Ανησυχία Λέκκα – Παπαδόπουλου για τον Κορινθιακό- Δεν έχει δώσει μετασεισμούς

20 mins read

Αφήνουν «ανοιχτές τις πιθανότητες» να ακολουθήσει ένας μεγαλύτερος σεισμός ή του ίδιου μεγέθους με αυτόν της Κυριακής.

Τις επιφυλάξεις του για την εξέλιξη του φαινομένου, μετά τον σεισμό των 5,1 R, περίπου στη μία τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής στον Κορινθιακό Κόλπο, εξέφρασε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, τονίζοντας πως η περιοχή έχει τεθεί υπό αυστηρά επιτήρηση από τους σεισμολόγους.

«Υπάρχει μία επιφύλαξη που ουσιαστικά στηρίζεται στο γεγονός ότι μετά τον σεισμό των 5,1R που έγινε στη μία το πρωί της Κυριακής δεν έχουμε μέχρι τώρα επαρκή σεισμική ή μετασεισμική ακολουθία. Έχουμε μόνο μερικούς σεισμούς της τάξεως του 1,5 – 2 R και θα περιμέναμε κάτι περισσότερο, δηλαδή, τουλάχιστον έναν σεισμό πάνω από 4 R και πολλούς εκεί γύρω στα 3 με 4 R», ανέφερε ο κ. Λέκκας για να τονίσει ότι είναι «ανοιχτές οι πιθανότητες» να ακολουθήσει ένας μεγαλύτερος σεισμός ή του ίδιου μεγέθους με αυτόν της Κυριακής.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα δεν μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς, η ευρύτερη περιοχή όμως, έχει δώσει μεγάλους σεισμούς όπως τα 6,5 R το 1995 στο Αίγιο. «Έχουμε ουσιαστικά τον Κορινθιακό κόλπο και τον Πατραϊκό κόλπο, μία τεκτονική τάφρος, ένα βύθισμα, το οποίο έχει ουσιαστικά δημιουργήσει τον Κορινθιακό Κόλπο με πολυάριθμα ρήγματα, ένα σύμπλεγμα ρηγμάτων που υπάρχουν στον υποθαλάσσιο χώρο και τα οποία δεν είναι άμεσα ορατά και αυτά δημιουργούν την υψηλή σεισμικότητα. Είναι μία ενεργή περιοχή αυτή του Κορινθιακού.

Ο κ. Λέκκας εκτίμησε πως ένας σεισμός σαν αυτόν της τάξης των 5R, είναι δύσκολο να ενεργοποιήσει τα ρήγματα αυτά«Χρειαζόμαστε ένα πολύ πιο μεγάλο σεισμό για να πούμε ότι υπάρχει μία διέγερση γειτονικών ρηγμάτων ή μια γενική διέγερση. Είναι μία συνήθης διαδικασία που συνήθως δεν δρομολογεί άλλες διαδικασίες», σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τα λεγόμενα “πρόδρομα φαινόμενα” και συγκεκριμένα για το “τράβηγμα” των νερών που έχει παρατηρηθεί στον Κορινθιακό, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε ότι μπορεί να έχει σχέση με το σεισμό «αλλά τη σχέση αυτή θα την καταλάβουμε μόλις ολοκληρωθεί το φαινόμενο. Υπάρχουν περίπου 33 πρόδρομα φαινόμενα τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν. Αλλά, δυστυχώς, τα φαινόμενα αυτά τα καταλαβαίνουμε ότι είναι προσεισμικά φαινόμενα , μετά το σεισμό, όχι πριν τον σεισμό».

Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος και επιστημονικός συνεργάτης ΕΕ και UNESCO, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο ERTnews τόνισε ότι τα μεγέθη των μετασεισμών του συγκεκριμένου σεισμού παραμένουν πολύ μικρά, ενώ τον προβληματισμό των σεισμολόγων εντείνει το γεγονός ότι η περιοχή έχει σημαντικό σεισμικό δυναμικό. Μάλιστα, ανέφερε ότι υπάρχει η πιθανότητα το ρήγμα να έχει “κλειδώσει” πρόσκαιρα.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα