ΑρχικήΕπικαιρότηταΙωαννίδης (Στάνφορντ): «Επικίνδυνος ο συγχρωτισμός αν υπάρχουν ενεργές εστίες»

Ιωαννίδης (Στάνφορντ): «Επικίνδυνος ο συγχρωτισμός αν υπάρχουν ενεργές εστίες»

Ο καθηγητής του Στάνφορντ, Ιωάννης Ιωαννίδης, μίλησε για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος του κορωνοϊού, ενώ αναφέρθηκε και στα μέτρα που ελήφθησαν στην Ελλάδα.

Ο κ. Ιωαννίδης μιλώντας στον Εθνικό Κήρυκα  έδωσε τις παρακάτω απαντήσεις για τον κορωνοϊό:

Ε.Κ.»: Υπάρχει κομμάτι των επιστημόνων -και της κοινωνίας- που εξακολουθεί να μιλάει για δεύτερο κύμα και θυμίζει το 1918. Μπορούμε τελικά, να ζήσουμε ένα νέο 1918;

Δρ Ιωαννίδης: Ό,τι κι αν σας πει κάποιος για αυτό, θα πρέπει να βγει έξω από την προβλεπτική δυνατότητα που έχουμε. Δεν μπορεί κάποιος να αποκλείσει ένα δεύτερο κύμα, ούτε να το βεβαιώσει όμως. Επίσης, αν έρθει, δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το ύψος του και τις συνέπειές του. Ακόμη και για τα κύματα της γρίπης κάθε χρόνο, δεν μπορούμε να πούμε τόσο νωρίς αν θα είναι ήπιο ή έντονο. Ξέρουμε ότι πεθαίνουν από 300.000 έως 800.000 άνθρωποι από τη γρίπη κάθε χρόνο. Δεν μπορώ να γνωρίζω εάν θα κινηθούμε στο ελάχιστο ή στο μέγιστο τον επόμενο χειμώνα, από τώρα. Πόσω μάλλον για τον Covid-19. Διατηρώ αισιοδοξία ότι τουλάχιστον το πρώτο κύμα ήταν ελάχιστο σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Μιλούσαν για 50 εκατομμύρια θανάτους. Έχει σκοτώσει κάπου 300.000, ηλικίας κατά μέσο όρο 80 ετών. Το 1918 η ισπανική γρίπη σκότωσε ανθρώπους ηλικίας μέσου όρου 28 ετών.

Μιλάμε για το ένα χιλιοστό σε απώλεια προσωποετών ζωής σε σχέση με το 1918. Το φθινόπωρο δεν ξέρουμε τι θα γίνει ακριβώς, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία και την αισιοδοξία μας.

«Ε.Κ.»: Θα σας απαντήσει εδώ κάποιος ότι αν δεν είχαμε τα αυστηρά μέτρα του lockdown, ίσως φτάναμε σε αυτά τα νούμερα…

Δρ Ιωαννίδης: Αυτό δεν είναι σωστό. Όντως, κάποια μέτρα του lockdown μπορεί να είναι ωφέλιμα. Πρέπει να κοιτάμε τι ήταν και τι δεν ήταν ωφέλιμο. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα άλλαζαν το βάρος της θνησιμότητας των χαμένων προσωποετών ζωής χίλιες φορές! Κάποια μέτρα δεν θεωρώ ότι προσέφεραν. Κάποια άλλα μπορεί. Για παράδειγμα, σίγουρα ήταν μια καλή ιδέα ότι αποφύγαμε τις μαζικές συγκεντρώσεις γιατί αυτό είναι που δημιουργεί συνθήκες έντονης συγκέντρωσης και διάδοσης του ιού. Π.χ. η εξάπλωση είναι καταστρεπτική στα γηροκομεία, τα νοσοκομεία, τις προσφυγικές δομές, τις φυλακές και τις μονάδες επεξεργασίας τροφής κρέατος, όπου οι άνθρωποι είναι συγχρωτισμένοι. Από το σημείο αυτό μέχρι το σημείο να κλείσουμε τελείως στην κοινωνία, είναι μεγάλη απόσταση. Δεν μιλάω μόνο για την οικονομία και τους 30 εκατομμύρια ανέργους στις ΗΠΑ, αλλά και στον τομέα της Υγείας. Οι άνθρωποι με συχνά προβλήματα, όπως τα εμφράγματα του μυοκαρδίου, φοβούνται να πάνε στο νοσοκομείο. Επίσης, οι άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους, αρκετοί έχασαν και την ασφάλεια υγείας τους. Το lockdown είναι κάτι που σαν στρατηγική δεν μπορούμε να το κάνουμε για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

«Ε.Κ.»: Να αναφερθούμε και στην Ελλάδα. Θεωρείτε ότι η εξάπλωση του ιού έχει ουσιαστικά σταματήσει; Υπάρχουν και εικόνες με έντονο συγχρωτισμό στις πλατείες, που σκορπίζουν ανησυχία.

Δρ Ιωαννίδης: Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι στην Ελλάδα ο ιός ήδη έχει φύγει. Το επιδημικό κύμα πρέπει να κορυφώθηκε κάποια στιγμή πιθανότατα στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου και μάλλον δεν υπάρχει κορωνοϊός ενεργός στην Ελλάδα αυτήν την στιγμή. Όμως, αυτό είναι εικασία. Το θέμα είναι ότι στην Ελλάδα δεν είχαμε μαζέψει δεδομένα και ακόμα δεν έχουμε. Δεν ξέρουμε πόσοι ακριβώς μολυνθήκανε. Ίσως κατά εικασία 100.000-200.000, προεκτείνοντας τι ξέρουμε από άλλες χώρες, αλλά δεν μπορούμε να στηριχθούμε σε αυτό. Επίσης, δεν έχουμε επιδημιολογική επαγρύπνηση ούτως ώστε να μας δείξει αν πραγματικά ο ιός έχει φύγει -που είναι το πιθανότερο- ή όχι. Εάν όμως υπάρχουν ενεργές εστίες, πραγματικά αυτό που περιγράφετε είναι επικίνδυνο. Επειδή η επιδημιολογική επιτήρηση με τον έλεγχο σχετικά μικρών δειγμάτων πληθυσμού, π.χ. 1.000 άτομα ανά εβδομάδα, θα μας ήταν χρήσιμο και θα μας ανακούφιζε -εφόσον επιβεβαιώναμε ότι δεν υπάρχει ενεργότητα- ή θα μας έδινε σημάδι ότι κάτι συμβαίνει και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, είναι κάτι που πρέπει να γίνει. Αλλιώς πάμε με βάση την καλή μας τύχη, ότι ο καιρός είναι καλός και πως όλα θα πάνε καλά. Μακάρι. Άλλο όμως να είσαι αισιόδοξος και άλλο να έχεις τη σιγουριά ότι το παρακολουθείς. Θα ήταν χρήσιμο και στοιχίζει ελάχιστα να γίνονται 1.000 τεστ αντιπροσωπευτικά, μπορούν να δώσουν μια σαφή εικόνα του τι συμβαίνει. Είναι καλύτερο από το να αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν στην τύχη.