Βασιλακόπουλος: «Να δοθούν προνόμια στους εμβολιασμένους»

16 mins read

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εμφανίστηκε θετικός για την παραχώρηση προνομίων στους εμβολιασμένους.

Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανάφερε πως «το μεγάλο υγειονομικό στοίχημα είναι τι θα γίνει Ιούνιο και Ιούλιο με τα εμβόλια. Από το 50% της εμβολιαστικής κάλυψης πρέπει να φτάσουμε στο 70% ή στο 80% δηλαδή να πείσουμε όσους δεν είναι σίγουροι, που μάλλον δεν θέλουν».

«Χρειάζονται συγκεκριμένα προνόμια για τους εμβολιασμένους, όπως η μη χρήση μοριακού τεστ σε ταξίδι στο νησί για εκείνους. Πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ μη εμβολιασμένων που δεν μπορούσαν να εμβολιαστούν, δεν ήρθε η σειρά τους κι αυτών που μπορούσαν και επέλεξαν να μην εμβολιαστούν. Χειρότερο μήνυμα για την κοινωνία δεν υπάρχει από το γεγονός ότι 18% των υγειονομικών γιατρών δεν έχει εμβολιαστεί», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα,  επισήμανε ότι «προφανώς είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε τα lockdown, τουλάχιστον τα οριζόντια lockdown, αλλά αυτό δεν πρέπει να ληφθεί από την κοινωνία σαν μήνυμα ότι τελείωσε η πανδημία στην Ελλάδα και από αύριο θα διοργανώνουμε πανηγύρια, γάμους κλπ.».

Ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι «τώρα που ανοίγουμε χωρίς να έχει τελειώσει η πανδημία στην Ελλάδα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Το ότι μας επιτρέπεται να πάμε στο χωριό δεν σημαίνει ότι θα φωνάξουμε μέσα στο σπίτι μας 30 ανθρώπους για γλέντι σε εσωτερικό χώρο. Είναι θέμα ατομικής ευθύνης να λέμε την αλήθεια για τα αυτοδιογνωστικά τεστ πρέπει να είμαστε οι ίδιοι εν μέρει το κράτος, δεν μπορεί να υπάρχει παντού αστυνόμευση».

«Να προστατευθούν τα νησιά»

Σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας, τα νησιά πρέπει να προστατευθούν διπλά. «Υγειονομικά το να αντιμετωπίσεις κρούσματα στα νησιά είναι πολύ πιο δύσκολο, δεν έχουν άπειρες υγειονομικές δομές και δεν είναι απλές οι αεροδιακομιδές. Επίσης σε κρούσματα σε ένα νησί η ζημιά θα είναι μεγάλη για όλα τα νησιά», σημείωσε.

«Το αρνητικό self test δεν είναι συγχωροχάρτι για να βγάζουμε τη μάσκα. Ακόμα και το αρνητικό μοριακό δεν μας εξασφαλίζει 100% ότι δεν έχουμε νόσο, και πρέπει να προσέχουμε», παρατήρησε ο κ. Βασιλακόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι και ο εμβολιασμένος «πρέπει να φοράει μάσκα, γιατί αύριο 70% με 80% των πολιτών θα κυκλοφορεί στον δρόμο και θα λέει ότι είναι εμβολιασμένος. Δεν μπορεί να γίνει έλεγχος σε αυτό».

«Από τον Ιούνιο που θα έχουμε λίγο λιγότερη επιδημία και περισσότερους εμβολιασμένους, τότε θα είναι πολύ πιο εύκολη η σαφής διάκριση εμβολιασμένων – μη εμβολιασμένων», τόνισε.

Facebook Comments