ΑρχικήΕπικαιρότηταΧρυσοχοΐδης - Χαρδαλιάς: «81 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο - Δωρεάν διαμονή σε...

Χρυσοχοΐδης – Χαρδαλιάς: «81 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο – Δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχεία για τους πυρόπληκτους»

«Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δε μας βρίσκουν απροετοίμαστους. Τα σχέδιά μας είναι προσαρμοσμένα στη κλιματική αλλαγή, λειτούργησαν υποδειγματικά. Υποδειγματικές οι εκκενώσεις κατοικιών, οι υπηρεσίες είναι παρούσες κάθε στιγμή για να προστατεύσουν τους πολίτες», τόνισε ο υπ. Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών στη χώρα.

“Πρωταρχικός μας στόχος είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής”, πρόσθεσε o υπουργός, αναφερόμενος στις εκκενώσεις. 

Από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι στην περιοχή της πυρκαγιάς της Βαρυμπόμπης επικράτησαν θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών Κελσίου και χαμηλή υγρασία, ως αποτέλεσμα του κύματος καύσωνα, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, κάνοντας λόγο για ανέμους έως και 6 μποφόρ, με αποτέλεσμα να επικρατήσουν συνθήκες δύσκολες.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «Οι ώρες είναι κρίσιμες» τόνισε, προσθέτοντας ότι ζούμε τις επώδυνες συνέπειες του μεγαλύτερου καύσωνα των τελευταίων 40 ετών. Προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, κάτι που θα συμβαίνει όλη τη νύχτα.

81 δασικές πυρκαγιές την Τρίτη

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, σημείωσε πως εκδηλώθηκαν 81 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο. «Στην Αττική σήμερα έχουμε πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, όπως άλλωστε θα έχουμε και αύριο» υπογράμμισε.

Η κατάσταση στη Βαρυμπόμπη

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως η πυρκαγιά έλαβε επικίνδυνες διαστάσεις και τόνισε πως στη Βαρυμπόμπη επιχειρούν 520 πυροσβέστες, 150 οχήματα, 9 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη. Την ίδια ώρα, το επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος» βρίσκεται στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης προκειμένου να συντονίζει την επιχείρηση.

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Δευκαλίων για την παροχή βοήθειας από τον στρατό στην προσπάθεια της Πυροσβεστικής να ελεγχθεί η φωτιά. Ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε πως σε 315 περιπτώσεις χρειάστηκε η συμβολή στην απομάκρυνση ή και τον απεγκλωβισμό ατόμων, εξαιτίας της φωτιάς.

Στην επιχείρηση αυτή συμμετείχαν 305 αστυνομικοί με 80 οχήματα της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και 3 διμοιρίες ΜΑΤ. Ο υφυπουργός σημείωσε πως ήδη κλιμάκιο της ΔΑΕ έχει ενεργοποιηθεί στην περιοχή προκειμένου να ερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε πως τρία είναι τα κύρια μέτωπα της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη, ενώ αναφέρθηκε στα προβλήματα παροχής ρεύματος στην Αττική. Όπως είπε, εκτός λειτουργίας τέθηκαν εξαιτίας της φωτιάς σημαντικά κυκλώματα που τροφοδοτούν την Αττική με αποτέλεσμα να σημειωθούν διαταραχές τάσης.

Μεταφέρονται πολύτιμα αντικείμενα από το Τατόι

Παράλληλα, ο υφυπουργός ανέφερε πως σε συνεργασία με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, έχει πραγματοποιηθεί προληπτική μεταφορά έργων μεγάλης αξίας από το κτήμα Τατοΐου.

Στη συνέχεια ο Νίκος Χαρδαλιάς απαρίθμησε τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από το πρωί της Τρίτης σε όλη τη χώρα, όπως στη Μεσσηνία και την Εύβοια, περιγράφοντας τις πρωτοβουλίες των αρχών προκειμένου να εκκενωθούν οικισμοί προληπτικά.

«Κύριο μέλημά μας να σώσουμε κάθε ανθρώπινη ζωή»

«Οι ώρες είναι κρίσιμες και οι συνθήκες εξαιρετικά επικίνδυνες. Η χώρα μας βιώνει ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο. Συνεχίζουμε να δίνουμε, ώρα με την ώρα, την μάχη με πρωταρχικό μας μέλημα να σώσουμε κάθε ανθρώπινη ζωή» είπε κλείνοντας ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Παρότι σημείωσε πως γίνονται προσπάθειες να διασωθούν οι περιουσίες των πολιτών, αλλά και το φυσικό περιβάλλον, «μπροστά όμως στον κίνδυνο, το κύριο μέλημα, είναι η ανθρώπινη ζωή».

Δωρεάν σε ξενοδοχεία οι πυρόπληκτοι

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, όσοι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους απόψε μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ1135 όπου θα τους καθοδηγήσουν για τα ξενοδοχεία που μπορούν να τους φιλοξενήσουν με έξοδα του κράτους για απόψε (και όσο χρειαστεί μέχρι να αποκατασταθεί η πρόσβαση στις οικείες τους).

«Απευθύνουμε έκκληση, παράκληση σε όλους, ιδίως κατά τις υπόλοιπες μέρες, καλούμε τους πολίτες σε συναγερμό, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη, σε κάθε νομό», κατέληξε.

Δείτε εδώ την ενημέρωση