ΑρχικήΕπικαιρότηταΚικίλιας: 32% η θετικότητα στη Θεσσαλονίκη- Ήρθε η ώρα της μεγάλης μάχης

Κικίλιας: 32% η θετικότητα στη Θεσσαλονίκη- Ήρθε η ώρα της μεγάλης μάχης

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα έκρουσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Αναφερόμενος, συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι ο δείκτης θετικότητας στον κορωνοϊό είναι 32%. 

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στην κατάσταση της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός σημείωσε ότι: «Είναι μία μεγάλη μάχη, αλλά δυστυχώς δεν προσέξαμε. Η θετικότητα φτάνει στο 32%».

Σε 1.082 ανέρχονται σήμερα οι κλίνες ΜΕΘ στην Ελλάδα, ενώ μέχρι το τέλος του 2020 θα προστεθούν ακόμη 234 κλίνες, δήλωσε επιπλέον ο υπουργός κ. Κικίλιας. Όπως ανέφερε, τον Ιούλιο του 2019, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ ανέρχονταν σε 557.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης για τις αντοχές του ΕΣΥ, ο κ. Κικίλιας είπε ότι κάθε χρόνο τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο υπήρχαν 30-35 αναμονές την ημέρα για θέσεις ΜΕΘ. Όπως επεσήμανε, σήμερα υπάρχουν 297 κενές κλίνες ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι κλίνες COVID-19 στην Ελλάδα ανέρχονται σε 4.590, ενώ συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 2 εκατομμύρια τεστ (PCR και Rapid Test), με τις κινητές ομάδες να φτάνουν τις 450.000.

Ακόμη, ο κ. Κικίλιας παρουσίασε τους επαγγελματίες υγείας, τονίζοντας ότι το Σεπτέμβριο του 2019 απασχολούνταν 88.690 επαγγελματίες υγείας, ενώ το Νοέμβριο του 2020 ο αριθμός αυτός έφτασε τα 100.984 άτομα.

Όπως είπε, μάλιστα, ο κ. Κικίλιας συνολικά 224 Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία Covid 19 εισήλθαν στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού. Ταυτόχρονα, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας γίνεται το 30,03% των συνολικών τεστ έναντι του κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει πως πλέον υπάρχει μεγάλη βοήθεια προς τα νοσοκομεία και τα ΤΕΠ, καθώς τα τεστ διενεργούνται πλέον σε σημαντικό ποσοστό στα Κέντρα Υγείας.

«Ο πρωθυπουργός κι εγώ θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό ώστε μαζί με την ελληνική κοινωνία να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση. Θέλω να πω ένα μεγάλο “ευχαριστώ”, σε γιατρούς, νοσηλευτές, τραπεζοκόμους, καθαρίστριες, κλιμάκια του ΕΟΔΥ που δίνουν μάχη με τον κορωνοϊό», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας.

Αναλυτικά ο υγειονομικός χάρτης

Επίθεση Κικίλια κατά Τσίπρα

Επίθεση στον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε κατά την ενημέρωση της Τρίτης ο Βασίλης Κικίλιας. Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και την κριτική που ασκείται από το κόμμα της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση του κορωνοϊού.

«Απέναντι στην εθνική προσπάθεια, υπάρχει ο Τσίπρας και οι σύντροφοί του, με λαϊκίστικη αντιπολίτευση, ψέματα και fake news. Δεν χτυπούν εμάς, αλλά τους πολίτες», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε: «Το έκαναν στην αρχή της πανδημίας, το κάνουν αδίστακτα και τώρα».

«Εγώ, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, κάναμε και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε μαζί με την ελληνική κοινωνία να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση», επεσήμανε επιπλέον ο υπουργός Υγείας.