ΑρχικήΕκλογική ΣκακιέραΕυρωεκλογές- Οι έδρες και οι χώρες

Ευρωεκλογές- Οι έδρες και οι χώρες

✍️ο Απόστολος Πιστόλας

Καθώς οδεύουμε προς τις ευρωεκλογές οι τάσεις δείχνουν στις περισσότερες χώρες να έχουν σταθεροποιηθεί και τα προγνωστικά δίνουν τις ευρωπαϊκές οικογένειες σε ένα συγκεκριμένο εύρος εδρών εδώ και εβδομάδες.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) βρίσκεται στην πρώτη θέση με 173-183 έδρες ενώ το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών στη δεύτερη με 134-146 έδρες. Μάχη γίνεται για την τρίτη θέση με τρεις ευρωπαϊκές οικογένειες κομμάτων να την διεκδικούν. Από τη μία οι φιλελεύθεροι (81-89 έδρες) και από την άλλη τα δεξιά του ΕΛΚ με το ECR (74-84 έδρες) και το ID (83-94 έδρες). Ακολουθούν οι πράσινοι με 43-55 έδρες και η αριστερά με 31-43 έδρες. Τέλος, 42-56 έδρες θα καταλάβουν ευρωβουλευτές από κόμματα που δεν ανήκουν σε κάποια ευρωπαϊκή οικογένεια. Εάν έρθουν έτσι τα αποτελέσματα κερδισμένοι σε σχέση με τα ποσοστά του 2019 θα είναι τα δεξιά του ΕΛΚ και χαμένοι οι φιλελεύθεροι, και οι πράσινοι.

Τι συμβαίνει όμως όταν πάμε από το γενικό στο ειδικό;

Εάν δηλαδή κοιτάξουμε κάποιες από τις μεγάλες χώρες της ΕΕ. Στη Γερμανία, μετά και τη δημιουργία του κόμματος της Βάγκενκνεχτ φαίνεται η κατάσταση να έχει σταθεροποιηθεί. Το Union (ΕΛΚ) βρίσκεται σε ποσοστά κοντά στο 30%, το AfD είναι μεν δεύτερο αλλά με ξεφούσκωτα πανιά καθώς κυμαίνεται σε ποσοστά 15%-17% (το κόμμα Βάγκενκνεχτ λαμβάνει το 7% των ψήφων). Οι σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής ενώ οι Πράσινοι λίγες μονάδες πίσω και αυτοί. Φιλελεύθεροι (FDP) και αριστεροί (Linke) παλεύουν για να φτάσουν το 3-4% των ψήφων.

Στη Γαλλία τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εκεί το κόμμα Λε Πεν βρίσκεται στο 32%, σε διπλάσια ποσοστά από το κόμμα Μακρόν που φαίνεται να λαμβάνει το 16%, ενώ οι σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής (14%). Τα υπόλοιπα ποσοστά είναι σπασμένα σε μια σειρά από κόμματα που τοποθετούνται και στα δεξιά και στα αριστερά του πολιτικού φάσματος. Στην Ισπανία το κεντροδεξιό PP επελαύνει στις δημοσκοπήσεις με ποσοστά από 35% έως και 40%. Η διαφορά από τους σοσιαλδημοκράτες είναι λίγο πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες. Τρίτο είναι το VOX, το οποίο μετά την πτώση δείχνει να βρίσκει μια βάση στο 10-11% ενώ τέταρτο το αριστερό Sumar με ποσοστά από 6% έως και 9%.

Στην Αυστρία πρώτο είναι το υπερσυντηρητικό FPO με ποσοστά 26-27% ενώ περίπου 4 μονάδες πίσω γίνεται μάχη για τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε κεντροδεξιούς και σοσιαλδημοκράτες. Επίσης μάχη γίνεται για την τέταρτη θέση ανάμεσα σε φιλελεύθερους και πρασίνους στην περιοχή του 12%. Στη Σουηδία από την άλλη πρώτοι είναι οι σοσιαλδημοκράτες με ποσοστά γύρω από το 30% ενώ για τη δεύτερη θέση παλεύουν συντηρητικοί (SD) και κεντροδεξιοί (M) στην περιοχή του 20%.

Αυτά είναι μερικά παραδείγματα από κράτη μέλη. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στις υπόλοιπες χώρες. Όπως φαίνεται η πολιτική κατάσταση σε κάθε χώρα είναι διαφορετική όμως η τάση στις περισσότερες είναι συγκεκριμένη. Το εκκρεμές ανάμεσα στο συντηρητικό και το προοδευτικό στρατόπεδο (με ό,τι νόημα έχουν για τον καθένα αυτές οι λέξεις) έχει γύρει στις περισσότερες προς τη μεριά του πρώτου. Και όλα δείχνουν πως αυτό θα φανεί και στην κάλπη.