ΑρχικήΘυμάσαι τότε που…11/7/1934: Γεννιέται ο Giorgio Armani- Η ιστορία του θρύλου της ιταλικής μόδας

11/7/1934: Γεννιέται ο Giorgio Armani- Η ιστορία του θρύλου της ιταλικής μόδας

Στις 11 Ιουλίου 1934, γεννιέται στη βόρεια ιταλική πόλη Piacenza ο θρύλος της μόδας, Giorgio Armani.

Παγκοσμίως γνωστός για τα ανδρικά του κοστούμια, θεωρείται ένας από τους πλέον επιτυχημένους σχεδιαστές της Ιταλίας, με ετήσιο τζίρο που ξεπερνά το 1,5 δισ. δολάρια.

Τα πρώτα χρόνια: Η ιατρική, ο στρατός και η αλλαγή καριέρας

Όταν πήγαινε ακόμα γυμνάσιο, ο Armani ήθελε να γίνει γιατρός. Αργότερα γράφτηκε στο τμήμα ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, αλλά το 1953, μετά από τρία χρόνια φοίτησης, έφυγε και κατατάχθηκε στο στρατό. Λόγω της ιατρικής εκπαίδευσης του, διορίστηκε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Βερόνας, αλλά τελικά αποφάσισε να αναζητήσει μια διαφορετική επαγγελματική πορεία.

Αφού υπηρέτησε στον στρατό για δύο χρόνια, ο Armani έγινε υπεύθυνος βιτρίνας και πωλήσεων στο La Rinascente, ένα πολυκατάστημα στο Μιλάνο. Την ίδια περίοδο, ανέλαβε και την παρουσίαση των πρώτων ενδυμάτων των καινοτόμων φινλανδικών υφασμάτων της εταιρείας ένδυσης και επίπλων σπιτιού, Marimekko.

Στη συνέχεια έγινε πωλητής στο τμήμα ανδρικών ενδυμάτων. Με αυτή την ιδιότητα, απέκτησε πολύτιμη εμπειρία στη βιομηχανία της μόδας. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, ο Armani μετακόμισε στην εταιρεία Nino Cerruti, όπου σχεδίασε για πρώτη φορά ανδρικά ρούχα. Οι δεξιότητές του ήταν περιζήτητες και για την επόμενη δεκαετία, κι ενώ συνέχιζε να εργάζεται για την Cerruti, ο Armani δούλεψε παράλληλα και ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Η γνωριμία με τον Galeotti και η πορεία προς την κορυφή της μόδας

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο Armani γνώρισε τον αρχιτέκτονα Sergio Galeotti, γεγονός που σηματοδότησε την αρχή μιας προσωπικής και επαγγελματικής σχέσης που κράτησε πολλά χρόνια. Το 1973, ο Galeotti τον έπεισε να ανοίξει γραφείο στο Μιλάνο, στον αριθμό 37 της Corso Venezia. Αυτό οδήγησε σε μια περίοδο εκτεταμένης συνεργασίας των δύο ανδρών, κατά την οποία ο Armani εργάστηκε ως ανεξάρτητος σχεδιαστής για αρκετούς οίκους μόδας, συμπεριλαμβανομένων των Allegri, Bagutta, Sicons, Gibò, Montedoro και Tendresse.

Στις 24 Ιουλίου 1975 ίδρυσε την Giorgio Armani S.p.A. στο Μιλάνο, μαζί με τον Galeotti. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς παρουσίασε την πρώτη του συλλογή από ανδρικά ρούχα για την ανοιξη και το καλοκαίρι του 1976 με το δικό του όνομα, ενώ για την ίδια σεζόν δημιούργησε και μια γυναικεία σειρά.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η εταιρεία υπέγραψε μια σημαντική συμφωνία με τη L’Oréal για τη δημιουργία αρωμάτων και καλλυντικών, των Armani Beauty, ενώ εισήγαγε και τις σειρές Armani Junior, Armani Jeans και Emporio Armani. Το 1982 ακολούθησαν τα εσώρουχα, τα μαγιό και τα αξεσουάρ Emporio. Ένα νέο κατάστημα άνοιξε στο Μιλάνο για τη σειρά Emporio και στη συνέχεια εγκαινιάστηκε η πρώτη μπουτίκ Giorgio Armani.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, παρά τον θάνατο του Galeotti το 1985, ο Armani συνέχισε να επεκτείνει τους εμπορικούς ορίζοντες και τις συμφωνίες αδειοδότησης. Άνοιξε την Armani Japan και εισήγαγε μια σειρά γυαλιών οράσεως (1988), κάλτσες (1987), μια συλλογή δώρων (1989) και μια νέα «βασική» σειρά ανδρών και γυναικών για την Αμερική, γνωστή ως A/X Armani Exchange (1991).

Το 2001, ο Armani αναγνωρίστηκε ως ο πιο επιτυχημένος σχεδιαστής ιταλικής καταγωγής. Το 2009, είχε ένα δίκτυο λιανικής με 60 μπουτίκ Giorgio Armani, 11 Collezioni, 122 Emporio Armani, 94 A/X Armani Exchange, 1 Giorgio Armani Accessori και 13 καταστήματα Armani Junior σε 37 χώρες. Το 2017, είχε ετήσιο κύκλο εργασιών 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και προσωπική περιουσία 8,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η αγάπη για το σινεμά και οι δημιουργίες που άφησαν εποχή στο κόκκινο χαλί

Η αγάπη του Armani για το Hollywood πηγαίνει πίσω στην παιδική του ηλικία, όταν ο ίδιος και τα δύο του αδέρφια του έβρισκαν καταφύγιο στον κινηματογράφο. «Ήταν μια από τις λίγες αληθινές στιγμές ψυχαγωγίας», είχε δηλώσει στο παρελθόν. «Ο κινηματογράφος ήταν ένα παράθυρο σε πιθανούς κόσμους».

Ο Armani έχει σχεδιάσει κοστούμια για περισσότερες από 100 ταινίες μεγάλου μήκους, ξεκινώντας το 1980 με τα χαρακτηριστικά για την εποχή αλλά και τον ίδιο power suits (κοστούμι σε αυστηρή γραμμή, με φαρδείς ώμους και σκληρά υφάσματα) που φορά ο Richard Gere στο «American Gigolo». Η ταινία βοήθησε πραγματικά στην προβολή της δουλειάς του Armani, ιδιαίτερα μέσα από τη σκηνή όπου ο πρωταγωνιστής ανοίγει ένα συρτάρι με τέλεια διπλωμένα πουκάμισα Armani (με εκτεθειμένες ετικέτες) και στη συνέχεια φτιάχνει τέσσερα σύνολα, συνδυάζοντας τα ρούχα του σχεδιαστή. Μέσα από την ταινία, ο Armani κατάφερε να δείξει τα ρούχα του σε ένα κοινό πολύ ευρύτερο από ό,τι θα μπορούσε να φτάσει οποιοδήποτε περιοδικό μόδας.

 

Ο Armani είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με θρυλικές εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί. «Ο Oleg Cassini είχε την Jackie Kennedy, ο Hubert de Givenchy την Audrey Hepburn αλλά ο Giorgio Armani, έχει ντύσει τους πάντες – από τη Sophia Loren μέχρι την Julia Roberts και από την Beyoncé έως τη Lady Gaga», γράφει χαρακτηριστικά η Daily Mail.

Η Diane Keaton ήταν η πρώτη που φόρεσε δημιουργία του Armani στο κόκκινο χαλί. Το 1978 φόρεσε ένα μπεζ σακάκι πάνω από μια μακριά φούστα στα Όσκαρ, όπου κέρδισε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού για την ταινία «Νευρικός Εραστής». «Νόμιζα ότι ήρθε η ώρα να εκπροσωπήσω τις γυναίκες, ακόμη και τις σταρ, με έναν νέο τρόπο», είπε για την εμφάνιση της η ίδια. «Μια γυναίκα με αντρικό κοστούμι στο κόκκινο χαλί – λοιπόν, το βρίσκω εξαιρετικά κομψό και ταυτόχρονα αισθησιακό», συμπλήρωσε.

«H Diane είχε μια εντελώς διαφορετική ιδέα για το ποια θα έπρεπε να είναι η εικόνα μιας σταρ—ήθελε πρώτα να είναι προσιτή και μετά σταρ», είπε ο Armani στο Grazia το 2020. «Μπορείτε να δείτε πώς η Diane κάνει το ανδρόγυνο σακάκι να δείχνει απόλυτα μοντέρνο και ξεχωριστό», πρόσθεσε.

Σήμερα, ο θρύλος της ιταλικής μόδας κλείνει τα 90 και παραμένει στην κορυφή με τις σύγχρονες δημιουργίες του που συνεχίζουν να ταυτίζονται με την κομψότητα, τη φινέτσα και την άνεση.