ΑρχικήΕκλογική ΣκακιέραΗΠΑ - Οι Δημοκρατικοί αντεπιτίθενται

ΗΠΑ – Οι Δημοκρατικοί αντεπιτίθενται

Πριν ενάμιση μήνα είχα γράψει άρθρο για το που βρισκόμασταν προεκλογικά στις ΗΠΑ, σχετικά με τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Τα τότε δεδομένα, δυο εβδομάδες μετά την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας για τις αμβλώσεις, έδειχναν πως οι Ρεπουμπλικάνοι θα κέρδιζαν άνετα την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με 213 θέσεις να δείχνουν «κλειδωμένες» για το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων και να χρειάζονται ελάχιστες σε μια σειρά αμφίρροπων αναμετρήσεων για να πιάσουν τον αριθμό που χρειάζονται (218).

Από την άλλη όλα έδειχναν αμφίρροπα στη μάχη για τον έλεγχο της Γερουσίας. Μπορεί να υπήρχε ένα μικρό προβάδισμα των Ρεπουμπλικάνων όμως τίποτα δε φαινόταν να έχει κριθεί. Τι έχει αλλάξει μέσα σε 45 ημέρες;

Αυτό που άλλαξε τα δεδομένα ήταν τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου για τις αμβλώσεις. Μέχρι τότε στο πλαίσιο κυριαρχούσε η άνοδος των τιμών και ο Πρόεδρος Μπάιντεν, αλλά και το κόμμα των Δημοκρατικών ήταν στα σχοινιά. Με την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου οι Δημοκρατικοί βρήκαν «πάτημα» ώστε να δημιουργήσουν αφήγημα και να προσπαθήσουν να υψώσουν το θέμα των δικαιωμάτων ως σημαντικό κριτήριο ψήφου.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες τα δεδομένα για τη Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν αλλάξει ελάχιστα. Σύμφωνα με το fivethirtyeight οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν στις 5 Ιουλίου 80% πιθανότητα να έχουν 215 έως 259 εκπροσώπους ενώ σήμερα έχουν την ίδια πιθανότητα για 211 έως 250 αντιπροσώπους. Επίσης έχουν 78% πιθανότητα πλειοψηφίας, από 87% στις 5 Ιουλίου, όμως ακόμα δείχνουν να μην έχουν χάσει τον έλεγχο του παιχνιδιού. Σε 211 εκλογικές περιφέρειες οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων έχουν 60%+ πιθανότητα να επικρατήσουν ενώ 11 είναι εντελώς αμφίρροπες.

Δε συμβαίνει όμως το ίδιο με τη Γερουσία όπου τα δεδομένα έχουν αλλάξει σημαντικά. Στις 5 Ιουλίου το fivethirtyeight έδινε στους Ρεπουμπλικάνους 54% πιθανότητα να έχουν την πλειοψηφία. Πλέον δίνει 64% πιθανότητα στους Δημοκρατικούς να επικρατήσουν. Ενδεικτικές είναι οι αλλαγές που έχουν συμβεί στα εκλογικά σώματα στις αμφίρροπες μάχες. Στις τρεις θέσεις των Ρεπουμπλικάνων που απειλούνται φαίνεται να χάνουν την Πενσυλβάνια και να κρατάνε τη Βόρεια Καρολίνα και το Ουισκόνσιν. Στις 5 Ιουλίου το fivethirtyeight έδινε 52% πιθανότητες να κερδίσουν οι Δημοκρατικοί την Πενσυλβάνια. Πλέον δίνουν 72%. Αντίστοιχα για Βόρεια Καρολίνα και Ουισκόνσιν οι πιθανότητες επικράτησης των Ρεπουμπλικάνων υποψηφίων πέφτουν από 77% στο 63% και από 72% στο 60%. Αντιθέτως, στις θέσεις των Δημοκρατικών που απειλούνται αμφίρροπη παραμένει η Τζόρτζια (50% από 46%), ενώ δείχνουν να ξεφεύγουν στο Νιου Χαμπσάιρ (77% από 70%), στην Αριζόνα (71% από 58%) και στη Νεβάδα (60% από 51%).

Φαίνεται δηλαδή πως αυτή τη στιγμή οι Δημοκρατικοί αντεπιτίθενται και πως μπαίνουν στην τελική ευθεία από πλεονεκτικότερη θέση όσον αφορά τη Γερουσία, και σίγουρα καλύτερη από αυτή που αναμενόταν 2-3 μήνες πριν. Αυτό που μένει να φανεί είναι εάν αυτή η τάση θα συνεχιστεί και μέχρι πότε ή εάν θα συμβεί κάποιο άλλο γεγονός που θα δώσει σημαντικότητα σε άλλα θέματα και το πως αυτά θα συνδιαμορφώσουν το πλαίσιο μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου.