Στις 14 Ιουλίου 1992, στην συμβολή των οδών Καραγιώργη Σερβίας και Βουλής, δολοφονείται εν ψυχρώ από την «17 Νοέμβρη» ο 20χρονος φοιτητής, Θάνος Αξαρλιάν.
Η τρομοκρατική οργάνωση δολοφόνησε τον Θάνο Αξαρλιάν στην προσπάθειά της να δολοφονήσει τον τότε υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Γιάννη Παλαιοκρασσά. Την επίθεση εκτέλεσε ο τρομοκράτης Δημήτρης Κουφοντίνας μαζί με τον συνεργό του, Βασίλη Τζωρτζάτο.

Ο στόχος της 17Ν ήταν για πρώτη φορά εν ενεργεία υπουργός, ενώ ήταν η τρίτη επίθεση της οργάνωσης κατά πολιτικού από το 1975, όταν δολοφονήθηκε ο Ρίτσαρντ Γουέλς, σταθμάρχης της CIA στην Ελλάδα. Είχαν προηγηθεί η απόπειρα δολοφονίας του πρώην υπουργού Δημοσίας Τάξεως και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γεωργίου Πέτσου στις 8 Μαΐου 1989 και η δολοφονία του βουλευτή της ΝΔ, Παύλου Μπακογιάννη στις 26 Σεπτεμβρίου 1989.
Οι δράστες κατάφεραν να ανεβάσουν στον πρώτο όροφο του κτιρίου της Οδού Βουλής 14 τη ρουκέτα, το τρίποδο και τα άλλα εξαρτήματα που ήταν απαραίτητα για την εκτόξευσή της, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους αστυνομικούς που φρουρούσαν τα κυβερνητικά κτίρια.

O Γιάννης Παλαιοκρασσάς κατέβηκε από το υπουργείο και μπήκε στο θωρακισμένο του αυτοκίνητο, μαζί με τη σύζυγο και τον οδηγό του. Τη στιγμή που το αυτοκίνητο έστριβε στην οδό Καραγαγιώργη Σερβίας για να μπει στην οδό Βουλής, η ρουκέτα πυροδοτήθηκε κι έγινε η έκρηξη. Το υπουργικό αυτοκίνητο έπαθε σημαντικές ζημιές και δύο άλλα αυτοκίνητα καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Ο οδηγός και η σύζυγος του υπουργού δεν κινδύνευσαν, ενώ ο ίδιος βγήκε από το αυτοκίνητο με ελαφριά εγκαύματα στο πρόσωπο. Τα θραύσματα της ρουκέτας, όμως, σκότωσαν ακαριαία τον περαστικό, Θάνο Αξαρλιάν και τραυμάτισαν πέντε διερχόμενους πολίτες, καταστρέφοντας παράλληλα τα τζάμια καταστημάτων και γραφείων.
Λίγο μετά την επίθεση, η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» δέχτηκε τηλεφώνημα από έναν άγνωστο, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη εκ μέρους της τρομοκρατικής οργάνωσης, δηλώνοντας τη «λύπη» του για τον θάνατο του «αθώου θύματος», γεγονός που μάλιστα η 17Ν είχε αποδώσει στην καθυστέρηση του ασθενοφόρου που τον μετέφερε στο νοσοκομείο και όχι στην ίδια.
Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, ο «άγνωστος» ήταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος εξήγησε πώς είχε ληφθεί η απόφαση για τη δολοφονία του κ. Παλαιοκρασσά: ο υπουργός της ΝΔ θεωρούνταν αρχιτέκτονας της φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής ο οποίος επιπλέον είχε σχέσεις με την Εκκλησία «και τους Αμερικάνους». «Ήταν ένα τραγικό λάθος. Το μοναδικό λάθος της 17Ν», έγραψε ο ίδιος στο βιβλίο του «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη».
Η επίθεση που καταδίκασε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για την οργάνωση, η οποία όπως ήταν αναμενόμενο έχασε μεγάλο μέρος του λαϊκού ερείσματος που διεκδικούσε μετά το τραγικό συμβάν.
Περίπου 11 χρόνια μετά, τα μέλη της 17 Νοέμβρη βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

«ΤΑ ΝΕΑ» της 11ης Απριλίου 2003 έγραψαν χαρακτηριστικά πως μέχρι και οι κατηγορούμενοι ευαισθητοποιήθηκαν από την κάταθεση της μητέρας του 20χρονου Θάνου Αξαρλιάν, ενώ ο Δημήτρης Κουφοντίνας ομολόγησε εμμέσως πλην σαφώς ότι ήταν παρών στην επίθεση, με μια συγγνώμη προς τη μητέρα.
Με πληροφορίες από: sansimera.gr, tanea.gr