Επιδείνωση της κατάστασης στο Αρκαλοχώρι από τα 5,4 Ρίχτερ – Νέες καταρρεύσεις

30 mins read

Επιδεινώθηκε η κατάσταση στο Αρκαλοχώρι, από τη νέα σεισμική δόνηση των 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, λίγα λεπτά πριν τις οκτώ το πρωί.

Η σεισμική δόνηση σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού σημειώθηκε 22 χιλιόμετρα νότια νοτιοανατολικά του Ηρακλείου και είχε εστιακό βάθος 13,3 χιλιόμετρα. Υπενθυμίζεται ότι χθες το πρωί το Ηράκλειο «ταρακουνήθηκε» από την επίσης ισχυρότατη δόνηση των 5, 8 Ρίχτερ. 

Οι σεισμολόγοι σε δηλώσεις τους είχαν προειδοποιήσει για πιθανούς μετασεισμούς άνω των 5 Ρίχτερ. «Ενδέχεται οι μετασεισμοί που θα ακολουθήσουν να είναι μεγέθους 5 Ρίχτερ. Ήδη η καταστροφή είναι εκτεταμένη, με λιγότερες ή μεγαλύτερες βλάβες, και είναι ευάλωτα σε επόμενους μετασεισμούς», δήλωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε σήμερα μιλώντας στο Mega: «Θα ακολουθήσουν μετασεισμοί οι οποίοι μπορεί να υπερβούν και τους 5 βαθμούς, να φτάσουν το 5,1 -5,2 Ρίχτερ». 

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Μινωα Πεδιάδος, Ολγα Δραμουντάνη, σε αρκετά κτίσματα που είχαν υποστεί ζημιές εμφανίζονται νέες καταρρεύσεις.

Στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Μινώα Πεδιάδος η νέα σεισμική δόνηση προκάλεσε εκ νέου αναστάτωση, ενώ σε αρκετές περιοχές της ανατολικής Κρήτης που έγινε αισθητός ο σεισμός, πολίτες βγήκαν στους δρόμους .

Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στην περιοχή με μικρότερους σεισμούς.

Σε σκηνές και πλατείες πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι 

Δύσκολη η νύχτα για τους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου που πέρασαν τη νύχτα τους σε πλατείες και σκηνές. Αρκετοί κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα τους στο Εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου ενώ κάποιοι άλλοι προτίμησαν να παραμείνουν στις πλατείες των χωριών τους καθώς δεν ήθελαν να απομακρυνθούν από τις περιουσίες τους. Για το λόγο αυτό η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης μερίμνησε να τους δώσει σκηνές οι οποίες στήθηκαν σε ανοιχτούς χώρους με την βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού.

skini2

skini4

Υπό το φόβο πλιάτσικου αρνήθηκαν να απομακρυνθούν από τις περιουσίες τους παρά το γεγονός ότι με εντολή αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, έχουν ληφθεί από την πρώτη στιγμή, αυξημένα μέτρα τάξης και ασφάλειας, στις σεισμόπληκτες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Κρήτης.

Για τον σκοπό αυτό, η Διεύθυνση Αστυνομίας Ηρακλείου διαθέτει ανά 8ωρο, 24 περιπολίες με 46 αστυνομικούς στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα – Πεδιάδας, ενώ στους λοιπούς Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, διατίθενται επιπλέον, ανά 8ωρο, 22 περιπολίες με 44 αστυνομικούς.

Υπουργείο Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Συστάσεις προς τους κατοίκους της περιοχής Αρκαλοχωρίου Κρήτης

Σε συνέχεια της συνεδρίασης και της σχετικής ενημέρωσης της Επιτροπής προς το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το υπουργείο απευθύνει έκκληση προς τους κατοίκους της περιοχής, να αποφεύγουν τις κατασκευές που έχουν υποστεί βλάβη και να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες αντισεισμικής προστασίας της ΓΓΠΠ.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Σε συνέχεια της συνεδρίασης της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου του ΟΑΣΠ, χθες 27 Σεπτεμβρίου 2021, προκειμένου να εξεταστεί η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή Αρκαλοχωρίου Ηρακλείου Κρήτης, και σχετικής ενημέρωσης προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επισημαίνεται:

Ο μεγάλος σεισμός που σημειώθηκε στην περιοχή χθες το πρωί (09.17΄) είναι κατά πάσα πιθανότητα ο κύριος σεισμός. Επειδή σεισμοί με αυτές τις παραμέτρους συνοδεύονται συνήθως από έντονη σεισμική δραστηριότητα γίνεται έκκληση στους κατοίκους της περιοχής:

-Να αποφεύγουν κατασκευές που έχουν υποστεί έστω και μικρές βλάβες.

-Να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες αντισεισμικής προστασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΟΑΣΠ

(seismoi_25_7_19.pdf (civilprotection.gr))

(https://www.oasp.gr/node/116)».

Σημειώνεται ότι στην Κρήτη παραμένουν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό, Ευάγγελο Τουρνά, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου, τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, καθώς και τον γενικό διευθυντή Συντονισμού της ΓΓΠΠ, Φοίβο Θεοδώρου, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και τη διαχείριση των συνεπειών του σεισμού.

Facebook Comments