Στις 28 Μαΐου 1979, υπογράφεται από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή η Συνθήκη Προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.
Στην ιστορική τελετή της υπογραφής, το «παρών» στο Ζάππειο έδωσαν ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Ζισκάρ ντ’ Εσταίν, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, Τζούλιο Αντρεόττι, του Βελγίου, Βίλφριντ Μαρτένς, της Ολλανδίας, Αντρέας Βαν Αγκτ, της Ιρλανδίας, Τζακ Λυντς και του Λουξεμβούργου, Γκαστόν Τορν, καθώς και ο αντικαγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ, και ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ρόι Τζένκινς.
Της τελετής υπογραφής προήδρευσε η γαλλική αντιπροσωπεία. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος υπέγραψε τα κείμενα της συνθήκης ένταξης, πλαισιωμένος από τον Υπουργό Εξωτερικών, Γεώργιο Ράλλη και τον Υπουργό άνευ Χαρτοφυλακίου με αρμοδιότητα επί των σχέσεων μετά των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Γεώργιο Κοντογεώργη.
Με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχωρήσεως στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα η Ελλάδα έγινε το δέκατο πλήρες μέλος της ΕΟΚ.
«Η Ελλάς από σήμερα αποδέχεται οριστικά την ιστορική πρόκληση και την ευρωπαϊκή της μοίρα. Διατηρώντας την εθνική της ταυτότητα. Έχομε εμπιστοσύνη και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Έχομε την απόφαση να είμαστε όλοι Ευρωπαίοι, όπως θα έλεγε ο Τσώρτσιλ, και όλοι Έλληνες, όπως θα έλεγε ο Σέλλεϋ. Γιατί όπως έγραψε ο Ισοκράτης, Έλληνες δεν είναι εκείνοι που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, αλλά εκείνοι που υιοθέτησαν το πνεύμα το κλασικό», είπε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην ιστορική ομιλία του μετά την υπογραφή της ένταξης.
Η επικύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή (χωρίς την παρουσία ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ) έγινε με πλειοψηφία των 3/5, χάρη στην αναθεώρηση του Συντάγματος του 1975 με το άρθρο 28 περί εξυπηρέτησης σπουδαίου εθνικού συμφέροντος.
Την 1η Ιανουαρίου 1981 επιτεύχθηκε τελικά η επίσημη ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής. Εκεί ήταν οι: Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Αθανάσιος Τσαλδάρης, Ευάγγελος Αβέρωφ, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Γεώργιος Πεσματζόγλου και πλήθος άλλων.
Στην τελετή, στην οποία παρέστησαν οι πρεσβευτές των εννέα χωρών της ΕΟΚ, ο τότε Πρωθυπουργός, Γεώργιος Ράλλης, αναφέρθηκε στην καταλυτική προσπάθεια του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που θεωρείται «αρχιτέκτονας» της ένταξης.