ΑρχικήΕπικαιρότηταBlue Monday: Σήμερα η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου – Οι 4...

Blue Monday: Σήμερα η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου – Οι 4 συμβουλές για να νιώσετε καλύτερα

Ως η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου θεωρείται η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου που έχει καθιερωθεί να ονομάζεται Blue Monday.

Η ιδέα αυτή δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 2005 από την βρετανική εταιρεία Sky Travel, η οποία ισχυρίστηκε ότι υπολόγισε την ημερομηνία χρησιμοποιώντας έναν μαθηματικό τύπο.

Σε αυτή την εξίσωση του Cliff Arnall, συνυπολογίζονται: ο καιρός, τα χρέη, ο χρόνος που πέρασε από τα Χριστούγεννα, ο χρόνος που πέρασε χωρίς να εκπληρώσουμε κάποιον από τους στόχους της νέας χρονιάς, τα επίπεδα κινήτρων που έχει ο καθένας, αλλά και το αίσθημα ανάγκης να αναλάβει κανείς δράση.

Σύμφωνα με τον μαθηματικό τύπο, στον οποίο υπολογίζονται ο καιρός W, η ημέρα D, τα χρέη d, ο χρόνος που πέρασε από τα Χριστούγεννα T, ο χρόνος που πέρασε χωρίς να εκπληρώσουμε κάποιον από τους στόχους της νέας χρονιάς Q, τα επίπεδα κινήτρων που έχει ο καθένας M, αλλά και το αίσθημα ανάγκης να αναλάβει κάποιος δράση Νa, η σημερινή ημέρα είναι η πιο καταθλιπτική του έτους.

 

Αν και ο αμφιλεγόμενος μαθηματικός τύπος κατατάσσεται στις ψευδοεπιστήμες και δεν γίνεται δεκτός από τους μαθηματικούς και την επιστημονική κοινότητα, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι που την υποστηρίζουν σθεναρά.

Η διατροφολόγος Άλισον Κλαρκ που υποστηρίζει ότι τον Ιανουάριο αντιμετωπίζουμε τις υποχρεώσεις και τη σκληρή πραγματικότητα μετά τη χαλάρωση των εορτών. Η Bρετανίδα οικονομολόγος Τζέιν Κλακ, ειδική σε θέματα χρεών, επισημαίνει ότι πολλοί καταναλωτές κατά τη διάρκεια των γιορτών ψωνίζουν με πιστωτικές κάρτες, συχνά λίγο παραπάνω απ’ όσο αντέχει η τσέπη τους και πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με τα χρέη τους.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον Cliff Arnall, η πιο χαρούμενη ημέρα του χρόνου υπολογίζεται κάπου ανάμεσα στις 21 και 24 Ιουνίου.

Παρακάτω θα δείτε 4 συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα την Blue Monday:

  • Περάστε χρόνο με αγαπημένα σας πρόσωπα. Η κοινωνική επαφή είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας.
  • Κάντε κάτι που σας ευχαριστεί. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να κάνετε κάτι που σας κάνει να αισθάνεστε καλά, όπως να διαβάσετε, να ακούσετε μουσική ή να κάνετε άσκηση.
  • Φροντίστε τον εαυτό σας. Φροντίστε να κοιμάστε αρκετά, να τρώτε υγιεινά και να ασκήστε τακτικά.
  • Μην συγκρίνεστε με τους άλλους. Κάθε άτομο βιώνει διαφορετικά τη μελαγχολία. Επικεντρωθείτε στα δικά σας συναισθήματα.