ΑρχικήΚόσμοςΚατάληψη τάνκερ ελληνικών συμφερόντων στον Κόλπο του Ομάν- Ενέργειες από τα υπουργεία...

Κατάληψη τάνκερ ελληνικών συμφερόντων στον Κόλπο του Ομάν- Ενέργειες από τα υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας

Σε εξέλιξη είναι πειρατεία στο ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο ST NIKOLAS στα ανοιχτά του Ομάν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας μεταξύ των 19 μελών του πληρώματος είναι και ένας Έλληνας, ναυτολογημένος ως δόκιμος πλοίαρχος, γεννηθείς το 2004. Για τον Έλληνα ναυτικό θα γίνουν ενέργειες από το υπουργείο Ναυτιλίας και το υπουργείο Εξωτερικών. Τα υπόλοιπα 18 μέλη του πληρώματος είναι Φιλιππινέζοι.

Το πλοίο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στη Μπάσρα (Basrah) του Ιράκ φορτίο περίπου 145.000 τόνων αργού πετρελαίου με προορισμό την Aliaga (Τουρκία), μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Ο ναυλωτής του πλοίου είναι η Tupras.

Όπως αναφέρθηκε από την διαχειρίστρια εταιρεία έχει ήδη ενεργοποιηθεί  σχέδιο έκτακτης ανάγκης ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της επικοινωνίας με το πλοίο St.Nikolas.

 


Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφαλείας Ambrey το δεξαμενόπλοιο με σημαία Νήσων Μάρσαλ κατευθυνόταν προς το Μπαντάρ-ε-Τζασκ στο Ιράν όταν ανοιχτά του Ομάν επιβιβάστηκαν 4-5 ένοπλοι. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «μαυροντυμένοι ένοπλοι» επιβιβάστηκαν στο πλοίο. Οι άνδρες είχαν κάλυψαν τις κάμερες παρακολούθησης κατά την εισβολή.

 

 

Η αρχή Ναυτιλιακών Εμπορικών Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) έλαβε σήμερα πληροφορίες για ένα δεξαμενόπλοιο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 ναυτικών μιλίων ανατολικά της ακτής του Ομάν.

 

 

 

Η UKMTO, η οποία παρέχει πληροφορίες για την ασφάλεια της ναυτιλίας, ανακοίνωσε πως δεν μπόρεσε να έρθει σε περαιτέρω επαφή με το πλοίο και οι αρχές εξακολουθούν να διεξάγουν έρευνες για το επεισόδιο.

 


Ο Πέμπτος Στόλος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό ή για περαιτέρω πληροφορίες.

Σε ανακοίνωση της βρετανικής εταιρείας ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey αναφέρεται πως σε βάρος του εν λόγω δεξαμενοπλοίου είχε ασκηθεί δίωξη στο παρελθόν για μεταφορά ιρανικού πετρελαίου που αποτελούσε αντικείμενο κυρώσεων και κατασχέθηκε στη συνέχεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει τότε ότι το σώμα των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) προσπαθούσε να στείλει ιρανικό πετρέλαιο στην Κίνα, σε παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων.

Σύμφωνα με την UKMTO, το πλοίο άλλαξε πορεία και κατευθύνεται προς τα ιρανικά χωρικά ύδατα.