Θανάτωση χιμπατζή: Στην Ιαπωνία δεν σκότωσαν τον Τσάτσα (video)

10 mins read

H θανάτωση του χιμπατζή Μπαζού στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο το περασμένο Σάββατο, όταν δραπέτευσε από το κλουβί του, συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις και έχει ανοίξει τη συζήτηση για τις συνθήκες βάρβαρης μεταχείρισης των αιχμάλωτων ζώων. Ο ιδρυτής του πάρκου Ζαν Ζακ Λεσουέρ επιχείρησε να υποβαθμίσει το περιστατικό, ενώ επικαλέστηκε πρωτόκολλα που υποτίθεται ότι επιβάλλουν την εξόντωση των ζώων που δραπετεύουν.

Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, η εξόντωση ενός άγριου αιχμάλωτου ζώου μόνο και μόνο επειδή διέφυγε από το κλουβί του δεν είναι η μοναδική και διεθνώς αποδεκτή πρακτική. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του χιμπατζή Τσάτσα, που το 2016 το έσκασε από το ζωολογικό πάρκο Yagiyama στην πόλη Σένταϊ, στη βόρεια Ιαπωνία.


 

Για δύο ολόκληρες ώρες οι υπεύθυνοι προσπαθούσαν να ξαναπιάσουν τον 24χρονο χιμπατζή, ο οποίος όχι μόνο είχε διαφύγει από τα όρια του πάρκου αλλά κυκλοφορούσε σε γειτονιά της πόλης. Μάλιστα, βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα ενημέρωσης τον έδειχνε πάνω σε στύλο ηλεκτρικού ρεύματος και μετά να αιωρείται από καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος ανάμεσα στα κτίρια.

Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, κανείς τους δεν σκέφτηκε να πυροβολήσει τον χιμπατζή. Αντίθετα, κτηνίατρος ανέβηκε σε καλάθι γερανού και τον χτύπησε με αναισθητικό βελάκι. Λίγα λεπτά αργότερα και ενώ το αναισθητικό άρχισε να λειτουργεί, όπως φαίνεται στα πλάνα, ο χιμπατζής έχασε τη λαβή του και έπεσε, με τους διασώστες να τον πιάνουν σε ειδικό σεντόνι που είχαν ανοίξει.

Για την ιστορία, ο Τσάτσα επέστρεψε στην αιχμαλωσία, αλλά ανάρρωσε πλήρως, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Facebook Comments