ΑρχικήΤο ημερολόγιο του ΠιέρρονταΔεν ήταν μυθοπλασία η καρμανιόλα

Δεν ήταν μυθοπλασία η καρμανιόλα

Μπορεί οι«Ενήλικοι στην αίθουσα» του Γαβρά να είναι προϊόν μυθοπλασίας βασισμένο στις διαπραγματεύσεις του 2015, ωστόσο εχθές και με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου της Ε. Βαρβιτσιώτη και της Β.Δενδρινού αποκαλύφτηκαν πολλά εφιαλτικά και καθόλου ουτοπικά σενάρια που έπεσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την χώρα.

Συνοπτικά, από το 2010 έως σήμερα η Ελλάδα έφτασε δύο φορές κοντά στην έξοδο από το ευρώ. Σύμφωνα επίσης με τους πρωταγωνιστές των «ηρωικών» διαπραγματεύσεων είχε καταρτιστεί σχέδιο Β από τους Ευρωπαίους εταίρους, ακόμα και για την έκτακτη διαφυγή τουριστών από τη χώρα.

Σημειώνουν επίσης ότι το 2012 υπήρχε φόβος για το ατύχημα του Grexit, ενώ η διαφορά με το 2015 είναι πως η τότε κυβέρνηση δεν ήθελε η χώρα να μείνει στο ευρώ. Μαζί με όλα αυτά από το βιβλίο των δύο Γάλλων δημοσιογράφων «Αυτό δεν θα έπρεπε να το πει ένας Πρόεδρος» που απόσπασμα του ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας έρχονται να προστεθούν οι μαρτυρίες πως υπήρχαν αιτήματα για τύπωμα δραχμών στη Ρωσία το 2015. Μπροστά από την χώρα πέρασαν εφιαλτικά σενάρια που έχουν την υπογραφή του «σκηνοθέτη» Αλέξη Τσίπρα. Την ίδια ώρα ο πρώην πρωθυπουργός, αντί να δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις, μιλά ως πρωταγωνιστής και δίνει υποσχέσεις ότι θα μιλήσει όταν πρέπει να μιλήσει…

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ionian tv είπε: «Βλέπω τις τελευταίες μέρες όλοι να θέλουν να γράψουν και από ένα βιβλίο για την περίοδο αυτή, πράγμα το οποίο σημαίνει ήταν στα αλήθεια πολύ ιστορικές και κρίσιμες, τόσο οι επιλογές, όσο και οι στιγμές». «Ίσως κάποια στιγμή και ο βασικός πρωταγωνιστής αυτής της πολύ σημαντικής περιόδου για την σύγχρονη ιστορία του τόπου, δηλαδή εγώ, να αισθανθώ την ανάγκη να τοποθετηθώ με ονόματα και διευθύνσεις πάνω στα πραγματικά γεγονότα, αλλά αυτό που προέχει για εμένα τούτη την ώρα είναι να βγάλουμε πρωτίστως τα πολιτικά συμπεράσματα».      

Το μόνο που δεν έχει καταλάβει είναι ότι η περίοδος αυτή δεν έχει κριθεί ως ιστορική για τους πολίτες αλλά ως η περίοδος που έκλεισαν οι τράπεζες, η χώρα πέρασε ξυστά από την καρμανιόλα και οι συνταξιούχοι περίμεναν σε ατέλειωτες ουρές για να πάρουν τα πολυπόθητα 50 ευρώ που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάννης Βαρουφάκης ποτέ δεν έκατσαν να τα περιμένουν…