ΑρχικήΕπικαιρότηταΑΣΟΕΕ: Τι κατέθεσε ο πρύτανης για την επίθεση- Οι κάμερες κατέγραψαν 5...

ΑΣΟΕΕ: Τι κατέθεσε ο πρύτανης για την επίθεση- Οι κάμερες κατέγραψαν 5 υπόπτους

Ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, Δημήτρης Μπουραντώνης κατέθεσε στις αρχές για την επίθεση που δέχτηκε από κουκουλοφόρους μέσα στο γραφείο του.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται ο «Ελεύθερος Τύπος» κάμερες έχουν καταγράψει τουλάχιστον πέντε υπόπτους για την επίθεση σε βάρος του πρύτανη, η οποία καταδικάστηκε από τον ακαδημαϊκό και πολιτικό κόσμο.

Ο κ. Μπουραντώνης κατέθεσε στους αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, κάνοντας λόγο για ξαφνική εισβολή τουλάχιστον έξι ατόμων στο γραφείο του. 

Περιέγραψε την ακινητοποίησή του και τις κινήσεις των δραστών, που τραβούσαν φωτογραφίες, κρεμώντας στον λαιμό του μια ταμπέλα με σύνθημα υπέρ των καταλήψεων. Οι κουκουλουφόροι προκάλεσαν εκτός των άλλων και εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Φέρεται να είπε στους αστυνομικούς «Όταν είδα τη συγκεκριμένη ταμπέλα πάνω στο γραφείο μου κατάλαβα τι είχε συμβεί». Τώρα οι αξιωματικοί προσπαθούν να ταυτοποιήσουν τους δράστες που εν πολλοίς είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, σε συνδυασμό με τις επικοινωνίες που διαπιστώθηκαν το κρίσιμο χρονικό διάστημα, ώστε να πιστοποιηθεί η παρουσία τους στην περιοχή.

 

Ανέβαιναν ένας – ένας

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που επικαλείται το ρεπορτάζ, οι περίπου 15 δράστες φαίνεται πως ξεκίνησαν την επίθεσή τους έχοντας ως «ορμητήριο» το «Στέκι της ΑΣΟΕΕ», που βρίσκεται σε δύο δωμάτια, στο υπόγειο του πανεπιστημίου. Τα συγκεκριμένα δωμάτια είχαν εκκενωθεί, στο παρελθόν, από την Αστυνομία.

Οι δράστες φαίνεται πως ανέβηκαν ένας – ένας και προσέγγισαν το γραφείο του πρύτανη από διαφορετικές κατευθύνσεις. Τουλάχιστον έξι από αυτούς εισέβαλαν στον γραφείο του και οι υπόλοιποι παρέμειναν έξω από την πόρτα.

Δύο εξ αυτών ακινητοποίησαν τον αιφνιδιασμένο πρύτανη και άλλοι κρέμασαν στο λαιμό του την ταμπέλα που έγραφε «αλληλεγγύη στις καταλήψεις». Ένας τράβηξε τη φωτογραφία που αργότερα αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Κάποιοι από τους πιθανούς υπόπτους φέρεται να είναι σεσημασμένοι για επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών δυνάμεων μετά την εκκένωση της κατάληψης Βανκούβερ, στις οδούς Μαυροματαίων και Αντωνιάδου.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί εκτιμούν πως πάνω από 10 αντιεξουσιαστές που ήταν στις καταλήψεις Βανκούβερ, Ματρόζου, GARE και Λέλας Καραγιάννη, και ίσως ακόμα 4 με 5 φοιτητές επάνδρωσαν την ομάδα που επιτέθηκε στον πρύτανη. Οι δράστες έχουν επικηρυχθεί για 100.000 ευρώ.

Την ευθύνη για την επίθεση στις 29 Οκτωβρίου ανέλαβε η ομάδα που αυτοαποκαλείται «Πρωτοβουλία μαχητικής αλληλεγγύης». Μετά την παρέμβαση του εισαγγελέα για αξιόποινες πράξεις, όπως βία, διακεκριμένες φθορές και διατάραξη κοινής ειρήνης, στελέχη της Κρατικής Ασφάλειας προβαίνουν αυτεπάγγελτα στον σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος των δραστών.

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών ερεύνησε τους χώρους του γραφείου, αναζητώντας αποτυπώματα και τυχόν γενετικό υλικό που ίσως ανήκε στους δράστες, ενώ εξέτασαν και τα ρούχα του πρύτανη για πειστήρια.

Αν εντοπιστούν τελικά αποτυπώματα και γενετικό υλικό, αυτά θα συγκριθούν με τα άτομα που ενδεχομένως στο μέλλον να προσαχθούν για την υπόθεση.