Αττικό Ζωολογικό Πάρκο – Αλέξης Κούγιας: «Ποινικό αδίκημα η θανάτωση του χιμπατζή»

12 mins read

Ποινικό αδίκημα είναι η θανάτωση του χιμπατζή από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, επισήμανε ο Αλέξης Κούγιας, που ανέλαβε χθες την υπόθεση. «Υπάρχουν τα εξής ερωτήματα: Εάν έκαναν ότι πρέπει να κάνουν τότε πώς διέφυγε ο δυστυχής χιμπατζής; Το ότι διέφυγε δεν το αμφισβητεί κανείς. Έφυγε από ένα χώρο που είναι ασφαλισμένος. Έπρεπε πρώτα από όλα να διασφαλιστεί η ασφάλεια του ζώου» είπε ο γνωστός ποινικολόγος, μιλώντας στο Mega.

«Υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για αυτές τις περιπτώσεις και υπάρχουν τα μέσα ώστε σήμερα ο χιμπατζής να ήταν στη ζωή και να χαίρονταν τα παιδιά, ανεξάρτητα εάν ήταν δυστυχισμένος και φυλακισμένος» υπογράμμισε ο Αλέξης Κούγιας.


Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο επισκέφτηκε χθες κλιμάκιο που συστάθηκε από την Περιφέρεια, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο χιμπατζής οδηγήθηκε σε θανάτωση, αλλά και οι συνθήκες φύλαξης των ζώων.

Στο Mega μίλησε και η κτηνίατρος Άννα Κατωγυρίτη, η οποία ανέφερε ότι όταν ένα άγριο ζώο δραπετεύσει από ζωολογικό κήπο η ύψιστη προτεραιότητα είναι να προφυλαχτεί η ανθρώπινη ζωή. «Ένα καταφύγιο άγριων ζώων μέσα στη ζούγκλα είναι διαφορετικό από ένα ζωολογικό κήπο που είναι σε αστικό κέντρο. Οι ζωολογικοί κήποι έχουν άλλες προτεραιότητες. Αν εκτίθεται η ανθρώπινη ζωή όταν δραπετεύσει ένα ζώο, η θανάτωση του ζώου, η εξουδετέρωση – μία λέξη που δεν συμφωνώ – είναι μέσα στο πρωτόκολλο. Αν έκαναν τα πάντα για το ηρεμήσουν δεν το ξέρω και αυτή είναι η δουλειά των πραγματογνωμόνων» δήλωσε.

Η κυρία Κατωγυρίτη τόνισε πως όταν ένα ζώο βρίσκεται σε ένταση και με την αδρεναλίνη στα ύψη, η αναισθησία αργεί να πιάσει. «Σε κέντρα αποκατάστασης, που ο σκοπός τους είναι η προστασία του είδους και όχι η έκθεσή του, περιμένουμε όσο χρειαστεί. Μπορεί να χρειαστεί και δύο ώρες για να ηρεμήσουμε το ζώο» εξήγησε.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα