ΑρχικήΤο ημερολόγιο του ΠιέρρονταΔιμερείς συμφωνίες για τον τουρισμό, non paper στο Politico και «πάγος»...

Διμερείς συμφωνίες για τον τουρισμό, non paper στο Politico και «πάγος» στον Θεοχάρη

Η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της σταδιακής άρσης των μέτρων έχει ξεκινήσει και όπως όλα δείχνουν αν ο έλεγχος της διασποράς του ιού παραμείνει υπό έλεγχο και η εστίαση θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου.

Η εικόνα για τα αποτελέσματα της επιστροφής των πολιτών στις δουλειές τους αλλά και από το άνοιγμα των καταστημάτων, θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει, με τα πρώτα δείγματα για την επιτροπή επιδημιολόγων με την οποία βρίσκεται σε συνεχή επαφή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο τέλος της εβδομάδας.

Τα κρίσιμα ερωτήματα αφορούν τον τουρισμό, όσο η Κομισιόν καθυστερεί να δώσει συγκεκριμένο πλαίσιο για το άνοιγμα, τόσο η ελληνική κυβέρνηση αλλά και άλλες χώρες προκειμένου να καλύψουν το χαμένο έδαφος προχωρούν κυρίως σε διμερείς συμφωνίες με χώρες που η εξάπλωση του ιού βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Η Ελλάδα που συνεχίζει να αποτελεί θετικό παράδειγμα, επενδύει πέρα από τον εσωτερικό τουρισμό σε συμφωνίες κυρίως με την Κύπρο και το Ισραήλ. Οι συζητήσεις αφορούν τόσο τον τρόπο έλευσης τουριστών στην χώρα μας και τα απαραίτητα μέτρα ελέγχου πριν και μετά την άφιξη τους, όσο και την διαμονή τους. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα γίνονται τεστ σε όλους 72 ώρες πριν το ταξίδι τους, σενάριο που συναντά πολλές πρακτικές δυσκολίες ή αν θα χρησιμοποιηθούν άλλα εναλλακτικά μέτρα.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί μέσω των διμερών συμφωνιών να σώσει ότι σώζεται από την πίτα του τουρισμού όσο αναμένονται οι αποφάσεις τις Κομισιόν, τα βλέμματα στρέφονται στο πρόγραμμα Sure, για την επιδότηση μέρους του μισθού των εργαζομένων που πλήττονται από την κρίση και προφανώς εκεί βρίσκεται και το ενδιαφέρον των ξενοδόχων που απασχολούν μεγάλο μέρος του δυναμικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τα σημερινά δεδομένα αρκετοί ξενοδόχοι σε μεγάλη νησιά όπως η Ρόδος και η Κρήτη προτιμούν να κρατήσουν τις μονάδες τους κλειστές προκειμένου να επιδοτούνται από το κράτος αντί να πάρουν το ρίσκο να καταγράψουν ζημίες ή να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο ύπαρξης κρουσμάτων.

Όπως προκύπτει και από το non paper της ελληνικής κυβέρνησης που δημοσιεύεται στο Politico και στρέφεται προς την Κομισιόν η Ελλάδα ζητά δίκαιη μεταχείριση και ενίσχυση ωστόσο δεν διαπραγματεύεται την ύπαρξη συγκεκριμένων πρωτοκόλλων όχι μόνο για τις πτήσεις αλλά για το σύνολο των μεταφορών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι κενές ενδιάμεσες θέσεις στις πτήσεις.

Όσο διαρκεί αυτή η κρίσιμη αντίστροφη μέτρηση που εξαρτάται τόσο από τις προτάσεις της Κομισιόν, τις διμερείς συμφωνίες αλλά και τα προγράμματα ενίσχυσης όπως το Sure, τίποτα δεν έχει ξεκαθαριστεί απόλυτα.

Για αυτό και ο «πάγος» στον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές βιάστηκε να παρουσιάσει δεδομένα, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ. 

Το παρασκήνιο όμως λίγη σημασία έχει πια, τώρα στο Μαξίμου καίγονται να καλύψουν το έδαφος και ποντάρουν στις διμερείς συμφωνίες. Κύπρος και Ισραήλ έχουν τον πρώτο λόγο.