ΣΥΡΙΖΑ: Το κόμμα πιεσόμετρο με τάσεις, υπερτάσεις και υποτάσεις

17 mins read

Εμπόλεμη ζώνη θυμίζει χωρίς υπερβολές το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Προεδρικοί «Κίνηση Μελών» συνεδρίασαν την Κυριακή για να μετρήσουν τις δυνάμεις τους έχοντας στην εμπροσθοφυλακή τους Παππά, Σπίρτζη και Πολάκη, υπολογίζοντας την επιρροή τους στο κόμμα και στην Κ.Ο. που σύμφωνα με διαρροές που δίνουν “ελέγχουν” 40 βουλευτές.
Πρώην προεδρικοί «ΡΕΝΕ» που τα έσπασαν γιατί δεν ήθελαν επαφές με τον Νίκο Παππά και το νο2 του τον Χρήστο Σπίρτζη συνεδρίασαν επίσης το Σαββατοκύριακο με τηλεδιάσκεψη και έχοντας 360 μέλη που πήραν τον λόγο στον διάλογο, οι συνεδριάσεις ξεπέρασαν το εξάωρο και εκείνοι σύμφωνα με διαρροές έβγαλαν λογαριασμό επιρροής στην Κ.Ο. «μετρώντας» δέκα βουλευτές.

Από την άλλη πλευρά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όχι απλώς δεν μάσησε από τις απειλές της Ζανέτ Τσίπρα για όσους δεν εκφράζουν πλήρως την γραμμή αλλά βρέθηκε και αρκετά ενδυναμωμένος στην «Ομπρέλα» μαζί με Σκουρλέτη, Φίλη, Βούτση και πολλά άλλα στελέχη με πορεία και επιρροή στον χώρο.
Οι τάσεις έδωσαν ρεσιτάλ σε ένα Σαββατοκύριακο που μαζί με όλα είχε και ένα ανυπόγραφο κείμενο στελεχών με ένα μήνυμα κατά της εσωστρέφειας και υπέρ της στήριξης από όλες τις δυνάμεις του κόμματος στον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος φαίνεται ζαλισμένος από όλες αυτές τις εξελίξεις ειδικά μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με ένα κόμμα που πέρα από ότι βρίσκεται στα κακά του τα χάλια δημοσκοπικά δείχνει και εικόνα απόλυτης εσωστρέφειας.
Από την πλευρά του με αυτά τα δεδομένα ο Αλέξης Τσίπρας εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε συνέδριο με εκλογές ηγεσίας από την βάση το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο, κάτι τέτοιο θα έβρισκε σίγουρα αντίθετα τα στελέχη της “Ομπρέλας” με πρώτους τους Τσακαλώτο και Φίλη. Γνωρίζουν καλά ότι αυτή η διαδικασία θα φέρει κόσμο της επιλογής του Αλέξη Τσίπρα στο κόμμα και θα δημιουργήσει συσχετισμούς που θα τον καθιστούν πέρα από αμετακίνητο και ανεξέλεγκτο από τα κομματικά όργανα.
Μέσα σε όλα αυτά από ότι μαθαίνουμε ο Χρήστος Σπίρτζης κάνει τηλέφωνα σε πρώην προεδρικούς που έφτιαξαν την νέα τάση «ΡΕΝΕ» ζητώντας τους τα ρέστα και κατηγορώντας τους για αχαριστία. Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες έρχεται και ένα νέο think tank από τα αριστερά με μπροστάρη τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη που φέρνει νέες ανησυχίες στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Τάσεις, υπερτάσεις, υποτάσεις, think tank, όλα μαζί κάνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να μοιάζει με κόμμα-πιεσόμετρο που στο ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού θα σημειώσει υψηλές ενδείξεις στην πίεση και χαμηλές στα ποσοστά.

Facebook Comments