ΑρχικήΕπικαιρότηταΚαϊλή: Ερευνάται ο ρόλος της στην επιτροπή για τις παρακολουθήσεις -Επικεφαλής PEGA:...

Καϊλή: Ερευνάται ο ρόλος της στην επιτροπή για τις παρακολουθήσεις -Επικεφαλής PEGA: «Δεν εμπιστεύομαι την Καϊλή»

Σε ένα λαβύρινθο συμπτώσεων ρίχνουν τώρα το βάρος οι Αρχές στο Βέλγιο, ψάχνοντας ενδεχόμενη διασύνδεση προσώπων και γεγονότων αλλά και το ρόλο της Εύας Καϊλή στην υποεπιτροπή παρακολουθήσεων του ευρωκοινοβουλίου. Το ενδιαφέρον της βελγικής εισαγγελίας στρέφεται στη δράση της Εύας Καϊλή στην υποεπιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διευρευνά την παράνομη χρήση λογισμικών παρακολούθησης.

Eκεί είχαν φτάσει καταγγελίες για παρακολούθηση μελών της ισπανικής κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, από το Μαρόκο το οποίο φαίνεται ότι μέσω της πρεσβείας του στην Πολωνία χρημάτιζε Καϊλή, Παντσέρι και Τζιόρτζιο. Στην Επιτροπή για τις παρακολουθήσεις συμμετείχε εκτός από την Καϊλη και ο Ιταλός ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτσολίνο στον οποίο δούλευε ο Φραντσέσκο Τζόρτζι. Μάλιστα ο Κοτσολίνο ήταν και επικεφαλής της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις Ε.Ε. – Μαρόκου.

Όσα είχε πει η Εύα Καϊλή στις 27 Ιουλίου του 2022

«Συνέβη και σε εμένα προσπάθεια υποκλοπής, ενώ ήμουν στην αραβική χερσόνησο. Είθισται να σου λένε να αλλάξεις συσκευή στα ταξίδια. Κανείς δεν είναι πραγματικά ασφαλής, θα μπορούσαν να μας παρακολουθούν με αόρατο τρόπο. Μας έχουν πει για χιλιάδες παρακολουθήσεις», είχε πει τότε.

Επικεφαλής PEGA: «Δεν εμπιστεύομαι την Ε. Καϊλή»

Χαρακτηριστική είναι η απόφαση της εισηγήτριας της PEGA Σοφί Ιντ’ Βελτ, να προετοιμάσει την έκθεσή για τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα μόνη της, παίρνοντας αποστάσεις από την Ευα Καϊλή η οποία βρισκόταν στη λίστα των ατόμων που παρακολουθούνταν. Όταν τη ρώτησα γιατί θεωρούσε ότι την παρακολουθούσαν, η Καϊλή υποστήριξε ότι αφορούσε τη δράση της στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και τις θέσεις της για την Τουρκία. Όταν το άκουσα αυτό, χαμογέλασα. Δεν το πίστεψα. Μου έδωσε ενστικτωδώς την εντύπωση ενός προσώπου που δεν μπορώ να εμπιστεύομαι».

«Η Εύα γνώριζε – Μου ζητούσε να σταματήσω γιατί την έβαζα σε κίνδυνο»
Οι αντιφάσεις στους ισχυρισμούς Καϊλή – Τζόρτζι

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την Εύα Καϊλή, καθώς αύριο το πρωί, στις 10 ώρα Ελλάδας, κρίνεται η τύχη της ενώπιον των Βέλγων δικαστών. Η κ. Καϊλή είναι σε δύσκολη θέση και νιώθει προδομένη από τον σύντροφό της, όπως είπε τουλάχιστον ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος που τη συνάντησε στις φυλακές του Χάρεν. Την ίδια ώρα φαίνεται να υπάρχουν αντιφάσεις στους ισχυρισμούς του ζεύγους Καϊλή – Τζόρτζι.

Το πρωί της Πέμπτης, η Εύα Καϊλή θα μπει με τους δικηγόρους της στο γραφείο του Βέλγου δικαστή. Απέναντί της θα καθίσουν άλλοι δύο δικαστικοί λειτουργοί

Ο επικεφαλής της έρευνας, ο εισαγγελέας Μισέλ Κλεζ, θα διαβάσει το βαρύ κατηγορητήριο και ο ανακριτής θα ανακοινώσει τα στοιχεία της έρευνας που έχει γίνει. Στη συνέχεια η Εύα Καϊλή θα πάρει τον λόγο για όσα την κατηγορούν. Οι δικηγόροι της θα επιχειρηματολογήσουν για να μη βρεθεί και πάλι στη φυλακή.

Η Εύα Καϊλή θα μπει στο γραφείο του Βέλγου δικαστή διαχωρίζοντας πλήρως τη θέση της από τον σύντροφο της και με έναν βασικό ισχυρισμό: «Δε γνώριζα και δε συμμετείχα στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός μου».

Οι αντιφάσεις στους ισχυρισμούς Καϊλή – Τζόρτζι

Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ωστόσο, και στις τρεις καταθέσεις του ισχυρίζεται ότι γνώριζε για τα χρήματα. «Η Εύα γνώριζε για τα χρήματα και την προέλευση, αλλά δεν είναι μέλος του δικτύου. Μου είχε ζητήσει πολλές φορές να σταματήσω αφού την έβαζα σε κίνδυνο. Συνειδητοποίησα ότι η επιχείρηση μεγάλωνε σε σημασία, ότι γινόταν μη διαχειρίσιμη, ότι το σύστημα ήταν ανθυγιεινό» φέρεται να είπε.

Στην κατάθεσή του ο Τζόρτζι έδωσε ονόματα και στοιχεία ακόμα και για τα ταξίδια που τους έταζαν με το αζημίωτο φυσικά… «Τον Δεκέμβριο ο Atmoun (σ.σ Μαροκινός διπλωμάτης) ήθελε να δώσει σε εμένα, τον Παντσέρι και τις αντίστοιχες οικογένειες ένα ταξίδι στο Μαρακές. Δίστασα λίγο στην αρχή, μετά είπα ναι. Είχαμε μιλήσει και για την αδερφή και τον κουνιάδο της Εύας, στο τέλος δεν δέχτηκαν» είπε ο Τζόρτζι.