ΑρχικήΕπικαιρότηταΑρχηγός Πυροσβεστικής: «Δεν μπορεί να είναι από αμέλεια η πυρκαγιά»

Αρχηγός Πυροσβεστικής: «Δεν μπορεί να είναι από αμέλεια η πυρκαγιά»

Η εικόνα της φωτιάς στα Μέγαρα, η οποία ξεκίνησε από τον Σχίνο Κορινθίας, είναι καλύτερη το πρωί του Σαββάτου καθώς δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο και οι άνδρες της πυροσβεστικής επιχειρούν να σβήσουν τις διάσπαρτες εστίες με την συνδρομή και των εναέριων μέσων με σκοπό να οριοθετηθεί η φωτιά μέσα στην ημέρα.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 278 πυροσβέστες, 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, το κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», οκτώ αεροσκάφη, οκτώ Πετζετέλ, δύο ελικόπτερα και ακόμη δύο ελικόπτερα του Π.Σ. και της ΕΛΑΣ. ως συντονιστικά. Συνδρομή παρέχουν: δύο ελικόπτερα του Ελληνικού Στρατού, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κολοκούρης: Δεν ξεκίνησε από αμέλεια η πυρκαγιά

Ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τονίζοντας πως «ήταν μια από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές των τελευταίων 20-30 ετών σε τέτοιο μήνα, που καλά-καλά δεν έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος. Η φωτιά ήταν σε περιοχή που ήταν εξαιρετικά δυσπρόσιτη, ωστόσο από την δεύτερη ημέρα καταφέραμε να την έχουμε σε ύφεση».

Όσον αφορά το πως ξεκίνησε η φωτιά, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής ανέφερε ότι «το μόνο σίγουρο είναι ότι η φωτιά ξεκίνησε από καύση κλαδιών. Δεν μπορεί να είναι από αμέλεια, όταν ξέρεις ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου και από τότε δεν πρέπει να χρησιμοποιείται φλόγα, επειδή μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά».

«Αυτό που έπαιξε μεγάλο ρόλο ήταν η μεγάλη ισχύς των ανέμων που έφτασαν τα 8 μποφόρ, που ανέβασαν την πυρκαγιά στο βουνό και εκεί δεν είχαν πρόσβαση οι επίγειες δυνάμεις», τόνισε απαντώντας στην κριτική για τον αριθμό των εναέριων μέσων που υπήρχαν διαθέσιμα.

Ο κ. Κολοκούρης συμπλήρωσε πως «η πυρκαγιά ξεκίνησε νύχτα και επομένως δεν υπήρχε δυνατότητα παρέμβασης από εναέρια μέσα. Οι επίγειες δυνάμεις, που έφτασαν εγκαίρως, κατάφεραν να ελέγξουν το μεγαλύτερο μέρος της πυρκαγιάς, όμως από κάποιο σημείο ξέφυγε η φωτιά προς την χαράδρα, σε ένα σημείο που δεν υπήρχαν δρόμοι και θα ήταν επικίνδυνο για κάθε άνθρωπο να πλησιάσει, καθώς δεν θα είχε οδό διαφυγής σε περίπτωση αλλαγής φοράς του ανέμου».

Για την εικόνα του μετώπου με το πρώτο φως της ημέρα το Σάββατο ανέφερε πως υπάρχει μια βασική εστία σε πεδινό σημείο, προσβάσιμο από επίγειες δυνάμεις και έχουν ήδη ξεκινήσει ρίψεις και από εναέρια μέσα. Επίσης συμπλήρωσε πως είναι πολύ σημαντικό πως από μια τέτοια πυρκαγιά δεν υπήρξε απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην ΕΜΑΚ

«Έχω υπηρετήσει επί πολλά χρόνια στην ΕΜΑΚ, εκ των οποίων 4 έτη ως διοικητής και έχω βρεθεί σε πολλές περιοχές του κόσμου. Σκεφθείτε να χτυπήσει το τηλέφωνο στη μία τη νύχτα και να μου πουν «60 άτομα στο C-130 για την Αρμενία, διότι έχουμε ανθρώπους εγκλωβισμένους σε κτήρια από σεισμό».

«Αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει εφεδρεία στην ΕΜΑΚ, λόγω της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου και δεν δουλεύουν εκ περιτροπής, 50%-50% τα μέλη της, για να προφυλαχθούν αυτοί κι η υπηρεσία. Τι θα κάνουμε; Δεν θα τους σώσουμε αυτούς τους ανθρώπους; Ρητορικό το ερώτημα. Αυτό λέω σε όλους ότι θα πρέπει να είναι προστατευμένα τα στελέχη της ΕΜΑΚ. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει θέμα επ΄ αυτού με τα στελέχη της ΕΜΑΚ, που είναι τα καλύτεροι και πιο εκπαιδευμένα του του Σώματος», κατέληξε.