Άνοδο καταγράφουν οι τιμές για την αγορά ακινήτων στα νησιά της Ελλάδας, με την Αντίπαρο να σημειώνει μεγάλη αύξηση.
Τα στοιχεία του Spitogatos και του Spitogatos Insights για το δεύτερο τρίμηνο του 2026 δείχνουν ότι η αγορά ακινήτων στους νησιωτικούς προορισμούς εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα. Την ίδια στιγμή, έντονο παραμένει το ενδιαφέρον τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους υποψήφιους αγοραστές.
Άνοδος τιμών σε Αιγαίο, Ιόνιο και Κρήτη
Στα νησιά του Αιγαίου η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης έφτασε τα 2.941 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, αυξημένη κατά 5,9% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2025.
Ίδια ετήσια αύξηση, 5,9%, σημειώθηκε στα νησιά του Ιονίου, όπου η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 2.531 ευρώ/τ.μ.
Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η άνοδος στην Κρήτη. Η μέση ζητούμενη τιμή έφτασε τα 2.250 ευρώ/τ.μ., παρουσιάζοντας αύξηση 6,9% μέσα σε έναν χρόνο. Σε σύγκριση μάλιστα με το δεύτερο τρίμηνο του 2021, οι τιμές στο νησί έχουν αυξηθεί κατά 50%.
Ισχυρή παραμένει παράλληλα η ζήτηση από το εξωτερικό. Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι ενδιαφερόμενοι από τις ΗΠΑ και ακολουθούν εκείνοι από Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ολλανδία και Γαλλία.
Οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ξένων αγοραστών, ενώ ακολουθούν Χανιά, Κέρκυρα και Ηράκλειο. Οι Κυκλάδες βρίσκονται στην κορυφή και στις αναζητήσεις από την ελληνική αγορά.
Αντίπαρος πάνω από Μύκονο – Στα 7.600 ευρώ το τετραγωνικό
Η σημαντικότερη ανατροπή καταγράφεται στις Κυκλάδες. Η Αντίπαρος έχει πλέον την υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή κατοικίας, φτάνοντας τα 7.600 ευρώ/τ.μ., αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη Μύκονο με 7.059 ευρώ/τ.μ.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Πάρος, όπου οι ζητούμενες τιμές διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στα 5.263 ευρώ/τ.μ.
Η εικόνα της Αντιπάρου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και λόγω του περιορισμένου αριθμού διαθέσιμων ακινήτων. Από τα 149 διαμερίσματα που προσφέρονταν προς πώληση κατά το δεύτερο τρίμηνο, τα 104 ήταν νεόδμητα.
Στις Κυκλάδες, πάντως, δεν ακολουθούν όλα τα νησιά την ίδια πορεία. Μύκονος, Φολέγανδρος, Σαντορίνη, Σίκινος και Άνδρος εμφανίζουν μικρές ετήσιες υποχωρήσεις, από 1% έως 6%, ενώ οι τιμές στη Νάξο παραμένουν περίπου σταθερές. Αντίθετα, Αμοργός και Αντίπαρος βρίσκονται ανάμεσα στα νησιά με τις μεγαλύτερες αυξήσεις.
Πού βρίσκονται οι ακριβότερες κατοικίες στα Επτάνησα
Ανοδική είναι η τάση και στα περισσότερα νησιά του Ιονίου, με εξαίρεση τα Κύθηρα, όπου καταγράφεται πτώση σε σχέση με πέρυσι.
Τις μεγαλύτερες αυξήσεις εμφανίζουν οι Παξοί και η Κεφαλονιά. Οι Παξοί είναι παράλληλα το ακριβότερο νησί του Ιονίου, με μέση ζητούμενη τιμή 3.846 ευρώ/τ.μ.
Ακολουθεί η Λευκάδα με 3.302 ευρώ/τ.μ. και η Κεφαλονιά με 2.531 ευρώ/τ.μ.
Σκιάθος στην κορυφή των Σποράδων
Μικρότερες είναι οι μεταβολές στις Σποράδες. Η Σκιάθος παραμένει η ακριβότερη αγορά του νησιωτικού συμπλέγματος, με τη μέση τιμή να βρίσκεται στα 3.521 ευρώ/τ.μ. Ακολουθούν η Αλόννησος στα 2.667 ευρώ/τ.μ., η Σκύρος στα 2.402 ευρώ/τ.μ. και η Σκόπελος στα 2.154 ευρώ/τ.μ.
Ανεβαίνουν οι τιμές στην Κρήτη
Η αγορά κατοικίας στην Κρήτη συνεχίζει επίσης να ακριβαίνει. Ρέθυμνο, Χανιά και Ηράκλειο εμφανίζουν υψηλότερες ζητούμενες τιμές σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2025.
Τα Χανιά παραμένουν η ακριβότερη περιοχή του νησιού, στα 3.102 ευρώ/τ.μ. Ακολουθούν το Ρέθυμνο με 2.202 ευρώ/τ.μ., το Ηράκλειο με 2.200 ευρώ/τ.μ. και το Λασίθι με 1.944 ευρώ/τ.μ.
Αύξηση σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
Κοινή ανοδική πορεία παρουσιάζουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, καθώς σε όλα καταγράφονται υψηλότερες τιμές από πέρυσι.
Ακριβότερη είναι η Ικαρία με 1.846 ευρώ/τ.μ., ενώ ακολουθούν η Χίος με 1.533 ευρώ, η Λέσβος με 1.136 ευρώ και η Σάμος με 1.059 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Αύξηση άνω του 30% στη Λέρο
Ιδιαίτερα μεγάλες μεταβολές εμφανίζονται σε ορισμένα Δωδεκάνησα. Στη Λέρο η ετήσια αύξηση ξεπερνά το 30%, ενώ στην Κάλυμνο πλησιάζει το 20%.
Παρά τις αυξήσεις αυτές, η Πάτμος εξακολουθεί να διαθέτει τις υψηλότερες ζητούμενες τιμές στα Δωδεκάνησα, φτάνοντας τα 5.000 ευρώ/τ.μ.
Δεύτερη βρίσκεται η Αστυπάλαια με 4.000 ευρώ/τ.μ. και ακολουθεί η Κάλυμνος, όπου η μέση ζητούμενη τιμή έχει ανέβει στα 2.759 ευρώ/τ.μ.
Η συνολική εικόνα του δεύτερου τριμήνου δείχνει ότι οι τιμές στα ελληνικά νησιά εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά, χωρίς όμως η τάση να είναι ίδια παντού. Σε αρκετές από τις δημοφιλέστερες αγορές οι αξίες συνεχίζουν να αυξάνονται, ενώ σε ορισμένους παραδοσιακά ακριβούς προορισμούς, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, καταγράφεται μικρή διόρθωση.

