Υπ. Μετανάστευσης: «Κούλογλου και Αρβανίτης δυσφημούν τη χώρα στο εξωτερικό»- Τι καταγγελία έκαναν για τον Έβρο

28 mins read

Κατεπείγουσα ερώτηση για όσα εκτυλίχτηκαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα με τους 40 συνολικά μετανάστες οι οποίοι είχαν βρεθεί σε νησίδα στον Έβρο, κατέθεσαν πριν λίγες ημέρες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου και Κώστας Αρβανίτης.

Οι ευρωβουλευτές στην ερώτηση τους υπενθυμίζουν ότι 40 αιτούντες άσυλο είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα στον ποταμό Έβρο στην ελληνοτουρκική μεθόριο με τις ελληνικές αρχές να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τουρκικό έδαφος και τις τουρκικές το αντίθετο.

Οι ευρωβουλευτές είχαν αναφέρει στην ερώτηση ότι «οι πρόσφυγες πέρασαν στην ελληνική πλευρά στις 14/7 όταν και επαναπροωθήθηκαν από τις ελληνικές αρχές, και αποκλείστηκαν στη νησίδα. Στις 26/7 επιχείρησαν να εισέλθουν στην Τουρκία όπου φυλακίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν».

Ολόκληρη η ερώτηση των ευρωβουλευτών Στ. Κούλογλου και Κ. Αρβανίτη:

Νέα τραγωδία στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Νεκρή 5χρονη παραμένει άταφη.

Στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον ποταμό Έβρο, 40 αιτούντες άσυλο έχουν εγκλωβιστεί σε νησίδα. Η ελληνική αστυνομία ισχυρίζεται ότι πρόκειται για τουρκικό έδαφος και αρνείται να παράσχει βοήθεια, ενώ η τουρκική υποστηρίζει το αντίθετο.

Οι πρόσφυγες πέρασαν στην ελληνική πλευρά στις 14/7 όταν και επαναπροωθήθηκαν από τις ελληνικές αρχές, και αποκλείστηκαν στη νησίδα. Στις 26/7 επιχείρησαν να εισέλθουν στην Τουρκία όπου φυλακίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν.

Ένα κορίτσι 5 ετών έχασε τη ζωή του από τσίμπημα σκορπιού στη νησίδα και η μητέρα της διατηρεί το πτώμα της στο νερό του ποταμού προκειμένου να επιβραδύνει τη σήψη. Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται και άλλο 9χρονο κορίτσι ενώ υπάρχουν τρεις έγκυες και αρκετοί που χρήζουν επείγουσας ιατρικής βοήθειας. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έκανε επίσης έκκληση.

Ερωτάται η Επιτροπή:

-Θα επέμβει η Frontex προκειμένου να απεγκλωβιστεί η ομάδα των προσφύγων, να τύχει της αναγκαίας ανθρωπιστικής προστασίας και ιατρικής φροντίδας και να εξασφαλιστούν συνθήκες αξιοπρεπούς ταφής για το 5χρονο κορίτσι;

-Τι πρόκειται να κάνει για να διακοπεί η, κατά παράβαση κάθε διεθνούς νομιμότητας και θεμελιωδών δικαιωμάτων, πρακτική των pushbacks σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας που συνεχίζεται παρά τη διεθνή κατακραυγή;

Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αναφορικά με την ερώτηση των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ.κ. Κούλογλου και Αρβανίτη, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Περιήλθε εις γνώσιν μας ερώτηση των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς την Επιτροπή με θέμα «Νέα τραγωδία στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Νεκρή 5χρονη παραμένει άταφη».

Οι κ.κ. Κούλογλου και Αρβανίτης επέλεξαν, δυστυχώς, να δυσφημήσουν τη χώρα μας στο εξωτερικό, τη στιγμή που ακόμα μια προσπάθεια εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου από την τουρκική πλευρά βρισκόταν σε εξέλιξη. Η Ελλάδα εκπλήρωσε με ταχύτητα το ανθρωπιστικό της καθήκον, προσφέροντας υγειονομική περίθαλψη και δυνατότητα υποβολής αιτήματος ασύλου στην ομάδα των 38 μεταναστών που εισήλθε στο ελληνικό έδαφος στις 14/8. Απώλεια ανθρώπινης ζωής δεν υπήρξε εντός ελληνικού εδάφους.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να φυλάσσει τα σύνορα της με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, διασώζοντας χιλιάδες ζωές σε στεριά και θάλασσα. Η τραγωδία αυτή είναι το αποτέλεσμα της πρακτικής των τουρκικών αρχών να προωθούν, με τη χρήση βίας σύμφωνα με τις καταθέσεις, μετανάστες προς την Ελλάδα, καταστρατηγώντας τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου και της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας.

Επιπροσθέτως, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επικοινώνησε, από την πρώτη στιγμή, με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς και με τον Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου αν δώσει άδεια η οικογένεια, να συμβάλουν στην μεταφορά του πτώματος του 5χρονου κοριτσιού από την Τουρκία στη χώρα μας, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί με αξιοπρέπεια η ταφή από την οικογένεια του.

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για πολλοστή φορά, κουνούν το δάχτυλο προς τη χώρα μας και υπονομεύουν μονίμως τη διεθνή αξιοπιστία της.  Σε εθνικά ζητήματα, όπως το Μεταναστευτικό, θα περίμενε κανείς να μη παραμένουν εγκλωβισμένοι στις ιδεοληψίες και το αντικυβερνητικό τους μένος.”

Facebook Comments