Δεν υπάρχει πανδημία;

15 mins read

«Δεν υπάρχει πανδημία», «υπερβάλλουν με τα μέτρα», «δεν χρειαζόταν ο εγκλεισμός», «υπάρχει σχέδιο για την καταστροφή της οικονομίας» λέει η μια πλευρά ψεκασμένων, συνωμοσιολόγων με αριστερό ή και ακροδεξιό προφίλ.

«Δεν γίνεται να καταστρέψουμε την οικονομία για να ζήσουν οι γέροι»  λένε επίσης σαλτιμπάγκοι με κοινό προφίλ με την προηγούμενη κατηγορία κατηγορία που βλέπουν ως φωτεινό φάρο την Σουηδία, άσχετο βέβαια που πλέον οι ίδιοι οι Σουηδοί έχουν αναθεωρήσει για το καταστροφικό και αναποτελεσματικό μοντέλο «ανοσίας της αγέλης» που ακολούθησαν.

Στην χώρα μας αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας μπολιάστηκαν και διαδόθηκαν σε ένα ευρύ φάσμα, εκ του ασφαλούς, μετά την γρήγορη λήψη μέτρων, τα αποτελέσματα του lock down και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με τον έλεγχο των κρουσμάτων να διατηρείται μέχρι σήμερα σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Κάποιοι αποφάσισαν να χτίσουν νέες πελατείες βρίζοντας χυδαία τον Σωτήρη Τσιόδρα, αμφισβητώντας την επιστημονική κοινότητα και υποτιμώντας ακόμα και την αξία της ζωής των ηλικιωμένων.

Άλλωστε ακόμα και όσοι δεν το λένε ευθαρσώς, δημιουργούν τον ίδιο κίνδυνο για τους ηλικιωμένους προσπαθώντας να χαλαρώσει απόλυτα το πλαίσιο απέναντι στην πανδημία με τον κίνδυνο ενός νέου κύματος που θα απειλήσει ξανά τις ζωές τους και θα τους αποκόψει  από τους αγαπημένους τους.

Σε αυτή την νέα φάση με απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και ένα πολύ ισχυρό πλήγμα στην οικονομία, όλοι προσπαθούν να συνέλθουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, η ταχύτητα της επιστροφής είναι απολύτως συνυφασμένη με τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Λίγο καιρό πριν όμως παππούδες, γιαγιάδες, «έφυγαν» χωρίς να αποχαιρετίσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Αυτούς ακριβώς δεν ξέχασε ο Ισπανός  ζωγράφος  Juan Lucena. Απεικόνισε στον πίνακα του όσους και όσες έφυγαν χωρίς να αποχαιρετήσουν τα εγγόνια τους.

Για να μην φύγουν άλλοι με τον ίδιο τρόπο, για να μην συντρίψει η πανδημία την οικονομία και τις ζωές μας, για να κερδίσει η επιστημονική κοινότητα, για να επικρατήσει ο ορθολογισμός, δεν υπάρχει άλλος δρόμος, από την συντριβή των συνωμοσιολόγων. Είναι χρέος όλων και ειδικά των νεότερων απέναντι σε όσους τους στήριξαν ως σήμερα, στους γονείς και στους παππούδες τους.

Facebook Comments