ΑρχικήΕκλογική ΣκακιέραΕνδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ - Σημαντικά κριτήρια ψήφου

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ – Σημαντικά κριτήρια ψήφου

Καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, τις οποίες και θα παρακολουθούμε, είναι καλό να κάνουμε μια εισαγωγή με τα θέματα που θεωρούν οι ψηφοφόροι ως σημαντικά κριτήρια ψήφου.

Αυτά δηλαδή με βάση τα οποία θα αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν. Δε θα είναι υπερβολή εάν πούμε πως στις ΗΠΑ οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών και αυτοί των Ρεπουμπλικάνων ζούνε σε εντελώς διαφορετικούς κόσμους. Δεν είναι μόνο ο γεωγραφικός διαχωρισμός που ευθύνεται για αυτό. Ακόμα και μέσα στην ίδια πολιτεία τα ψυχογραφικά χαρακτηριστικά είναι τέτοια που τους κάνει να έχουν διαφορετική κοσμοθεωρία που συνεπάγεται διαφορετικό τρόπο ζωής. Έτσι θεωρούν διαφορετικά πράγματα ως σημαντικά και άρα είτε πηγαίνουν με άλλα κριτήρια ψήφου στην κάλπη, είτε το κριτήριο μένει ίδιο αλλά το τι θέλει ο καθένας από αυτά διαφέρει. Για παράδειγμα οι ψηφοφόροι του Ρεπουμπλικανικού κόμματος θεωρούν την οικονομία ως το πλέον σημαντικό κριτήριο ψήφου (90%). Ακολουθεί η εγκληματικότητα (69%) και το μεταναστευτικό (66%). Από την άλλη οι ψηφοφόροι του Δημοκρατικού κόμματος έχουν αρκετά θέματα που θεωρούνε ως σημαντικά κριτήρια ψήφου, με πρώτο το σύστημα υγείας (77%). Ακολουθούν η πολιτική για τα όπλα και οι αμβλώσεις (71%), το Ανώτατο Δικαστήριο (69%) και έπειτα η οικονομία (67%) και η κλιματική αλλαγή (67%).

Τα θέματα στα οποία υπάρχει η μεγαλύτερη διαφορά όσον αφορά τη σημαντικότητά τους είναι η κλιματική αλλαγή, με μόνο το 13% των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων να τη θεωρεί σημαντική, τα θέματα που αφορούν εθνικότητα και φυλή όπου μόλις το 15% των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων τα θεωρεί σημαντικά ενώ το ίδιο ισχύει για το 54% των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών, η πανδημία του κορωνοϊού (13% και 41% αντίστοιχα), το σύστημα υγείας (43% έναντι 77%) και οι εκτρώσεις (41% με 71%). Αξίζει να ειπωθεί πως το τελευταίο θέμα έχει ανέβει αρκετά σε σημαντικότητα στους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις αμβλώσεις και παίζει σημαντικό ρόλο στην αλλαγή του σκηνικού όσον αφορά τη Γερουσία καθώς από κόκκινο κύμα πηγαίνουμε προς μπλε τείχος. Επίσης το θέμα του κορωνοϊού στο ίδιο διάστημα φθίνει σε σημαντικότητα.

Τα παραπάνω ποσοστά βέβαια είναι σε παναμερικανικό επίπεδο και μπορεί να διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία, όμως επειδή η πόλωση δημιουργεί ομοιογενή στρατόπεδα αλλά και γιατί οι ενδιάμεσες εκλογές είναι και σε ένα βαθμό ένα άτυπο «δημοψήφισμα» για τον Πρόεδρο και την κυβέρνησή του, θεωρώ πως μεγάλες διαφορές δε θα υπάρχουν. Φαίνεται δηλαδή πως οι υποψήφιοι των δύο κομμάτων κατεβαίνουν για τη θέση στη Γερουσία (στην Βουλή των Αντιπροσώπων μπαίνουν και αρκετά πιο τοπικά ζητήματα της κάθε περιοχής στο παιχνίδι) με διαφορετική ατζέντα και θα αναμετρηθούν κυρίως πάνω στα θέματα. Στο ποιος δηλαδή θα επιβάλει στην προεκλογική συζήτηση το θέμα που θεωρεί σημαντικό, και μαζί την τοποθέτησή του σε αυτό, παρά μια μάχη τοποθετήσεων σε συγκεκριμένο θέμα που θεωρούν όλοι σημαντικό. Με έξι εβδομάδες να απομένουν για τις εκλογές και τη μάχη να κορυφώνεται, θα παρακολουθούμε και θα αναλύουμε το που βρισκόμαστε στις πολιτείες κλειδιά κάθε εβδομάδα.