ΑρχικήΕπικαιρότηταΒασιλακόπουλος: «Γιατί είναι δύσκολο να επικρατήσει στην Ελλάδα η μετάλλαξη Κένταυρος»

Βασιλακόπουλος: «Γιατί είναι δύσκολο να επικρατήσει στην Ελλάδα η μετάλλαξη Κένταυρος»

Τους λόγους για τους οποίους θεωρείται δύσκολο να επικρατήσει η μετάλλαξη Κένταυρος στη χώρα μας, εξήγησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

“Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι ο Κένταυρος θα επικρατήσει”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Όπως διευκρίνισε, η παραλλαγή Κένταυρος έχει επικρατήσει κυρίως στην Ινδία, ενώ σε χώρες που κυριαρχεί η Όμικρον 4-5, αν και εμφανίστηκε, δεν κυριάρχησε:

Η παραλλαγή Κένταυρος είναι μια εξέλιξη της Όμικρον 2. Έχει επικρατήσει κυρίως στην Ινδία. Στις υπόλοιπες χώρες που εμφανίστηκε δεν φαίνεται να επικρατεί, εκεί δηλαδή που κυριαρχεί η Όμικρον 4-5. Αντίθετα στην Ινδία δεν υπήρχε πολύ Όμικρον 4-5. Δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός, την παρακολουθούμε. Μάλλον δεν θα επικρατήσει σε κάποια από τις χώρες που κυριάρχησε η Όμικρον 4-5″, είπε ο καθηγητής.

Για την εικόνα που παρουσιάζει η πανδημία, τόνισε ότι βρισκόμαστε στην τρίτη συνεχή εβδομάδα αποκλιμάκωσης. “Τα κρούσματα μειώνονται όπως και οι εισαγωγές. πριν τρεις εβδομάδες είχαμε περίπου 400 εισαγωγές στα νοσοκομεία και τώρα έχουμε 270. Ο συντελεστής μετάδοσης είναι στο 0,91. Πηγαίνουμε στην καθοδική φάση αυτού του κύματος.”, συμπλήρωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Σημείωσε δε, πως το βασικό εργαλείο προστασίας από τον θάνατο είναι η 4η δόση ιδίως στους ηλικιωμένους και σε αυτόν τον τομέα όπως δήλωσε “δεν τα έχουμε πάει καλά και εκεί οφείλεται ο υψηλός αριθμός θανάτων”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ