αθήνας προφανώς γιατί εκεί μένουν σε σπίτια, βρίσκουν συγγενείς τους… είναι προφανές ότι υπάρχει πρόβλημα».

«Το πρόβλημα που κλήθηκα να αντιμετωπίσω χωρίς ένα ευρώ όμως γιατί είχε λήξει η προηγούμενη χρηματοδοτική περίοδος και η καινούργια αρχίζει τώρα το πρώτο τρίμηνο του ‘22 είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις ένταξη χωρίς λεφτά. Τώρα εγώ έχω ετοιμάσει τα πάντα όσον αφορά την ένταξη και η ένταξη θα αρχίσει αμέσως δηλαδή τον Φεβρουάριο θα αρχίσει. Υπάρχουν τομείς της οικονομίας μας στους οποίους μπορούν να προσφέρουν αυτοί οι άνθρωποι αντί να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό με επιδόματα. Υπάρχουν τομείς που ζητούμε και φέρνουμε εργάτες γης για παράδειγμα από το εξωτερικό άρα μπορούν για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες στην πατρίδα τους και διαρκεί και το άσυλό τους να εργάζονται, να αισθάνονται ανεξάρτητοι και να ζουν με αξιοπρέπεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα πως πιστεύει ότι θα πάει η μετανάστευση το 2022, απάντησε: «Πιστεύω απόλυτα ότι δεν είναι ασύμβατες έννοιες η φύλαξη των συνόρων και η εκπλήρωση του ανθρωπιστικού καθήκοντος, αυτά πάνε μαζί και μάλιστα είναι αλληλοσυμπληρούμενα και αυτό ακριβώς θα κάνουμε. Η φύλαξη των συνόρων είναι θέμα εθνικής ασφάλειας και η προσφορά στους αδύναμους σε αυτούς τη χρειάζονται είναι το ανθρωπιστική μας καθήκον και τα δυο μαζί η Ελλάδα καταφέρνει να το επιτυχαίνει αυτό αρκεί μνα έχουμε ομοψυχία».

Facebook Comments