ΑρχικήΚόσμος«WOOHOO»: Το εστιατόριο στο Ντουμπάι που λανσάρει... σεφ AI (video)

«WOOHOO»: Το εστιατόριο στο Ντουμπάι που λανσάρει… σεφ AI (video)

Στο Ντουμπάι, το WOOHOO, ένα εστιατόριο πρόκειται να ανοίξει τον Σεπτέμβριο στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με το Reuters, το φαγητό στο WOOHOO θα συναρμολογείται από ανθρώπους, προς το παρόν, αλλά όλα τα άλλα – από το μενού μέχρι την ατμόσφαιρα και την εξυπηρέτηση – θα σχεδιάζονται από ένα γαστρονομικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται “Chef Aiman”.

Ο Aiman ​​- μια σύνθετη λέξη που αποτελείται από τις λέξεις «Τεχνητή Νοημοσύνη» (AI) και «άνθρωπος» – έχει εκπαιδευτεί σε δεκαετίες έρευνας στην επιστήμη των τροφίμων, δεδομένα μοριακής σύνθεσης και πάνω από χίλιες συνταγές από μαγειρικές παραδόσεις σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο Ahmet Oytun Cakir, ένας από τους ιδρυτές του WOOHOO.

Ενώ ο σεφ Aiman ​​δεν μπορεί να γευτεί, να μυρίσει ή να αλληλεπιδράσει με τα πιάτα του όπως θα έκανε κανονικά ένας σεφ, το μοντέλο λειτουργεί αναλύοντας την κουζίνα στα συστατικά της μέρη, όπως η υφή, η οξύτητα και το ουμάμι, και επανασυναρμολογώντας τα σε ασυνήθιστους συνδυασμούς γεύσεων και συστατικών, σύμφωνα με τους δημιουργούς του Aiman.

Αυτά τα πρωτότυπα στη συνέχεια βελτιώνονται από ανθρώπους μάγειρες που δοκιμάζουν τους συνδυασμούς και παρέχουν καθοδήγηση, σε μια προσπάθεια με επικεφαλής τον διάσημο σεφ Reif Othman με έδρα το Ντουμπάι.

«Οι απαντήσεις τους στις προτάσεις μου με βοηθούν να κατανοήσω καλύτερα τι λειτουργεί πέρα ​​από τα καθαρά δεδομένα», εξήγησε ο Aiman, σε μια συνέντευξη με το διαδραστικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης.

Ο στόχος, λένε οι δημιουργοί του Aiman, δεν είναι να αντικαταστήσουν το ανθρώπινο στοιχείο της μαγειρικής, αλλά να το συμπληρώσουν.

«Η ανθρώπινη μαγειρική δεν θα αντικατασταθεί, αλλά πιστεύουμε ότι (το Aiman) θα αναβαθμίσει τις ιδέες και τη δημιουργικότητα», δήλωσε ο Oytun Cakir, ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας φιλοξενίας Gastronaut.

Το Aiman ​​έχει σχεδιαστεί για να αναπτύσσει συνταγές που επαναχρησιμοποιούν συστατικά που συχνά απορρίπτονται από τα εστιατόρια, όπως τρίμματα κρέατος ή λίπος, είπε.

Μακροπρόθεσμα, οι ιδρυτές του WOOHOO πιστεύουν ότι το Aiman ​​θα μπορούσε να λάβει άδεια σε εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, μειώνοντας τα απόβλητα της κουζίνας και βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα.