ΑρχικήΠολιτικήΖήτημα αντισυνταγματικότητας για το ν/σ για τα μη κρατικά ΑΕΙ εγείρουν 4...

Ζήτημα αντισυνταγματικότητας για το ν/σ για τα μη κρατικά ΑΕΙ εγείρουν 4 κόμματα της αντιπολίτευσης

Τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης υπέβαλαν αίτημα απόσυρσης του σχεδίου νόμου για τα Πανεπιστήμια, λόγω παραβίασης του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας συζητείται από σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να έρθει την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια για ψήφιση (7-8 Μαρτίου). Ωστόσο, με το καλημέρα της συνεδρίασης, τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης – προεξάρχοντος του ΣΥΡΙΖΑ – έθεσαν ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Συγκεκριμένα, αιτήθηκαν την απόσυρση του σχεδίου νόμου λόγω παραβίασης του Συντάγματος και ειδικότερα του άρθρου 16.

Με παρέμβασή του ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Διονύσης Καλαματιανός έκανε λόγο για ευθεία παραβίαση του επίμαχου άρθρου, εγκαλώντας την κυβέρνηση για πολιτειακή εκτροπή. Με το αίτημα συντάχθηκαν ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, ενώ ο ειδικός αγορητής της Νίκης σημείωσε πως θα κατατεθεί ένσταση συνταγματικότητας στην Ολομέλεια.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καλαματιανός ανέφερε: «Το σχέδιο νόμου που εισάγετε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι αντισυνταγματικό. Αποτελεί μια ξεκάθαρη και ευθεία παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Κανονικά σε αυτό το σημείο θα έπρεπε να τελειώσει η συζήτηση. Γι’ αυτό ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Η δημοκρατία μας, το κράτος δικαίου στηρίζεται στην τήρησή του Συντάγματος. Το άρθρο 16 ορίζει ότι η σύσταση και η λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων, σχολών ανώτατης εκπαίδευσης, από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου απαγορεύεται. Δεν υπάρχει θέμα ερμηνείας η παράκαμψης του Συντάγματος. Υπάρχει ξεκάθαρη παραβίασή του.

Κατά το Σύνταγμα, η πανεπιστημιακή εκπαίδευση δεν επιτρέπεται να παρέχεται στο πλαίσιο συμβατικών σχέσεων ως παροχή υπηρεσιών. Τα Πανεπιστήμια δεν είναι επιχειρήσεις. Οι φοιτητές δεν είναι πελάτες. Οι καθηγητές δεν είναι εργαζόμενοι που συνδέονται με σχέση εργασίας και υπόκεινται στο διευθυντικό δικαίωμα οποιουδήποτε εργοδότη. Εσείς επιχειρείτε να καταργήσετε ένα συνταγματικό άρθρο με έναν υποδεέστερο τυπικό νόμο. Ακροβασίες επικίνδυνες για το πολίτευμά μας, για τη δημοκρατία μας και το κράτος δικαίου».