ΑρχικήΕπικαιρότηταΣε ύφεση η φωτιά στην Βαρυμπόμπη: Ένα ενεργό μέτωπο - Μάχη για...

Σε ύφεση η φωτιά στην Βαρυμπόμπη: Ένα ενεργό μέτωπο – Μάχη για την οριοθέτησή του

Σε ύφεση είναι η μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, όπου παραμένουν και επιχειρούν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Τα 4 μέτωπα, όπως εξήγησε ο Νίκος Χαρδαλιάς, έχουν περιοριστεί σε ένα, τα υπόλοιπα τρία μέτωπα είναι σε ύφεση.

Στο σημείο επιχειρούν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Έχουν κινητοποιηθεί και περιοδικά θα επιχειρήσουν 5 Α/Φ και 9 Ε/Π. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύσσεται ο δήμος Αχαρνών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις 3 Αυγούστου στην παραπάνω περιοχή.

Η εν λόγω κήρυξη έπειτα από εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου και για έξι μήνες, δηλαδή έως και 3 Φεβρουαρίου 2022.

Κάηκαν 80 σπίτια

Το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε και το μέγεθος της καταστροφής. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 80 καμένα σπίτια. Στις φλόγες παραδόθηκαν αυτοκίνητα και επιχειρήσεις-κτήματα στη Βαρυμπόμπη.

Σημειώνεται ότι τη νύχτα εκκενώθηκε τμήμα του Κρυονερίου, με μήνυμα από το 112, που βρίσκεται στην οδό Ανοίξεως κοντά στη δασική έκταση. Εντολή εκκένωσης είχε δοθεί από χθες και για Βαρυμπόμπη, Ολυμπιακό Χωριό, Αδάμες και Θρακομακεδόνες. Σε όλη την περιοχή υπάρχουν πολύ μεγάλες εστίες πυρκαγιάς, ενώ έχουν καεί ολοσχερώς ή έχουν προκληθεί ζημιές σε δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις.

Το πρωί διεκόπη η κυκλοφορία στον παράδρομο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, από την οδό Ελαιών στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη. Παραμένουν κλειστές η Τατοϊου από την Κύμης έως την Ερυθραίας, η Ερυθραίας από τη γέφυρα Βαρυμπόμπης και η Τατοϊου από την Πάρνηθως (Ιπποκράτειος Πολιτεία ταβέρνα «Λάμπρος»).

Η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ Άννα Ευθυμία σήμερα το πρωί απηύθυνε παράκληση στους οδηγούς να μην αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας εξαιτίας της πολύ χαμηλής ορατότητας λόγω της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη.

SOS από το Εθνικό Αστεροσκοπείο

Oι πυκνοί καπνοί από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη έχουν δημιουργήσει μία αποπνικτική ατμόσφαιρα σε μεγάλο μέρος της Αττικής. Η έντονη μυρωδιά από καπνούς, αλλά και ένα νέφος έχουν κατακλύσει περιοχές σε δυτικά και βόρεια προάστια, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

Για τους λόγους αυτούς, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σήμανε συναγερμό για την κατάσταση της ατμόσφαιρας από νωρίς, τα ξημερώματα, λόγω της μεγάλης φωτιάς στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης.

Μέσα από τη σελίδα του στο facebook το Εθνικό Αστεροσκοπείο αναφέρει:

«4 Αυγούστου 05:00: Η κατάσταση πλέον σε πολλές περιοχές της Αθήνας είναι άσχημη όσο αφορά τα επιβλαβή σωματίδια PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα και μικρότερα). Εφιστούμε την προσοχή στους κατοίκους του λεκανοπεδίου να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες.

Από την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα μετρήσεων ποιότητας αέρα PurpleAir: Real-time Air Quality Monitoring που στηρίζεται στην νέα γενιά αισθητήρων “Internet of Things”. Οι μονάδες είναι σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Οι τιμές που εμφανίζονται είναι αβαθμονόμητες και πρέπει να διαιρεθούν με έναν παράγοντα 1.8 περίπου».

Συστάσεις και από το υπουργείο Υγείας

Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας δίνει οδηγίες στους πολίτες, για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα αιωρούμενα σωματίδια λόγω των φωτιών που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα.

  • Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα
  • Καρδιοπαθείς
  • Παιδιά, καθώς και
  • Άτομα άνω των 65 ετών
  • Θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

Βελτιωμένη η εικόνα στην ηλεκτροδότηση – ΑΔΜΗΕ: Χωρίς βλάβες το δίκτυο από την πυρκαγιά

Όσον αφορά στο δίκτυο ηλεκτροδότησης η κατάσταση είναι βελτιωμένη καθώς τα ξημερώματα επανήλθαν σε λειτουργία τα κυκλώματα του Συστήματος Μεταφοράς που είχαν βγει εκτός λόγω της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη, του καπνού και των ρίψεων νερού από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Πρόκειται για το διπλό κύκλωμα υπερυψηλής τάσης 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα υψηλής τάσης 150 kV ‘Αγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό.

Σχεδόν αλώβητο βγήκε από την πυρκαγιά στη Β. Αττική το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ παρά το γεγονός ότι οι φλόγες πέρασαν κάτω από τους πυλώνες υψηλής και υπερυψηλής τάσης.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε επιθεώρηση στις γραμμές και τα λοιπά στοιχεία του συστήματος, που έδειξε ότι οι ζημιές ήταν ελάχιστες και μικρής σημασίας.

Ωστόσο η σημερινή ημέρα παραμένει κρίσιμη για το σύστημα ηλεκτροδότησης καθώς τα φορτία παραμένουν υψηλά λόγω του καύσωνα. Η ζήτηση αναμένεται να κυμανθεί κοντά στα χθεσινά επίπεδα, οπότε η αιχμή έφθασε στα 10.800 μεγαβάτ ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί μείωση του φορτίου σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες προκειμένου να καλυφθεί η κατανάλωση.