ΑρχικήΕπικαιρότηταΚαταστροφές και πανικός από τον ισχυρό σεισμό 6,3 ρίχτερ στην Κρήτη

Καταστροφές και πανικός από τον ισχυρό σεισμό 6,3 ρίχτερ στην Κρήτη

Σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε νότια της Κρήτης σύμφωνα με  εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο, 30 χιλιόμετρα Νότια-Νοτιοανατολικά της Ζάκρου, στο Νομό Λασιθίου.

Tο εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 8,2 χιλιόμετρα.

Σημειώνεται ότι αρχικά η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έκανε λόγο για 6,2 Ρίχτερ.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κρήτης. Στο Ηράκλειο ο κόσμος ταράχτηκε και βγήκε στους δρόμους, καθώς πρόσφατα εκεί χτύπησε ο εγκέλαδος, αφήνοντας πίσω έναν νεκρό στο Αρκαλοχώρι.

Αμέσως μετά τον ισχυρό σεισμό το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι.

Και ο Δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Σεισμολόγος, τ. Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, προειδοποίησε για μικρό τσουνάμι στη Νότια Κρήτη, κάνοντας έκκληση να απομακρυνθεί ο κόσμος από τις ακτές.

Η ανάρτησή του στο Facebook: 

Ο μικρός ναός δεν άντεξε τα ρίχτερ – Αναφορές για ζημιές στην ευρύτερη περιοχή

Κατέρρευσε υπό την πίεση των ρίχτερ το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, στον Ξηρόκαμπο Σητείας.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, το μικρό εκκλησάκι δεν άντεξε τον ισχυρό σεισμό:

Επίσης, έχουν αναφερθεί ζημιές στο Δημαρχείο της Σητείας. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει δοθεί εντολή κι έχουν εκκενωθεί τα σχολεία.

Σημειώνεται πως με εντολή του αρχηγού αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη όλες οι δυνάμεις στην Κρήτη είναι έτοιμες για να παρέμβουν εάν και όπου χρειαστεί.

Εντολή για να εκκενωθούν όλα τα σχολεία σε Ηράκλειο και Λασίθι δόθηκε μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης.

Η ανακοίνωση για την λειτουργία των σχολείων

Ενημέρωση από τη Διεύθυνση Π.Ε. Ηρακλείου για τη λειτουργία των σχολείων, λόγω του νέου σημερινού σεισμού:

«Λόγω του μεγάλου μεγέθους του σεισμού αναμένονται πιθανότατα μεγάλοι μετασεισμοί. Παρακαλούνται οι Διευθυντές των Σχολείων να μεριμνήσουν για την ασφαλή αποχώρηση των μαθητών ενεργοποιώντας τα σχετικά Πρωτόκολλα. Τα ολοήμερα τμήματα για σήμερα δε θα λειτουργήσουν. Αναμένουμε απόφαση από τον Αντιπεριφερειάρχη για τις επόμενες ημέρες».

Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες του Creta24, στη Σητεία τα παιδιά βγήκαν έντρομα από τις αίθουσες ενώ οι γονείς σπεύδουν να παραλάβουν τους μαθητές από τα σχολεία.

Σύμφωνα με το zarpanews, και στο 5ο Γυμνάσιο Χανίων και στο 1ο Λύκειο Χανίων, αποφασίστηκε εκκένωση καθώς σύμφωνα με αναφορές, πολλά παιδιά από το λύκειο είχαν πανικοβληθεί και ούρλιαζαν. Αρχικά, όπως προκύπτει, όλοι οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο, όπως προβλέπει το σχετικό πρωτόκολλο όμως στη συνέχεια ξεκίνησε να βρέχει καταρρακτωδώς οπότε αποφασίστηκε να αναχωρήσουν.

Σχετίζεται με τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι, ο σημερινός; 

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε πως “η εκτίμηση που δώσαμε ως επιτροπή σεισμικού κινδύνου ότι δεν μπορεί να υπάρξει σεισμος πάνω από 6 ρίχτερ στην Κρήτη αφορούσε μόνο στο Αρκαλοχώρι. Ο σημερινός σεισμός δεν έχει καμία σχέση, είναι 80χλμ από το Αρκαλοχώρι”.

Παρακολουθήστε εδώ βίντεο την ώρα του σεισμού: 

Τα 6,3 Ρίχτερ που ταρακούνησαν το νησί έγιναν αισθητά μέχρι την… Αίγυπτο!

Συγκεκριμένα, Αιγύπτιοι χρήστες του twitter ανέφεραν πως κατάλαβαν το σεισμό στο Κάιρο, ενδεικτικό της δύναμης που είχε το χτύπημα του Εγκέλαδου στη Μεσόγειο. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές πως ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αλεξάνδρεια!

Δείτε εδώ:

 

Σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, από την πρώτη στιγμή, έχουν ενεργοποιηθεί άμεσα όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, το ίδιο και όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας.