Στις 28 Αυγούστου 1963, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ εκφωνεί την ομιλία του «I have a dream…» (Έχω ένα όνειρο) από τα σκαλιά του Μνημείου Λίνκολν ως μέρος της «Πορείας προς την Ουάσινγκτον».
Ευρέως αναγνωρισμένη ως αριστούργημα ρητορικής, η ομιλία του Κινγκ επικαλείται βασικά τεκμήρια στην αμερικανική ιστορία, όπως η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, η Διακήρυξη χειραφέτησης και το Σύνταγμα των Η.Π.Α.
Ο Κινγκ ξεκινά με μια αναφορά στη Διακήρυξη χειραφέτησης, η οποία απελευθέρωσε εκατομμύρια σκλάβους το 1863 χρόνια αργότερα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «εκατό χρόνια μετά, ο νέγρος εξακολουθεί να μην είναι ελεύθερος».
Αναφορικά με την κατάργηση της δουλείας που διατυπώθηκε στη διακήρυξη χειραφέτησης, ο Κινγκ λέει: «Ήρθε σαν μια χαρούμενη μέρα για να τελειώσει η μεγάλη νύχτα της αιχμαλωσίας τους». Η επανάληψη μιας φράσης στην αρχή των προτάσεων χρησιμοποιείται σε όλη την ομιλία.
Προς το τέλος της ομιλίας, η γνωστή αφροαμερικανίδα gospel τραγουδίστρια, Μαχάλια Τζάκσον φωνάζει στον Κινγκ από το πλήθος, «Πες τους για το όνειρο, Μάρτιν». Ο Κίνγκ παρεκκλίνει από το προσχέδιο της ομιλίας του και αρχίζει να «κηρύττει» αυτοσχεδιαστικά, τονίζοντας τα σημεία του με τη φράση «Έχω ένα όνειρο».
Σε αυτό το μέρος της ομιλίας, που ενθουσίασε περισσότερο τους ακροατές και έχει γίνει πλέον διάσημο, ο Κινγκ περιγράφει τα όνειρά του για ελευθερία και ισότητα ανακύπτοντας από μια χώρα σκλαβιάς και μίσους.
Η «πορεία προς την Ουάσινγκτον» απεδείχθη ιδιαίτερα επιτυχημένη, αφού το 1964 ψηφίστηκε ο πιο σημαντικός ίσως νόμος που τερμάτιζε κάθε διάκριση μεταξύ των ανθρώπων με βάση τη φυλή, το φύλο, τη θρησκεία ή την καταγωγή. Με αυτόν τον νόμο παραχωρήθηκαν δικαιώματα ψήφου, καταργήθηκαν οι ξεχωριστές δημόσιες αίθουσες για λευκούς και «έγχρωμους», οι διακρίσεις στα σχολεία, στα σωματεία και στην εύρεση εργασίας.
Η φιλειρηνική διάθεση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, σε συνδυασμό με το αδιαφιλονίκητο κύρος του – ιδιαίτερα μετά τη μνημειώδη ομιλία του στην Ουάσινγκτον – τον αναγόρευσαν σε βασικό συνομιλητή των Αμερικανών προέδρων Αϊζενχάουερ, Κένεντυ και Τζόνσον για τα θέματα των μειονοτήτων, επίσημο, κατά κάποιο τρόπο, εκπρόσωπο των 22.000.000 Αφροαμερικανών. Στο τέλος του 1963, το περιοδικό Time τον ανακήρυξε προσωπικότητα της χρονιάς, ενώ το 1999, η ομιλία του ψηφίστηκε ως η καλύτερη του 20ου αιώνα σε πανεπιστημιακή δημοσκόπηση.
Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1929 και δολοφονήθηκε στις 4 Απριλίου 1968 στο Μέμφις των Η.Π.Α.