ΑρχικήΕπικαιρότηταΚαύσωνας: Πόση κατανάλωση μπορεί να αντέξει το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος

Καύσωνας: Πόση κατανάλωση μπορεί να αντέξει το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος

Για τον καύσωνα των τελευταίων ημερών και για το πόσο αντέχει το σύστημα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος μίλησε ο Δημήτρης Μίχος, Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας Υποδομών και Αγοράς του ΑΔΜΗΕ.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΑΔΜΗΕ, σημείωσε ότι «μπορώ να πω μερικά λόγια για να καταλάβει ο κόσμος ότι αυτές τις ημέρες έχουμε ένα φορτίο της τάξεως των 9.000 μεγαβάτ, και σήμερα θα πάει μέχρι τις 9.500 περίπου χιλιάδες μεγαβάτ. Σε αυτό το μείγμα, το μεσημέρι που εμφανίζεται η αιχμή, οι ΑΠΕ είναι περίπου στο 45% και για να το πούμε σε μεγαβάτ, είναι περίπου 4,5 χιλιάδες».

Οι δηλώσεις αυτές του Γενικού Διευθυντή έγιναν -με αφορμή τον καύσωνα που έχει πλήξει τις τελευταίες μέρες ολόκληρη την Ελλάδα- για την υπερκατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος με τη πολύωρη χρήση κλιματιστικών και ανεμιστήρων

Ο κ. Μίχος συνέχισε λέγοντας, «εμείς στον ΑΔΜΗΕ ασχολούμαστε με τα κυκλώματα της ψηλής και υπερυψηλής τάσης που είναι ας πούμε η ραχοκοκαλιά του συστήματος στην οποία δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και δεν πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος. Αυτές οι διακοπές που λέτε ή έχουν συμβεί σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας, με τις οποίες ασχολούνται οι συνάδελφοι του ΔΕΔΔΗΕ και οι οποίες πολύ σύντομα είναι εύκολο να αποκατασταθούν. Βέβαια μέσα σε αυτόν τον καύσωνα είναι πολύ ενοχλητικό, αλλά δεν αποτελούν κάποιο σημάδι για κάποιο προβληματισμό γενικότερα».

Σε σύνδεση της εκπομπής με την Κοζάνη, η Δέσποινα Αμαραντίδου, ανέφερε πως: «Η μονάδα Πτολεμαΐδα 5 είναι στο σύστημα από προχθές το βράδυ. Συγχρονίστηκε εχθές, για να στηρίξει βέβαια το σύνολο των ποσοστών που έτσι κι αλλιώς μας δίνει και ο ΑΔΜΗΕ. Με το 6% συμμετοχή πλέον ο λιγνίτης, από το πρωί σύμφωνα με πληροφορίες θα φτάσει μέχρι και το 10%, μας λένε κυρίως άνθρωποι που εργάζονται στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας.

Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτό που φαίνεται, ότι υπάρχει ετοιμότητα στην αυλή των μονάδων υπάρχει λιγνίτης. Έτσι λοιπόν σε προτεραιότητα μπορεί να τεθεί η μονάδα Μελίτη αλλά και ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, σε περίπτωση δηλαδή που δεν θα αντέξει το σύστημα με αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες. Βέβαια το μεγαλύτερο ποσοστό να πω ότι ανήκει στο φυσικό αέριο με 53% στο 2 % είναι τα υδροηλεκτρικά και στο 33% οι ΑΠΕ.

Η θερμοκρασία και εδώ είναι πάρα πολύ υψηλή. Θα πρέπει να σας πω ότι είναι στους 35 βαθμούς Κελσίου. Στην Καισαρειά Κοζάνης καταγράφεται μέχρι και 40. Καταλαβαίνετε ότι και το αιρκοντίσιον είναι στο φουλ και γενικότερα υπάρχει αυτή η ανάγκη Η αλήθεια είναι ότι αυτό που πληροφορούμαστε είναι ότι ο λιγνίτης τουλάχιστον για τις επόμενες ώρες, θα φτάσει μέχρι και στο 10% στην συμμετοχή του στο σύστημα και θα δούμε πως θα τα βγάλουμε πέρα.

Εμείς δεν είμαστε και πολύ συνηθισμένοι βέβαια σε τέτοιες θερμοκρασίες και εκείνο που αξίζει να αναφέρω είναι ότι υπάρχει αυτή η ετοιμότητα από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ με το λιγνίτη ή τις μονάδες, αν θέλετε να είναι σε επιφυλακή και έτοιμες να βοηθήσουν. Η μονάδα 5 πάντως αυτή την στιγμή μπορεί να καλύψει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό».

Ακολούθως ο κ. Μίχος τόνισε πως: «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ήθελα να πω τώρα και με αφορμή αυτό με τα ποσοστά, να ξέρετε ότι στην διάρκεια της ημέρας η συμμετοχή των ΑΠΕ στο μείγμα παραγωγής μεταβάλλεται σημαντικά και έτσι έχουμε μια πάρα πολύ μεγάλη, γύρω στο 50% και παραπάνω μπορεί να τύχει ανάλογα και με την συμμετοχή των ΑΠΕ ακριβώς την ώρα της αιχμής που είναι γύρω στη μια και δυο, ενώ τώρα που βγαίνει η ώρα πιο αργά κατεβαίνει η ισχύς παραγωγής, με τα φωτοβολταϊκά αρχίζουν σιγά- σιγά να ανεβαίνουν και να μεγαλώνει η συμμετοχή από τις συμβατικές μονάδες και από τη νύχτα στο τέλος μένουν μόνο τα αιολικά και οι συμβατικές μονάδες οι οποίες παράγουν.

Οπότε η συμμετοχή ανάλογα με την ώρα διαφέρει και έχει ένα νόημα, ίσως κατά μέσο όρο να τη δούμε τώρα.

Αυτή τη στιγμή έχουμε κάποια υψηλότερα φορτία σχετικά με τον προηγούμενο Ιούνιο και γενικά τα περισσότερα χρόνια, Δηλαδή έχει έρθει πιο νωρίς το υψηλό φορτίο λόγω του ότι εμφανίστηκε και αυτός ο καύσωνας τόσο νωρίς, αλλά είμαστε έτοιμοι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να αντιμετωπίσουμε τις αναμενόμενες αιχμές φορτίου που θα παρουσιαστούν μέσα στο καλοκαίρι».