ΑρχικήΕπικαιρότηταΚαλλιάνος: «Προ των πυλών ισχυρός καύσωνας & με εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια»

Καλλιάνος: «Προ των πυλών ισχυρός καύσωνας & με εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια»

Μπορεί σήμερα η θερμοκρασία να παρουσιάζει μικρή σχετικά πτώση όπως από την ερχόμενη Τρίτη -Τετάρτη θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα φέρουν ισχυρό καύσωνα.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους αναμένεται να κρατήσει για μερικές ημέρες και σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Καλλιάνος εξηγεί ότι εκτός από τους 42 βαθμούς Κελσίου που θα δούμε, ο καύσωνας θα έχει και μεγάλη διάρκεια.

Συγκεκριμένα ο κ. Καλλιάνος γράφει: ” Δεν θέλω να σας απογοητεύσω αλλά εκτιμώ ότι θα είναι ισχυρός ο καύσωνας που θα έρθει από την Τετάρτη 12 Ιουλίου. Θα είναι ισχυρός τόσο ως προς τις μέγιστες θερμοκρασίες που θα δώσει (μεγαλύτερες των 42°C), όσο και ως προς τη διάρκεια που θα έχει (παραπάνω από 4-5 μέρες).

Είναι αυξημένη η πιθανότητα η διάρκεια του να είναι εξαιρετικά μεγάλη, κάτι το οποίο θα μας κουράσει πολύ. Απλά ακόμα αυτό δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια.
Παρακαλώ θερμά να είναι έτοιμη η πολιτική προστασία αλλά κυρίως οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Μακάρι να αλλάξουν τα δεδομένα τις επόμενες ημέρες και τελικά να μην έρθει με τέτοια ένταση…

 

Εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και των τοπικών βοριάδων η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπει για σήμερα υψηλό κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς σε Ρόδο, Κάλυμνο, Κω, Κάρπαθο, Σάμο και Ικαρία. Και για το λόγο αυτό έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus επιβεβαίωσε ότι ο συνδυασμός της κλιματικής αλλαγής και της επιστροφής του φαινομένου El Niño ωθεί τις θερμοκρασίες στους ωκεανούς και τη Γη σε πρωτοφανή επίπεδα.

ΚΑΥΤΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ

«Ο φετινός Ιούνιος ήταν ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο, λίγο περισσότερο από μισό βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2000, ξεπερνώντας κατά πολύ το ρεκόρ του Ιουνίου του 2019», επεσήμανε η υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή (C3S), τα στοιχεία της οποίας, που συγκεντρώνονται από το 1950 , θεωρούνται μαζί με αυτά της αμερικανικής NOAA από τα πιο αξιόπιστα παγκοσμίως.

Ενδεικτικό των υψηλών θερμοκρασιών είναι ότι χθες στη χώρα μας, ο υδράργυρος άγγιξε τους 38,3 βαθμούς Κελσίου στην Αγία Τριάδα Φθιώτιδας, αλλά και στο Άργος, ενώ 38,2 έδειξε στην Καλλιθέα Αττικής. σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών /meteo.gr η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 35oC σε 122 από τους 471 επί του παρόντος ενεργούς σταθμούς του δικτύου (ποσοστό 26%) και τους 37oC σε 33 σταθμούς. Ενδεικτικό των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στην χώρα είναι ότι η μέση μέγιστη θερμοκρασία μεταξύ των 471 ενεργών σταθμών ήταν υψηλότερη των 32oC και συγκεκριμένα έφτασε τους 32.5oC.