1.200 μετανάστες μπήκαν στο Καρά Τεπέ- 35 θετικοί στον κορωνοϊό

14 mins read

Μέχρι στιγμής έχουν εισέλθει αθροιστικά 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες στη νέα δομή του Καρά Τεπέ από το Σάββατο το μεσημέρι, όταν και ξεκίνησε τη λειτουργία του, μέχρι και σήμερα, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου το πρωί.
Από αυτούς, κατά την εξέταση στην οποία υποβλήθηκαν, προκειμένου να μπουν στη νέα δομή, 35 βρέθηκαν θετικοί στη νόσο του κορωνοϊού. Κατά συνέπεια, τέθηκαν σε υγειονομική απομόνωση (καραντίνα) σε ειδικό χώρο, ο οποίος έχει δημιουργηθεί εκεί.
Η εθνική οδός Μυτιλήνης-Θερμής από το ύψος της βόρειας εισόδου της πόλης μέχρι τη νέα δομή παραμένει κλειστή για 8η συνεχόμενη ημέρα από χιλιάδες πυρόπληκτους φυγάδες του καταυλισμού της Μόριας, οι οποίοι ζουν στον δρόμο όσο και στα γύρω κτήματα και τους αύλειους χώρους επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές, καθώς για μία ακόμη ημέρα αρκετοί μετανάστες στη Λέσβο αρνούνται να μπουν στην προσωρινή δομή που δημιουργήθηκε στον Καρά Τεπέ.
Οι αρμόδιοι υπουργοί διευκρινίζουν ωστόσο ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υποκύψουν στις πιέσεις και ότι κανείς μετανάστης, εκτός από τους ανήλικους ασυνόδευτους, δεν θα φύγει από το νησί. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, ο οποίος σημείωσε ότι «αν δεν μπορέσουμε να επιταχύνουμε με τη συζήτηση, θα αναγκαστεί η ελληνική αστυνομία να πάρει μέτρα, να μπουν όλοι μέσα. Είναι υποχρεωμένοι όσοι έρχονται στη χώρα μας να σέβονται την ελληνική νομοθεσία. Δεν γίνεται να μπαίνουν φωτιές, να καταλαμβάνονται οι δρόμοι και να περιμένουν ότι δεν θα αντιδράσουμε».
Ταυτόχρονα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε χθες πως θα πρέπει να μπουν όλοι στον Καρά Τεπέ, αν θέλουν να επανεξεταστούν τα αιτήματά τους για άσυλο.
«Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση να μην μπουν στο camp, δεν υπάρχει περίπτωση να κυκλοφορεί κανείς έξω χωρίς να έχει τα νόμιμα έγγραφα. Θα συμμορφωθούν όλοι γιατί έτσι ορίζει ο ευρωπαϊκός νόμος», είπε χαρακτηριστικά.
Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επιχειρεί συνεχώς να ενημερώνει τους μετανάστες να μπουν στη νέα προσωρινή δομή, ενώ όσοι ήδη βρίσκονται εντός αυτής λαμβάνουν βοήθεια με φαγητό, νερό και ιατρικό υλικό.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα