ΑρχικήΕπικαιρότητα«Γονέας 1 και γονέας 2 θα υπογράφουν οι γονείς στη βάπτιση του...

«Γονέας 1 και γονέας 2 θα υπογράφουν οι γονείς στη βάπτιση του παιδιού;»- Προβληματισμένοι οι ιεράρχες, αναπάντητο από την Ιερά Σύνοδο

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε έως την 31η Ιανουαρίου το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, ωστόσο προβληματισμό προκαλεί το ζήτημα της βάφτισης για τα παιδιά των εν λόγω ζευγαριών.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στα μέσα του Φεβρουαρίου και οι ιεράρχες θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ζήτημα της βάφτισης των παιδιών των εν λόγω ζευγαριών.

Οι Μητροπολίτες μάλιστα φαίνεται πως διαφωνούν στο συγκεκριμένο ζήτημα. Μιλώντας στο OPEN, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εδώ υπάρχει πράγματι ένα πρόβλημα. Δεν πήραμε απόφαση χθες αλλά θα το μελετήσουν τα συνοδικά όργανα. Υπάρχει ένα πρόβλημα. Αν βαπτιστεί το παιδί που δεν ευθύνεται δεν θα μεγαλώσει σε μια οικογένεια με χριστιανικά πρότυπα. Δεν μπορεί από τη μια μεριά να λέμε δεν αναγνωρίζουμε τον πολιτικό γάμο των ομοφυλόφιλων και από την άλλη μεριά εν τη πράξει να τον αναγνωρίζουμε. Όταν γίνεται μια βάπτιση υπογράφουν οι γονείς. Τι θα υπογράψουν γονέας 1 και γονέας 2;»

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Δημητριάδης Ιγνάτιος, ανέφερε: «Η Εκκλησία ποτέ δεν θα αρνηθεί να βαπτίσει παιδιά, να βαπτίσει ανθρώπους. Το πώς και πότε θα το κάνει είναι στη διακριτική ευχέρεια της Εκκλησίας ή του επισκόπου. Εγώ προσωπικά δεν θα αρνηθώ ποτέ να βαπτίσω παιδί εφόσον θα υπάρξει αίτημα. Απλώς θα ζητήσω να βασιστώ στον ανάδοχο».

 

 

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων ζευγαριών, όπως είχε προαναγγείλει στο υπουργικό συμβούλιο το πρωί, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο συνοδευτικό κείμενο του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, ο οποίος θα εισηγηθεί το νομοσχέδιο και στη Βουλή, αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου θεσμοθετεί στην ελληνική έννομη τάξη τον γάμο μεταξύ δύο προσώπων ανεξάρτητα από το φύλο τους, προκειμένου να επιτευχθούν η ισότητα στον γάμο και η νομική προστασία οικογενειών. Η θεσμοθέτηση της ισότητας στον γάμο δημιουργεί και ισότητα στα δικαιώματα παιδιών ομόφυλων ζευγαριών που ήδη υπάρχουν.

Η προβλεπόμενη επέκταση του δικαιώματος σύναψης γάμου αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης της ισότητας και της άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων σε βάρος των ομόφυλων ζευγαριών και εντάσσεται στo ευρύτερο πλαίσιο της δημιουργίας μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις. Έτσι η χώρα μας προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των χωρών που αναγνωρίζουν την ισότητα στον γάμο, από μακρού χρόνου, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Αργεντινή, η Δανία, η Γαλλία, η Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ή πιο πρόσφατα, όπως η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Αυστραλία, η Ελβετία και οι ΗΠΑ (συνολικά 36 χώρες στον κόσμο)».

Τι θα αναφέρει το κείμενο που θα διαβαστεί στους ναούς στις 4 Φεβρουαρίου

Συγκεκριμένα, η επιστολή προς τους πιστούς δεν θα έχει καταγγελτικό ή αφοριστικό λόγο αλλά θα εξηγεί τι είναι ο χριστιανικός γάμος και η οικογένεια για την Εκκλησία αλλά και τις συνέπειες του γάμου ομοφύλων.

Επίσης, θα αναφέρεται ως παρέκκλιση η ομοφυλοφιλία και θα ζητάται η στροφή των ομοφυλόφιλων στην Εκκλησία για «θεραπεία».

Τέλος, πρόκειται να αναφέρει πως «η Εκκλησία νουθετεί η Πολιτεία νομοθετεί».