Ανομία και Πανδημία!

64 mins read

Του Θανάση Κ. Το βασικό πράγμα στην Ελλάδα, κι όχι μόνο τώρα, είναι ότι υπάρχουν νόμοι που ΔΕΝ εφαρμόζονται! Υπάρχει νόμος που απαγορεύει τις καταλήψεις των σχολείων. Γενικότερα τις καταλήψεις οποιασδήποτε δημόσιας υπηρεσίας. Πρόκειται για το άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα…
Δεν εφαρμόζεται! Κι έτσι έχουν γενικευτεί οι καταλήψεις…
–Υπάρχει νόμος που επιβάλει να διωχθούν οι γονείς ή κηδεμόνες που έχουν την επιμέλεια ανηλίκων, όταν αυτοί τελούν αξιόποινες πράξεις. Πρόκειται για το άρθρο 360 του Ποινικού Κώδικα (σε συνδυασμό με τα άρθρα 122 και 123). Ούτε κι αυτό εφαρμόζεται. Κι έτσι ουδείς λογοδοτεί όταν καταλαμβάνονται σχολεία ούτε για τις καταστροφές που γίνονται εκεί μέσα…
–Υπάρχει πλήρες νομοθετικό οπλοστάσιο για να ελεγχθεί η παράνομη είσοδος αλλοδαπών. Και για να υπάρξει επαναπατρισμός τους μετά…
Ενώ υπάρχει και πλήρης κάλυψη από τις Διεθνείς Συμβάσεις
Γινόταν άλλωστε, την περίοδο 2012-15…
Σε τίποτε οι Συμβάσεις αυτές δεν εμποδίζουν μια χώρα να ελέγχει τα σύνορά της, ούτε να επαναπατρίζει τους παράνομους που μπήκαν στην επικράτειά της, είτε όσους παρανομούν αφότου μπήκαν…
Ούτε «υποχρεώνουν» μια χώρα να δίνει «άσυλο» με εργαλειοποιημένους παράνομους.
Ούτε την εμποδίζουν ακόμα και να αφαιρεί το στάτους του ασύλου που τους είχε δώσει πριν παρανομήσουν…
Υπάρχουν νομικά όπλα λοιπόν. Αλλά δεν εφαρμόζεται εδώ…
Επί πέντε χρόνια σχεδόν τους… προσκαλούσαν να έλθουν! Και τώρα, ενώ έκλεισαν τις νέες ροές, δυσκολεύονται να διαχειριστούν όσους έχουν ήδη έλθει.
* Καταλαβαίνω ότι δεν είναι εύκολο. Έχει επικρατήσει για χρόνια η ανομία. Έχουν θεριέψει οι θύλακες παρανομίας. Κι είναι δύσκολο από τη μια μέρα στην άλλη να μαζευτούν τα ασυμμάζευτα
Όμως η παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού, δίνει τα κίνητρα – κι όλα τα προσχήματα – ώστε η κυβέρνηση να «σπάσει αυγά»!
Πράγμα που δεν γίνεται μέχρι σήμερα. (Ή γίνεται ανεπαρκώς…)
* Προειδοποιούσαμε από καιρό ότι οι «δομές» όπου κρατούνται οι λαθρομετανάστες – κι  όπου δεν τηρούνται καθόλου μέτρα «κοινωνικής απόστασης» – θα αποτελέσουν εστίες διάδοσης της ίωσης. Πολύ περισσότερο που δεν λειτουργούν ως «κλειστές»: οι λαθρομετανάστες μπαινόβγαιναν, έστω και πιο περιορισμένα απ’ ό,τι στο παρελθόν..
Αυτό και συνέβη! Μόλις μεταφέρθηκε ένας αριθμός από τα νησιά στην Αθήνα, ξαφνικά διογκώθηκαν τα κρούσματα και στην Αθήνα.
Και γέμισαν τα νοσοκομεία.
Τους λέγαμε να προσέξουν τους λαθρομετανάστες, μας έλεγαν ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία»!
Τώρα υπάρχουν στοιχεία: Οι μισοί περίπου των νοσηλευομένων σε «νοσοκομεία αναφοράς» της πρωτεύουσας για τον κορονοϊό, είναι «αλλοδαποί»!
Δεν είναι… «τουρίστες»! Είναι λαθρομετανάστες…
Μόλις τα συνεργεία πήγαν να κάνουν διαγνωστικά τεστ μέσα στις «δομές», για να δουν τι γίνεται, άλλοι που βρέθηκαν «θετικοί» την κοπάνησαν κι άλλοι… έκαψαν τους καταυλισμούς τους!
Κι ύστερα αυτούς που έκαψαν τους καταυλισμούς τους… «αντάμειψαν» φέρνοντας τους από τα νησιά στην ενδοχώρα, όπως ακριβώς ζητούσαν.
* Το πρόβλημα με τους λαθρομετανάστες και τον κορονοϊό είναι πολύ πιο σοβαρό: Γιατί η συντριπτική πλειονότητα όσων νοσούν είναι «ασυμπτωματικοί»!
Όμως όταν πηγαίνουν  στα νοσοκομεία μεταδίδουν την ίωση στο  νοσηλευτικό προσωπικό και στους υπόλοιπους ασθενείς που βρίσκονται στα νοσοκομεία (εγχειρισμένοι κλπ.) για άλλους λόγους.
Αυτοί οι τελευταίοι είναι κατ’ εξοχήν «ευπαθείς», γιατί το ανοσοποιητικό τους είναι αποδυναμωμένο. Κι έχουμε αύξηση όχι απλώς των κρουσμάτων, αλλά και των σοβαρότερα νοσούντων και των δια-σωληνωμένων.
* Στο Μπέργκαμο της Ιταλίας, αλλά και στην Ισπανία και στο Βέλγιο κα στη Νέα Υόρκη, όπως ομολογούν σήμερα οι πάντες, πήγαν οι ασθενείς μαζικά στα νοσοκομεία και «συνάντησαν» μαζεμένους αυτούς που ΔΕΝ έπρεπε να συναντήσουν: τους «ευπαθείς» που βρίσκονταν ήδη εκεί. Κι έγινε η «καταστροφή»!
Το ίδιο κινδυνεύει να γίνει και τώρα εδώ, σύμφωνα με προειδοποιήσεις νοσοκομειακών μας γιατρών.
* Άλλωστε δεν είναι μόνο οι λαθρομετανάστες που διαδίδουν τον κορονοϊό.
Είναι και άλλες ομάδες, οι οποίες στην κοινωνική τους ζωή δεν σέβονται καθόλου τα μέτρα προστασίας. Κι όταν η αστυνομία πάει να τους τα επιβάλει – ως οφείλει – αντιδρούν βίαια.
Για παράδειγμα αστυνομικοί τραυματίστηκαν προχθές, όταν πήγαν να ελέγξουν καταυλισμό Ρομά, όπου δεν τηρούνταν κανένα μέτρο προστασίας.
Και φυσικά στις καταλήψεις σχολείων δεν τηρείται κανένα μέτρο. Αλλά αν πάει η αστυνομία να παρέμβει, θα υπάρξουν σοβαρά επεισόδια.
 
Λαθρομετανάστες, Ρομά αλλά και καταληψίες μαθητές, δεν δέχονται να εφαρμόσουν τα μέτρα, τα παραβιάζουν κατάφωρα, είναι εστίες επιπολασμού της ίωσης. Κι όταν έρχονται σε επαφή με την υπόλοιπη κοινωνία επιταχύνουν τη διάδοσή της…
Και οι αρχές βρίσκονται μπροστά σε ένα πιεστικό δίλημμα:
Επειδή δεν μπορούν να ελέγξουν αυτούς που μεταδίδουν την ίωση, προσπαθούν να αστυνομεύσουν όλους τους άλλους – και κυρίως εκείνους που δεν πρέπει να την πάρουν, τους μεγαλύτερους.
Το lockdown εμφανίζεται ως «λύση», όχι γιατί είναι ο καλύτερος τρόπος να αναχαιτιστεί η νόσος, αλλά γιατί είναι η μοναδική αναγκαστική «λύση»: δεν μπορούν να σταματήσουν όσους τη διαδίδουν – κι αναγκαστικά πιέζονται να κλείσουν όλους τους υπόλοιπους για να μην την πάρουν!
* Πολύ σωστά η κυβέρνηση αντιστέκεται να κηρύξει γενικά καραντίνα!
Κάθε μήνας με γενική καραντίνα επιβαρύνει την πραγματική οικονομία με πρόσθετο 2,5%-3% ύφεση (σε ετήσια βάση) είπε ο κ. Σταϊκούρας.
Αυτό είναι σωστό, μόνον αν μετά τη λήξη του lockdown υπάρχει επιστροφή στην κανονικότητα.
Αν δεν υπάρξει, αν δηλαδή εξακολουθούν να επιβάλλονται κάποια «περιοριστικά μέτρα» και μετά την επίσημη λήξη του lockdown, τότε το υφεσιακό αποτέλεσμα μπορεί να είναι μιάμιση με δύο φορές παραπάνω
Στην καλύτερη…
Κι αν υπάρξει δεύτερο lockdown, έστω και μόνο στην πρωτεύουσα (όπου βρίσκεται ο μισός πληθυσμός και παράγεται πάνω από το μισό ΑΕΠ), τότε το υφεσιακό αποτέλεσμα δεν θα είναι «προσθετικό», θα είναι «πολλαπλασιαστικό»
Δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (που αποτελούν τον παραγωγικό ιστό της χώρας) άντεξαν τον πρώτο γύρο με την ψυχή στο στόμα. Ήδη καρκινοβατούν, γιατί δεν επέστρεψαν στην «προτέρα κατάσταση». Κι επιβιώνουν χάρις στις «ρυθμίσεις οφειλών» που κάνουν. Αν υπάρξει νέο lockdown, έστω και κάπως πιο περιορισμένο, πολλές απ’ αυτές δεν θα αντέξουν.
Έτσι κι αλλιώς το 8% ετήσια ύφεση που επισήμως προβλέπεται σήμερα θεωρείται «πολύ αισιόδοξο». Ακόμα κι αν η οικονομία ανέκαμπτε απρόσκοπτα στο εξής…
Στην πραγματικότητα μιλάμε για πάνω από 10% ετήσια ύφεση! Κι αν υπάρξουν νέα εκτενή περιοριστικά μέτρα κι αυτό θα είναι πολύ «αισιόδοξο».
Δεν θέλω να αναφέρω τα πιο «ρεαλιστικά» σενάρια που ακούγονται…
Σωστά, λοιπόν, η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει το νέο lockdown.
Αλλά πιέζεται να προχωρήσει σε «πιο αποφασιστικά» μέτρα:
–Πρώτον, από ένα κομμάτι της κοινωνίας που έχει τρομοκρατηθεί. Κι όταν υπάρχει μαζικός φόβος, αυτό δεν ξεθυμαίνει εύκολα…
–Δεύτερον, πιέζεται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να επιβάλει αστυνομικά μέτρα: ούτε εκεί που χρειάζεται ούτε εκεί που ίσως δεν χρειάζεται. Πουθενά!
Γενικά δεν μπορεί να επιβάλει αστυνομικά μέτρα, γιατί η Ελληνική κοινωνία είναι… εναντίον της αστυνόμευσης!
* Και το χειρότερο: υπάρχει σοβαρή κοινωνική πόλωση πλέον:
–Ένα κομμάτι της κοινωνίας, όσοι ζουν από το εγγυημένο εισόδημά που τους παρέχει το Δημόσιο, πιέζουν για νέο lockdown.
–Ενώ από την άλλη πλευρά, όσοι πρέπει να δουλέψουν στην πραγματική οικονομία και στην πραγματική αγορά για να ζήσουν και να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, απαιτούν αντίθετα να ανοίξουν όλα! Γιατί αλλιώς, αντί να κινδυνεύσουν από τον κορονοϊό, θα πεθάνουν από πείνα
Η πόλωση αυτή βαθαίνει συνεχώς. Κι αν δεν γίνει κάτι δραστικό άμεσα, δεν μπορεί να ξεπεραστεί.
Αντίθετα μπορεί να αποδειχθεί πιο επιζήμια κι από τον ίδιο τον κορονοϊό…
 
ΥΓ.1 Παρεμπιπτόντως, μπορούν κάπως να μαζευτούν, όλοι αυτοί οι «ειδικοί» που βγαίνουν και λένε «το μακρύ του και το κοντό του» ο καθένας, κάμε μέρα στα τηλεοπτικά παράθυρα;
Πέραν του ότι συχνά λένε αντίθετα πράγματα μεταξύ τους – ή αντίθετα απ’ ό,τι έχουν πει οι ίδιοι ή άλλοι συνάδελφοί τους στον παρελθόν και μπερδεύεται ο κόσμος – δουλειά τους δεν είναι να το παίζουν «τηλεοπτικοί αστέρες» της πανδημίας!
Όσοι είναι επισήμως σύμβουλοι της κυβέρνησης οφείλουν να λένε την άποψή τους στην κυβέρνηση. Στο αυτί της! Όχι με ντουντούκα στα κανάλια…
Είναι εξοργιστικό ανευθυνο-υπεύθυνοι, να εξαγγέλλουν… lockdown επί δύο βδομάδες συνεχώς!
Κι ύστερα να έρχεται ο Πρωθυπουργός και να προσπαθεί να εξηγήσει γιατί ΔΕΝ θα γίνει και γιατί πρέπει να αποφευχθεί το lockdown.
Και στο μεταξύ υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν τρομοκρατηθεί και θεωρούν την – σωστή – απόφαση της κυβέρνηση ως «ανεπαρκή»!
Γιατί στο μεταξύ τους είχαν πείσει ότι πρέπει να κλειστούμε πάλι όλοι μέσα!
Τη χώρα δεν την κυβερνούν και δεν θα την κυβερνήσουν ούτε οι επιδημιολόγοι, ούτε οι διεθνολόγοι ούτε οι σεισμολόγοι ούτε οι μετεωρολόγοι.
Ούτε οι πάσης φύσεως «ειδικοί», που οφείλουν να συνεισφέρουν την άποψή τους επί του ειδικού αντικειμένου τους, αλλά η δημοκρατική κυβέρνηση οφείλει να σταθμίζει το γενικό συμφέρον, το γενικό καλό – το «γενικό» που είναι πέρα από όλα τα επί μέρους «ειδικά».
Αλλιώς δεν θα είχαμε δημοκρατική κυβέρνηση. Θα κυβερνούσαν οι «ειδικοί»! Και θα είχαμε διαλυθεί καιρό τώρα.
Γιατί παρεμπιπτόντως οι «ειδικοί» σπανίως συμφωνούν μεταξύ τους – ακόμα κι όταν είναι του ιδίου κλάδου…
Αν μάλιστα λάβετε υπ’ όψιν διαφορετικούς «ειδικούς» διαφορετικών κλάδων, γίνεται αληθινή «Βαβυλωνία»…
ΥΓ.2 O Richard Feynman, ο μεγαλύτερο Φυσικός στο δεύτερο μισό του 20ο αιώνα μέχρι και σήμερα είναι πει ότι:
Επιστήμη είναι η Επίγνωση της Άγνοιας των Ειδικών!
Κι εδώ κοντεύουν να αναλάβουν και τη διακυβέρνηση…

Facebook Comments