ΑρχικήΕπικαιρότηταΑλλαγή στάσης: Διώχνει μετανάστες από τον Έβρο η Τουρκία

Αλλαγή στάσης: Διώχνει μετανάστες από τον Έβρο η Τουρκία

Ρεπορτάζ τριών ανταποκριτών συγκλίνουν στο ότι οι Τούρκοι εκκενώνουν κάποιους από τους άτυπους καταυλισμούς στον Έβρο. Αυτό, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι πρόκειται για μαζική αποχώρηση από τα σύνορα, καθώς ενδεχομένως να υπάρχει σχέδιο να στείλουν τους μετανάστες νοτιότερα, σε άλλο σημείο των συνόρων μας.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Τουρκία αλλά και τα Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, η Άγκυρα κλείνει την συνοριακή πύλη του Παζάρκουλε της Αδριανούπολης μετά τη συμφωνία του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, κατά τη διάρκεια της νύχτα οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στην εκκένωση ορισμένων από τους άτυπους καταυλισμούς στην Αδριανούπολη που είχαν στηθεί κοντά στα ελληνικά σύνορα των Καστανέων. Σύμφωνα με πληροφορίες οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. H εξέλιξη αυτή φαίνεται να συνδέεται και με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ιντλίμπ μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν. Σημειώνεται ότι στην τοπική τουρκική κοινωνία ασκείται τρομερή πίεση στην  Άγκυρα ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να ανοίξουν τα σύνορα με τις Καστανιές ενόψει Σαββατοκύριακου ώστε Έλληνες να κάνουν τα ψώνια τους, καθώς η αγορά έχει «κάτσει».

Σύμφωνα με ανταποκρίτρια της Deutsche Welle, η περιοχή έχει ήδη αδειάσει από πρόσφυγες και μετανάστες και ένας αστυνομικός ήδη ενημέρωσε δημοσιογράφους ότι οι συγκεντρωμένοι έχουν αποχωρήσει από το Παζάρκουλε με λεωφορεία, χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες.

Υπάρχουν αναφορές για τεράστια μείωση του πληθυσμού των προσφύγων και μεταναστών που είχαν συγκεντρωθεί στον άτυπο καταυλισμό του Παζάρκουλε. Αν αυτό ισχύει τότε θα σημάνει σημαντική μείωση της πίεσης προς τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο.

Οι τουρκικές αρχές φέρεται να έχουν ήδη ενημερώσει τους συγκεντρωμένους ότι το συνοριακό πέρασμα έχει κλείσει και πως η Άγκυρα θα βάλει λεωφορεία για να τους μεταφέρει πίσω στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί θα μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.

Νωρίτερα

Σε εξέλιξη βρίσκονται εκ νέου επεισόδια στον Έβρο με μαζική ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης από την τουρκική πλευρά στο ελληνικό έδαφος ενώ η «Αύρα» της Ελληνικής Αστυνομίας έριξε νερό.

Στο σημείο βρίσκονται ελληνικές δυνάμεις του στρατού και της ΕΛΑΣ. Όπως επισημαίνει ο ΣΚΑΪ, αξιοπερίεργο είναι ότι δεν διακρίνονται μετανάστες, και δεν ακούγονται φωνές, αντίθετα φαίνονται τούρκοι αστυνομικοί. Στόχος της ρίψης χημικών των Τούρκων στα προηγούμενα επεισόδια ήταν η δημιουργία προπετάσματος καπνού που εμποδίζει την ορατότητα των ελληνικών δυνάμεων, κάτι που προϊδεάζει σε οργανωμένο σχέδιο της Άγκυρας. 

Σημειωτέον ότι η Τουρκία στέλνει 1.000 άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων στον Έβρο για την «προστασία των μεταναστών»

Εντός μόνο 12 ωρών έχουν αποτραπεί 1.871 παράνομες είσοδοι στην Ελλάδα

Το 12ωρο από τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης έως τις 18.00 το απόγευμα της Πέμπτης, στην περιοχή του Έβρου:

– Συνελήφθησαν 8 άτομα. Επτά άτομα προέρχονται από το Αφγανιστάν και 1 άτομο από τη Συρία.
– Εμποδίστηκαν 1.871 απόπειρες παράνομης εισόδου στην Ελλάδα

Συνολικά, από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου έως τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης ο απολογισμός είναι ο εξής:

– Έχει αποτραπεί η παράνομη είσοδος στη χώρα σε 36.649 περιπτώσεις
– Έχουν συλληφθεί 252 πρόσωπα

Μόνο 4% οι Σύροι πρόσφυγες στον Έβρο

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από τις 06.00 π.μ., την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020 έως σήμερα στις 06.00 το πρωί (Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020), οι εθνικότητες των ανθρώπων που συνελήφθησαν στον Έβρο δείχνουν ότι μόνο το 4% είναι Σύροι ενώ το 64% είναι Αφγανοί.

Οι εθνικότητες διαμορφώνονται ως εξής:

-Αφγανιστάν, 64%
-Πακιστάν, 19%
-Τουρκία, 5%
-Συρία, 4%
-Σομαλία, 2,6%
-Ιράκ, Ιράν, Μαρόκο, Αιθιοπία, Μπαγκλαντές, Αίγυπτος: 5,4