Θεοχάρης: «Ανοίγουμε τον τουρισμό χωρίς έκπτωση στην ασφάλεια – Στο ΥΠΕΞ τα ζητήματα αμοιβαιότητας»

19 mins read

«Το όνειρο που έχω υπουργός τουρισμού είναι και ο τελευταίος τουρίστας να μπορεί να φύγει από τη χώρα μας με ασφάλεια μιλώντας μόνο για τις αναμνήσεις και τα ηλιοβασιλέματα που είδε στην Ελλάδα.

Το προηγούμενο διάστημα το σύνθημα της χώρας μας ήταν το virus free τώρα είναι το health first», είπε ο Χάρης Θεοχάρης ενημερώνοντας την επιτροπή της Βουλής για τα θέματα του τουρισμού.

Όσον αφορά τις πτήσεις από 15 Ιουνίου και μετά και τι θα γίνει με αεροδρόμια της Ιταλίας ο κ. Θεοχάρης απάντησε:

«Ακολουθούμε τις υγειονομικές επιταγές της επιτροπής χωρίς καμία παρέκκλιση και χωρίς να βάλουμε κανένα κριτήριο, εθνικό, διαβατηρίου ή οτιδήποτε άλλο.

Από τις 15 Ιουνίου και μετά επιτρέπονται οι πτήσεις από όλα τα αεροδρόμια προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη και από 1 Ιουλίου προς όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Οι πτήσεις που επιτρέπονται ακολουθούν δύο μεθοδολογίες ελέγχου. Οι πτήσεις από αεροδρόμια που είναι στην βεβαρημένη λίστα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την ασφάλεια των πτήσεων ακολουθούν το πρωτόκολλο περίπου που ακολουθούμε σήμερα, με καθολικό έλεγχο, καραντίνες σε αρνητική και σε θετική περίπτωση.

Στην περίπτωση που υπάρχουν αεροδρόμια της Ιταλίας που δεν είναι στην λίστα, τότε ακολουθούμε αυστηρό πρωτόκολλο δειγματοληπτικού ελέγχου ώστε να μπορούν οι επιδημιολόγοι να παρακολουθούν συστηματικά από τους προορισμούς τι ακριβώς φορτίο έρχεται και να παίρνουμε τις κατάλληλες αποφάσεις όπως και χθες στην περίπτωση του Κατάρ»

Ο κ Θεοχάρης ανέφερε ακόμη ότι η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να καλύψει οικονομικά τις περιπτώσεις των ανθρώπων που θα νοσήσουν εδώ:

«Είναι υποχρέωση μας να καλύψουμε τις περιπτώσεις των ανθρώπων πως θα ασθενήσουν, οι περιπτώσεις αμοιβαιότητας είναι μιας άλλης τάξης ζήτημα που θα το δούμε με το υπουργείο εξωτερικών. Εμείς θέλουμε να πετυχαίνουμε την αμοιβαιότητα στο μεγαλύτερο βαθμό περιπτώσεων αλλά θέλει συζητήσεις των αντίστοιχων υπουργείων εξωτερικών, στις οποίες εγώ δεν μπορώ να μπω.

Οι συζητήσεις αυτές γίνονται. Αυτό που έχει σημασία για τον τουρισμό είναι ο τουρίστας που φέρνει το συνάλλαγμα εδώ να πάρει αυτή την απόφαση, να έρθει στη χώρα μας και να μας ενισχύσει».

Όσον αφορά το χθεσινό περιστατικό με την πτήση από το Κατάρ ο υπουργός τουρισμού σημείωσε ότι κανένας Έλληνας δεν έχει να φοβάται:

«Χθες δείξαμε άμεσα αντανακλαστικά για τα κρούσματα μέσω Κατάρ. Και θα ανοίξουμε τον τουρισμό μας και δεν θα συμβιβαστούμε.

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία μαζί μας και το υπουργείου Προστασίας του Πολιτη, για κάθε γωνιά της Ελλάδας είναι ολοκληρωμένο για διακομιδές, τεστινγκ, χωρίς να δημιουργούμε πρόβλημα στην ταξιδιωτική εμπειρία. Θα το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού και θα συνεχίσουμε να εξειδικεύουμε μέτρα για τον τουρισμό, ώστε να επανακινηθεί και ο εσωτερικός τουρισμός. Ανοίγουμε τον τουρισμό χωρίς έκπτωση στην ασφάλεια, με ασκήσεις ετοιμότητας κι ότι χρειαστεί»

Facebook Comments

Τελευταία Νέα