ΑρχικήΕπικαιρότηταΗλεία: Συνεχείς αναζωπυρώσεις - Μάχη να μην φτάσει η φωτιά στον...

Ηλεία: Συνεχείς αναζωπυρώσεις – Μάχη να μην φτάσει η φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο

Στην Αρχαία Ολυμπία κατά τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν τιτάνια μάχη για να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι φλόγες βρέθηκαν στα 500 μέτρα από το μουσείο, ωστόσο δεν επεκτάθηκαν χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων. Κατά τη διάρκεια της νύχτας δημιουργήθηκαν στην περιοχή αντιπυρικές ζώνες, ενώ πλέον οι δυνάμεις έχουν διαταχθεί έτσι ώστε να αποτραπεί η φωτιά να πλησιάσει εκ νέου τον αρχαιολογικό χώρο.

«Συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας οι εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να αντιμετωπίζουν άμεσα τις όποιες αναζωπυρώσεις μπορεί να σημειωθούν», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος και στο πύρινο μέτωπο στην περιοχή Χελιδόνι, ώστε να μην κινδυνεύσει η κοινότητα, ενώ έχει δοθεί εντολή από την Πυροσβεστική να γίνει προληπτική εκκένωση».

Μάλιστα, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γιαννόπουλος, «η φωτιά βρίσκεται σε μία χαράδρα, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να κατευθυνθεί σε μία διπλανή δασώδη περιοχή και να απειλήσει την κοινότητα Κρυονέρι».

Εκτός από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, στην μάχη συμμετείχαν μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, τα οποία άνοιγαν συνεχώς αντιπυρικές ζώνες γύρω από τον Αρχαία Ολυμπία, ενώ ανέλπιστος σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν η άπνοια που επικράτησε καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας.

Η φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία έχει τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις κάτι το οποίο προκαλεί τον φόβο να μην φτάσουν οι φλόγες κοντά αρχαιολογικό χώρο.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ανέφερε ότι «η κυριότερη αναζωπύρωση σημειώθηκε πίσω από τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, αλλά επιχείρησαν άμεσα τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και τα πυροσβεστικά οχήματα».

Τόνισε, δε, ότι «το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων βοηθούν οι αντιπυρικές ζώνες που έχουν διανοιχθεί». Μίλησε και για τους ανέμους που πνέουν στην περιοχή: «Από νωρίς σήμερα το πρωί έχει ενισχυθεί η ένταση των ανέμων, αν και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις κάτι τέτοιο αναμενόταν να συμβεί μετά τις 10:00 το πρωί».

Στην Ηλεία, όπου από χτες βρίσκονται και οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μετά από εισήγηση των επικεφαλής των δυνάμεων πυρόσβεσης,  έγινε εκκένωση των χωριών Λατζόι και Λιναριά.

Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Ηράκλεια του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας, 174 πυροσβέστες, με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 52 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α., το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 2 Α/Φ και 4 Ε/Π εκ των οποίων το 1 Ε/Π ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.