ΑρχικήΕπικαιρότηταΟλικό lockdown στην Αττική εισηγείται ο Κικίλιας- Στοιχεία-βόμβα από το ΕΚΑΒ

Ολικό lockdown στην Αττική εισηγείται ο Κικίλιας- Στοιχεία-βόμβα από το ΕΚΑΒ

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, θα εισηγηθεί καθολικό lockdown, εφόσον και σήμερα δεν είναι καλά τα επιδημιολογικά δεδομένα στον μεγαλύτερο νομό της χώρας.
Ο  κ. Κικίλιας, μιλώντας στο Open, τόνισε ότι οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και καθιστούν αναπόφευκτο το ολικό lockdown στην Αττική.
Ο υπουργός Υγείας, παραθέτοντας τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, είπε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση. «Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα», σημείωσε.
Ερωτηθείς στο τι έφταιξε, ο κ. Κικίλιας απάντησε «τίποτα συγκεκριμένο». Και απέδωσε το πρόβλημα στην «κινητικότητα», όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες.
Όπως τόνισε, δεδομένου ότι το ΕΣΥ δέχεται πολύ μεγάλη πίεση –10 στις 15 διασωληνώσεις είναι στην Αττική, είπε–, σε περίπτωση που τα δεδομένα που θα έχουν εντός της ημέρας είναι το ίδιο ανησυχητικά, τότε η εισήγησή του θα είναι ένα «σύντομο, ολικό lockdown», σαν εκείνο του περυσινού Μαρτίου.
«Επί 11 μήνες δίνουμε μια άνιση μάχη με τον κορονοϊό και τα καταφέραμε. Τώρα δίνουμε μια μάχη με τον χρόνο. Δηλαδή μέχρι να εμβολιάσουμε το 60%-70% του πληθυσμού. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι πολύ σημαντικό να βαδίσουμε στον σωστό δρόμο. Δεν δικαιούμαστε να κάνουμε τίποτε λιγότερο από αυτό, το οποίο προστάζει η ανάγκη. ‘Αρα λοιπόν, η δική μου εικόνα με βάση τα στοιχεία αυτά και των ειδικών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει ενδεχομένως αν και σήμερα τα στοιχεία είναι τέτοια -θα περιμένουμε τον ΕΟΔΥ- και η εισήγησή μου αν θέλετε στην επιτροπή θα είναι ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό, οριζόντιο μέτρο. Δηλαδή ένα lockdown τέτοιο ενδεχομένως όπως του προηγούμενου Μαρτίου που θα μπορέσει να φέρει σύντομα αποτελέσματα και σύντομα να αποκλιμακώσει και να μαζέψει την κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «πάντα η Επιτροπή εισηγείται. Εγώ οφείλω, και θα το κάνω αυτό, όταν συνεδριάσει ξανά η Επιτροπή, να παραθέσω όλα τα στοιχεία τα οποία έχω αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μου».