ΑρχικήΕπικαιρότηταΦοιτήτρια νομικής ΑΠΘ: «Δεν χρειάζεται να εστιάζουμε στο αν η κατάληψη είναι...

Φοιτήτρια νομικής ΑΠΘ: «Δεν χρειάζεται να εστιάζουμε στο αν η κατάληψη είναι νόμιμη ή παράνομη»

Η φοιτήτρια από την νομική σχολή του ΑΠΘ Κλειώ Στίγκα μίλησε στην εκπομπή «ΕΔΩ*» με τον Σταμάτη Ζαχαρό για την επέμβαση των ΜΑΤ στην κατάληψη και τις κινητοποιήσεις των φοιτητών για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

 

 

Στο ερώτημα αν είναι διατεθειμένοι οι φοιτητές να πληρώσουν το τίμημα της παράνομης κατάληψης του πανεπιστημιακού χώρου και να επωμιστούν το οικονομικό βάρος των ζημιών, η φοιτήτρια απάντησε: «Εγώ πιστεύω ότι δεν πρέπει να εστιάζουμε στο αν η κατάληψη είναι νόμιμη ή παράνομη, αλλά αν είναι νόμιμος ή παράνομος ο νόμος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Οι φοιτητικοί σύλλογοι είναι έτοιμοι να υλοποιήσουν τις αποφάσεις που έλαβαν μέσα από τη δημοκρατική διαδικασία της γενικής συνέλευσης, το οποίο περιλαμβάνει να προβούν σε κατάληψη της σχολής και να την περιφρουρήσουν αντίστοιχα».

Στη συνέχεια, απαντώντας αν αυτή η απόφαση νομιμοποιεί μία παράνομη πράξη, είπε: «Ναι, νομίζω την νομιμοποιεί. Υπάρχει στήριξη από την κοινωνία και από τα συλλογικά όργανα των ακαδημαϊκών. Αυτό που βλέπουν όλοι είναι η παρανομία του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Το τι μέσα πάλης έχει κατοχυρώσει μέσα στα χρόνια το φοιτηικό κίνημα για να αντιπαλέψει αυτά τα παράνομα νομοσχέδια είναι μία άλλη κουβέντα. Η κατάληψη μπορεί να θεωρείτο παράνομη και το 1973. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έπρεπε να γίνει».