Θετικό το πρώτο δείγμα της άρσης μέτρων – Τα επόμενα βήματα για τις επιχειρήσεις

25 mins read

Η πρώτη ημέρα της σταδιακής άρσης των μέτρων αξιολογείται με θετικό πρόσημο από την κυβέρνηση, δημιουργώντας κλίμα αισιοδοξίας για την συνέχεια.

Όλοι οι κλάδοι που άνοιξαν χθες, όπως και οι πολίτες, προσαρμόστηκαν στην νέα πραγματικότητα και τήρησαν στην συντριπτική πλειοψηφία τους, τους κανόνες κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

Παρότι η κίνηση στις οδικές αρτηρίες των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χανιά) ήταν αισθητά αυξημένη καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, η τήρηση των αποστάσεων, αλλά και των προδιαγραφών σε κλειστούς χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς ήταν σχεδόν συντριπτική, την ώρα που εντατικοί ήταν χθες οι έλεγχοι των ειδικών κλιμακίων, αλλά και αυξημένη η κινητοποίηση των αστυνομικών αρχών για τυχόν παραβάσεις ως προς τις μετακινήσεις.

Σημειώνεται ότι η τελική αξιολόγηση θα γίνει προς το τέλος της εβδομάδας και θα αποτυπωθεί στην πορεία των κρουσμάτων, ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν ότι υπάρχουν περιθώρια για επιτάχυνση της απελευθέρωσης κοινωνικών και οικονομικών πτυχών της καθημερινότητας, όπως ανέφερε χθες και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Καθημερινή αξιολόγηση της κατάστασης

Η κατάσταση θα αξιολογείται καθημερινά ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα θα υπάρχουν βελτιώσεις ή ακόμα και ταχύτερη αποδέσμευση οικονομικών κλάδων. Οι όποιες κινήσεις θα γίνονται βήμα βήμα και με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως διευκρινίζουν κυβερνητικά στελέχη.

Παράλληλα, η επιτυχής αντιμετώπιση του υγειονομικού σκέλους της κρίσης του κορωνοϊού επιτρέπει στην κυβέρνηση να εστιάσει το επόμενο διάστημα στην στήριξη της οικονομίας και των κλάδων που έχουν πληγεί περισσότερο.

Στόχος είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων με εργαλεία ρευστότητας  που θα τις βοηθήσουν να σταθούν όρθιες και να μην υπάρξει κύμα λουκέτων στην αγορά τους επόμενους μήνες.

Πρόγραμμα στήριξης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Για τον σκοπό αυτό βρίσκεται σε εφαρμογή -μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας- πρόγραμμα παροχής κεφαλαίου κίνησης έως 500 χιλιάδες ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με επιδότηση του επιτοκίου για τα πρώτα δύο χρόνια. Έως τα μέσα Μαΐου θα μπει σε εφαρμογή το δεύτερο εργαλείο ρευστότητας, και αφορά την παροχή κεφαλαίου κίνησης μέσω τραπεζών που μπορεί να φτάσει το 25% του ετήσιου τζίρου, ή το διπλάσιο της ετήσιας μισθοδοσίας, με εγγύηση μέχρι το 80% του δανείου, ενώ αυτήν την εβδομάδα ξεκινούν δύο νέοι κύκλοι ένταξης στον Αναπτυξιακό Νόμο: Για τις μικρές επιχειρήσεις με επιπλέον 150 εκατομμύρια ευρώ και για τη γενική επιχειρηματικότητα με επιπλέον 350 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, σχεδιάζεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η επέκταση των φορολογικών ελαφρύνσεων και επιδοτήσεων του Αναπτυξιακού Νόμου.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα προβλέπει συνολικά 10 δις ευρώ για ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία και σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να φτάσουν αυτά τα χρήματα στην αγορά. Καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση θα παίξουν οι τράπεζες, οι οποίες καλούνται να στηρίξουν την προσπάθεια χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία.

Όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη, ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί στενά την διαδικασία και είναι έτοιμος να παρέμβει και να καλέσει τις διοικήσεις των τραπεζών να επιτελέσουν τον ρόλο τους, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα, αν διαπιστώσει ότι δεν ανταποκρίνονται στον ρόλο τους.

Εντός της ημέρας αναμένεται και ευρεία τηλεδιάσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων των συναρμόδιων υπουργείων με θέμα την επαναφορά στην κανονικότητα του κλάδου της εστίασης, ο οποίος είναι προγραμματισμένος να επαναλειτουργήσει αρχές Ιουνίου.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα