ΑρχικήΠολιτικήΒουλή: Αντιπαράθεση Ανδρουλάκη - Τσιάρα για την απόφαση του ΣτΕ για τις...

Βουλή: Αντιπαράθεση Ανδρουλάκη – Τσιάρα για την απόφαση του ΣτΕ για τις υποκλοπές

Ο Κώστας Τσιάρας τόνισε πως «Η απόφαση του ΣτΕ αφορά σε ρύθμιση που διορθώθηκε».

Αντιπαράθεση ξέσπασε στην Ολομέλεια της Βουλής μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, με φόντο την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σύμφωνα με αυτήν, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, οφείλει να ενημερώσει τον Νίκο Ανδρουλάκη για το υλικό που έχει συλλεγεί, μετά την επιβολή σε βάρος του του μέτρου άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών του.

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας υπογράμμισε πως «ακούσαμε να μεταφέρει την είδηση ότι ένα κομμάτι του νόμου του 2021 κρίθηκε αντισυνταγματικό και αυτό δημιουργεί την δυνατότητα η ΑΔΑΕ να κρίνει την υπόθεση από εδώ και πέρα». Και συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό που αξίζει να έχει κανείς υπόψη του είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση με δική της πρωτοβουλία σε ένα επόμενο χρονικό διάστημα φρόντισε να θωρακίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα που αφορά στην άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων με τον 5002 του 2022. Εκεί μπήκε και το φίλτρο για τα πολιτικά πρόσωπα».

Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι δεν πρόκειται για μια εύκολη υπόθεση «σε ένα τοπίο που μεταβάλλεται συνεχώς να μπορεί κανείς με ασφαλιστικές δικλείδες και με συγκεκριμένο τρόπο να διασφαλίζει και τον λόγο που γίνεται η άρση του απορρήτου, να διασφαλίζει την προστασία προσωπικών δεδομένων και να δημιουργεί πραγματικές συνθήκες ασφάλειας στην ΕΥΠ. Και αυτό έγινε με πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης». Και κατέληξε επισημαίνοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα από το ΣτΕ, αλλά αντίθετα σε μια προηγούμενη ρύθμιση η οποία προφανώς διορθώθηκε με έναν πολύ συγκεκριμένο νόμο».

«Ως εδώ κύριε Μητσοτάκη» είπε ο Ανδρουλάκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση καθώς και τον πρώην υπουργό σημειώνοντας ότι «καταντάει κωμωδία για την αντισυνταγματική διάταξη που κρίθηκε πριν από λίγο από το ΣτΕ χωρίς να χρησιμοποιεί τη λέξη ο εφευρέτης κ. Τσιάρας. Μας λέει ότι τα κάνανε όλα καλά, αλλά βγήκε αντισυνταγματική η τροπολογία». Απευθυνόμενος προς τον πρώην υπουργό του είπε «μάλλον δεν διαβάσατε καλά την απόφαση».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε λέγοντας ότι «περιμένω να ενημερωθώ». «Είναι ιστορική απόφαση, όχι μόνο για εμένα έχει νομικό νόημα αλλά και πολιτικό μήνυμα», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης συμπληρώνοντας ότι «ως εδώ κύριε Μητσοτάκη με το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Ανοίγει και για άλλους ανθρώπους ο δρόμος, τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν είναι μια κανονική ευρωπαϊκή κυβέρνηση, ενώ την κατηγόρησε ότι έστησε ένα τέτοιο κράτος υποκλοπών και παρακρατικής συγκάλυψης. «Το κράτος δικαίου είναι ισχυρό και περήφανο. Σας στέλνει ένα μήνυμα “ως εδώ”. Είναι μια νίκη της δημοκρατικής παράταξης», κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Οι αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης δεν είναι α λα καρτ» ανταπάντησε ο κ. Τσιάρας. «Όταν μας αρέσει είναι καλή η δικαιοσύνη, όταν δεν μας αρέσει τότε η δικαιοσύνη χειραγωγείται», ανέφερε ο βουλευτής της γαλάζιας παράταξης. Το γάντι σήκωσε ξανά ο Νίκος Ανδρουλάκης λέγοντας «ότι ο κ. Τσιάρας μιλώντας για α λα καρτ σεβασμό στην δικαιοσύνη δεν αναφέρεται στο ΠΑΣΟΚ αλλά σε άλλους γιατί εμείς τιμούμε την ελληνική δικαιοσύνη. Εμπιστεύομαι και τις ανεξάρτητες αρχές και την διάκριση εξουσιών». Υψώνοντας κι άλλο τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση ανέφερε: «Είστε ένα κόμμα ντροπή για την διάκριση των εξουσιών». «Έχετε ένα βέρτιγκο μετά την απόφαση του ΣτΕ κ. Τσιάρα» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Κατέληξε, λέγοντας ότι «αυτή η ιστορία επιβεβαιώνει ένα και μόνο πράγμα, δεν χρειάζεται να έχουμε μόνο νόμους αλλά και πολιτικά πρόσωπα που σέβονται τους νόμους. Για αυτό στις 9 Ιουνίου καλώ τον ελληνικό λαό να καταδικάσει τη Νέα Δημοκρατία, το κόμμα που οδήγησε με τις πρακτικές της την χώρα πίσω και προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό που είχε το θράσος να χρησιμοποιήσει τα πιο σύγχρονα λογισμικά εις βάρος της δημοκρατίας. Είμαι περίεργος και με μεγάλη χαρά την Δευτέρα θα πάω στην ανεξάρτητη αρχή να μάθω τον λόγο που αποφάσισε το παρακράτος του Μαξίμου την ώρα που έθεσα να την υποψηφιότητα να ηγηθώ της Δημοκρατικής παράταξης να με παρακολουθεί. Θέλατε ΠΑΣΟΚ αποκούμπι».