ΑρχικήΕπικαιρότηταΓιατί δεν θα πραγματοποιούνται τα τεστ κορωνοϊού από το ΕΚΕΑ έως 8...

Γιατί δεν θα πραγματοποιούνται τα τεστ κορωνοϊού από το ΕΚΕΑ έως 8 Σεπτεμβρίου

Η διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Εντολή έδωσε εντολή προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες να μην στέλνουν προς το ΕΚΕΑ δείγματα για τεστ κορωνοϊού.
Όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο που έφεραν στη δημοσιότητα μέλη της διοίκησης της ΕΙΝΑΠ, το ΕΚΕΑ δεν δύναται να πραγματοποιεί μοριακό έλεγχο για τις δομές των Υγειονομικών Περιφερειών, καθώς «λόγω αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων, ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων από το ΕΚΕΑ».
Οι συνδικαλιστές της ΕΙΝΑΠ καταγγέλλουν ότι είναι ντροπή να χαρακτηρίζεται αλόγιστη χρήση η ανάγκη για μαζικά τεστ και πως στα περισσότερα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου και πανελλαδικά εκκρεμούν απαντήσεις εκατοντάδων τεστ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στον Ευαγγελισμό εκκρεμεί απάντηση για 160 δείγματα και στο Σωτηρία για 100.
Υπ. Υγείας: Πρόσκαιρη η έλλειψη – Θα αποκατασταθεί στις 8/9
Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, υπογράμμισε ότι η πρόσκαιρη έλλειψη αντιδραστηρίων στο ΕΚΕΑ δημιουργήθηκε λόγω της μαζικής επιστροφής από την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες, που υποβάλλονται όλοι σε εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2.
Διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα θα αποκατασταθεί την προσεχή Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου και συμπλήρωσε ότι προκειμένου να εξασφαλίζεται η εντός 24 ωρών λήψη αποτελεσμάτων, «αποφασίστηκε η πρόσκαιρη διακοπή αποστολής δειγμάτων στο ΕΚΕΑ και η αποστολή των δειγμάτων σε άλλα συνεργαζόμενα εργαστήρια ελέγχου».
Ο υφυπουργός διαψεύδει την καταγγελία των συνδικαλιστών της ΕΙΝΑΠ για καθυστερήσεις σε απαντήσεις των τεστ και σημειώνει ότι «δεν παρατηρείται ουδεμία καθυστέρηση στη διενέργεια των εργαστηριακών ελέγχων».
«Σημειώνεται ότι στο ΕΚΕΑ εξετάζονται περίπου 1.000 από τα 13.000 τεστ μοριακού ελέγχου που πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο καθημερινά στη χώρα, όπως επίσης ότι το ΕΚΕΑ ολοκληρώνει τον εργαστηριακό έλεγχο όλων των δειγμάτων που του αποστέλλονται εντός 24 ωρών και δεν παρατηρείται ουδεμία καθυστέρηση στη διενέργεια των εργαστηριακών ελέγχων», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Κοντοζαμάνης.