Συναγερμός έχει σημάνει σε όλον τον πλανήτη για την παραλλαγή Όμικρον. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει και τονίζουν πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός.
Άνθρωποι όχι μεγάλης ηλικίας και εμβολιασμένοι με δυο δόσεις είναι οι περισσότεροι από τους 17 πολίτες που έχουν προσβληθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον στην Ελλάδα.
Και αυτό επιβεβαιώνει την υψηλή σημασία της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου. Όλοι οι επιστήμονες συστήνουν εμφατικά πλέον την τρίτη δόση, ως απαραίτητη για την καλύτερη θωράκιση του οργανισμού απέναντι στη μόλυνση από το νέο στέλεχος του SARS-CoV-2, αλλά και για την καθυστέρηση της επικράτησης του.
Για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης μίλησε και ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος δήλωσε πως από τα πρώτα εργαστηριακά ευρήματα, φαίνεται ότι η αναμνηστική δόση θα προσφέρει προστασία από τον ιό Όμικρον, σε ποσοστό ίδιο με αυτό που εξασφαλίζουν οι δύο δόσεις απέναντι στα παλαιότερα στελέχη.
Μάλιστα, ο CEO της Pfizer ο οποίος ήταν καλεσμένος το βράδυ της Πέμπτης (16/12) στο «Ενώπιος Ενωπίο» και αποκάλυψε ότι έρχεται ειδικό εμβόλιο για την Όμικρον αλλά και χάπι για τον κoρωνοϊό.
«Θα έχουμε 80 εκατομμύρια θεραπείες διαθέσιμες»
«Το χάπι θα είναι είναι έτοιμο την Άνοιξη και θα είναι για τους αρρώστους από κορωνοϊό και όχι για να προλάβουν να μην νοσήσουν. Όσοι το πάρουν από τους δέκα, μόνο ένας μπορεί να χρειαστεί να πάει στο νοσοκομείο, σε αντίθεση με τη σημερινή εικόνα. Θα έχουμε 80 εκατομμύρια θεραπείες διαθέσιμες. Κάθε θεραπεία θα είναι πενθήμερη και θα έχει ένα χάπι το πρωί και ένα το βράδυ. Το κόστος θα είναι πολύ χαμηλότερο από τις μονοκλωνικές θεραπείες αλλά μεγαλύτερο από το εμβόλιο», είπε σχετικά ο κ. Μπουρλά.
Επίσης, σημείωσε ότι η Pfizer έχει ξεκινήσει να παρασκευάζει εμβόλιο για την Όμικρον ωστόσο, αν και θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο μπορεί να μην χρειαστεί να διατεθεί, καθώς τα σημερινά εμβόλια είναι ισχυρά απέναντι στη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού.
«Δεν είμαι βέβαιος, αλλά το πιο πιο πιθανό είναι ότι ο Όμικρον θα επικρατήσει. Είναι αρκετά περίπλοκο και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Δεν υπάρχει περίπτωση η τρίτη δόση να μην είναι αποτελεσματική, αλλά δεν ξέρω αν θα είναι αποτελεσματική 95%. Δεν νομίζω να είναι κάτω από 75%», είπε.
Για την τρίτη δόση, τόνισε: «Έχω κάνει την τρίτη δόση. Οι πρώτες εργαστηριακές έρευνες και μελέτες δείξανε ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Οι δύο πρώτες δόσεις δεν προστατεύουν καλά από την Όμικρον. Προστατεύουν πολύ καλά από τον Δέλτα. Η τρίτη δόση είχε τεράστια άνοδο της προστασίας. Ήταν περίπου ίδια με την προστασία που είχε κάποιος με τις δύο δόσεις για τον αρχικό ιό».
Αυξάνονται τα κρούσματα με τη μετάλλαξή Όμικρον στη χώρα μας
Από τις 6 Νοεμβρίου μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου, και από τον έλεγχο 1.173 δειγμάτων που επιλέχθηκαν τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα, ταυτοποιήθηκαν 17 κρούσματα κορωνοϊού με την παραλλαγή Όμικρον.
Περισσότερα από τα μισά έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη -συγκεκριμένα τα 2 βρέθηκαν στο Ηράκλειο, τα 8 στο Λασίθι και το 1 στα Χανιά. Τρία κρούσματα ανιχνεύτηκαν στην Αττική και άλλα τρία στη Λακωνία.
Ωστόσο, από τα 17, τα 11 είναι εγχώρια, δηλαδή δεν έχουν ιστορικό ταξιδιού, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία σε αυτή τη φάση της αρχής της πορείας εξάπλωσης της μετάλλαξης προκαλεί το γεγονός ότι αναφέρονται και «ορφανά» κρούσματα, δηλαδή ανιχνεύτηκε η Όμικρον χωρίς τα άτομα να έχουν συσχέτιση με ταξίδι ή να είναι επαφή άλλου γνωστού κρούσματος.
Οι περιοχές της Λακωνίας, της Λευκάδας, του Λασιθίου, των Χανίων, του Ηρακλείου βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δηλώνουν αιφνίδια έξαρση, με την Όμικρον να αποτελεί τον πιο πιθανό παράγοντα αυτής της πυροδότησης της επιδημίας.
Προς το παρόν κυρίαρχο μεταλλαγμένο στέλεχος στην Ελλάδα παραμένει το Δέλτα που εντοπίζεται στο 99,91% των τελευταίων δειγμάτων κορωνοϊού που ελέγχθηκαν.
Θεωρείται όμως θέμα χρόνου να καταγραφεί επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον και κυριαρχία της έναντι της Δέλτα. «Η Όμικρον είναι ήδη παντού, η μεταδοτικότητά της είναι μεγάλη» είπε κατά τη χθεσινή εβδομαδιαία ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέροντας ενδεικτικά ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα σε δυο τρεις εβδομάδες το 50% των νέων λοιμώξεων αφορούν στο νέο μεταλλαγμένο στέλεχος. Η ταχύτητα με την οποία διένυσε την απόσταση αυτή η νέα μετάλλαξη προοιωνίζεται επικράτηση σε σύντομο διάστημα έναντι της Δέλτα και στη χώρα μας.