Στις 22 Μαρτίου 1982, ψηφίζεται το νομοσχέδιο καθιέρωσης του πολιτικού γάμου στην Ελλάδα. Ο πολιτικός γάμος εισήχθη στη χώρα μας 200 χρόνια μετά την καθιέρωσή του από τη Γαλλική Επανάσταση.
Μέχρι τότε, η ελληνική πολιτεία αναγνώριζε μόνο τον θρησκευτικό γάμο, παραβιάζοντας τη θεμελιώδη αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας.
Η πρώτη απόπειρα καθιέρωσης του πολιτικού γάμου στη χώρα μας είχε γίνει πολλά χρόνια πριν, στις 10 Μαρτίου του 1926 από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Ιωσήφ Κούνδουρο, χωρίς αποτέλεσμα, αφού απορρίφθηκε από τον δικτάτορα, Θεόδωρο Πάγκαλο.
Η αναγνώριση του πολιτικού γάμου στην Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε η υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου «Κυβέρνηση της Αλλαγής». Μία βαθιά εκσυγχρονιστική μεταρρύθμιση, αλλά και μία πράξη συμβιβασμού με ένα προαιώνιο θεσμό, όπως η Εκκλησία.
Θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 1250/82, που κατέστησε ως ίσου κύρους τον πολιτικό και τον θρησκευτικό γάμο (διαζευκτικό σύστημα), χωρίς ο νομοθέτης να προχωρήσει στο υποχρεωτικό του πολιτικού γάμου, όπως ζητούσε η προοδευτική διανόηση και ήταν το καθεστώς στις Δυτικές Χώρες. Μεγάλη ήταν η αντίδραση στο χώρο της Εκκλησίας, η οποία κάμφθηκε από τη διάθεση συνδιαλλαγής του τότε αρχιεπισκόπου Σεραφείμ.
Ο πρώτος πολιτικός γάμος έγινε στις 18 Ιουλίου του ίδιου χρόνου σ’ ένα χωριό της Ικαρίας.
Η κυριαρχία του θρησκευτικού γάμου έναντι του πολιτικού υπήρξε σχεδόν απόλυτη μέχρι την αλλαγή του αιώνα, με το ποσοστό των θρησκευτικών γάμων να ξεπερνά το 90% του συνολικού αριθμού τους. Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν από τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα. Ο πολιτικός γάμος άρχισε να κερδίζει σταδιακά έδαφος και το 2012 έγινε η μεγάλη ανατροπή. Συγκεκριμένα, οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν τότε για πρώτη φορά τους θρησκευτικούς (51,8% έναντι 48,2%).
Το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι πολιτικοί και θρησκευτικοί γάμοι ήταν σχεδόν μοιρασμένοι (21.974 πολιτικοί και 21.381 θρησκευτικοί), αλλά μεγάλη αύξηση παρουσίασαν τα σύμφωνα συμβίωσης που θεσμοθετήθηκαν λίγα χρόνια πριν, το 2008 για τα ετερόφυλα και το 2015 για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Το 2024, με τον νόμο 5089/2024 που έχει τίτλο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα σε άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α 27/16.02.2024), θεσμοθετήθηκε στην ελληνική νομοθεσία η δυνατότητα σύναψης πολιτικού γάμου και για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Με πληροφορίες από: sansimera.gr