ΑρχικήΕπικαιρότηταΚαύσωνας: Πόσο ασφαλή είναι τα ταξίδια στους ζεστούς ευρωπαϊκούς προορισμούς;

Καύσωνας: Πόσο ασφαλή είναι τα ταξίδια στους ζεστούς ευρωπαϊκούς προορισμούς;

Ο καύσωνας συνεχίζεται γι’ ακόμα μια εβδομάδα στα νότια της Ευρώπης, με τη θερμοκρασία ν’ ανεβαίνει και πάλι σε τιμές-ρεκόρ.

Οι περισσότερες χώρες που εξακολουθούν να πλήττονται από τις υψηλές θερμοκρασίες (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία) αποτελούν τουριστικούς προορισμούς οι οποίοι, μάλιστα, είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς τους καλοκαιρινούς μήνες.

Καθώς ο υδράργυρος θα παραμείνει σταθερά πάνω από τους 40 βαθμούς στις περιοχές της Μεσογείου, αγγίζοντας μέχρι και πάνω από 48 βαθμούς σε περιοχές όπως η Σικελία, αρχίζουν να δημιουργούνται ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια όσων ταξιδεύουν στις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο απ’ τον καύσωνα.

Είναι ασφαλή τα ταξίδια στη διάρκεια του καύσωνα;

Το πρώτο και σίγουρο είναι ότι όσοι ταξιδεύουν ή πρόκειται να ταξιδέψουν αυτές τις μέρες στον ευρωπαϊκό Νότο, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.

Οι ειδικοί συστήνουν την αποφυγή έκθεσης στον ήλιο τις θερμότερες ώρες της ημέρας (11:00-18:00) σε όλες τις περιοχές που πλήττονται από τον καύσωνα διαρκείας, και ιδιαίτερα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ιταλίας, όπως η Ρώμη, η Φλωρεντία και η Μπολόνια, όπου οι θερμοκρασίες ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.

Όσοι τελικά επιλέξουν να ταξιδέψουν πρέπει ν’ ακολουθήσουν τις οδηγίες που έχουν δοθεί. Η συχνή χρήση αντιηλιακού, η σωστή κι επαρκής ενυδάτωση και η ελάχιστη ή μηδενική κατανάλωση αλκοόλ βοηθούν στην αποφυγή εκδήλωσης αφυδάτωσης και θερμοπληξίας.

Τι συμβαίνει με τις ακυρώσεις κρατήσεων

Κάποιοι έχουν ήδη ακυρώσει τις κρατήσεις τους, ενώ άλλοι έχουν αλλάξει τις ημερομηνίες παραμονής τους. Ιδιαίτερα όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας έχουν προχωρήσει ακόμα και σε αλλαγή του προορισμού του ταξιδιού τους.

Παρά τις τροποποιήσεις αρκετών τουριστών, οι πτήσεις και τα πακέτα διακοπών δεν έχουν αλλάξει, τουλάχιστον προς το παρόν. Αυτό σημαίνει ότι ισχύουν κανονικά οι επιβαρύνσεις σε περίπτωση ακύρωσης που φτάνουν ακόμα και το 90% όταν το ταξίδι αναβληθεί την τελευταία στιγμή.

Στις περιπτώσεις που οι ταξιδιώτες αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που επηρεάζονται αρνητικά από τον καύσωνα, υπάρχει πιθανότητα μέρος των επιβαρύνσεων να καλύπτεται από την ταξιδιωτική ασφάλεια, με την κατάθεση σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο καύσωνας θα κρατήσει έως το τέλος Ιουλίου, με μικρές αυξομειώσεις της θερμοκρασίας. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προβλέπει δύο διαδοχικά πολύ θερμά διαστήματα μεταξύ 20 και 28 Ιουλίου, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται έως και 14 ° C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, δηλαδή τη μέση κλιματική τιμή της περιόδου 1991-2020.