Κορωνοϊός: Κίνδυνος να νοσήσει μέχρι και το 60% των Ιταλών – Αυξάνονται τα κρούσματα εντός και εκτός Ελλάδας

53 mins read

Ενώ ο φονικός κορωνοϊός εξαπλώνεται διεθνώς ανεξέλεγκτα,  τα κρούσματα στη χώρα μας συνεχώς αυξάνονται.

Μία νοσηλεύτρια από το νοσοκομείο του Ρίου βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό.

Η γυναίκα είχε έρθει σε επαφή με τον 66χρονο, από την Αμαλιάδα, που ήταν ο πρώτος που είχε βρεθεί θετικός στο ιό.

Η νοσηλεύτρια είναι το πρώτο άτομο από τους εργαζομένους στο νοσοκομείο που βρίσκεται με κορωνοϊό.

Οι υπόλοιποι εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατ΄όικον καραντίνα και ελέγχονται.

Κρούσμα στην ισραηλινή πρεσβεία

Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε υπάλληλος της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα, καθώς και άλλα δύο μέλη της οικογένειάς του, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Jerusalem Post.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρεσβεία σήμερα, Δευτέρα, θα παραμείνει κλειστή προκειμένου να απολυμανθεί.

Όπως αναφέρεται, επίσης, ο ισραηλινός υπουργός Υγείας είναι σε επαφή με τον Έλληνα ομόλογό του, Βασίλη Κικίλια.

Αντιναύαρχος εν αποστρατεία με κορωνοϊό στο Σωτηρία

Στο Σωτηρία με κορωνοϊού νοσηλεύεται αντιναύαρχος εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο απόστρατος αξιωματικός φέρεται να έφτασε στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών αργά το βράδυ της 7ης Μαρτίου και εν συνεχεία να μεταφέρθηκε στο Σωτηρία, ένα από τα 13 νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό.

«Kάνουν σα να μη συμβαίνει τίποτα»

Ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ αναφέρει ότι οι πολίτες κυκλοφορούν ανενόχλητοι παντού, ενώ θα έπρεπε να είναι σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού.

Ο κ.Παναγιώτης Αντωνακόπουλος τόνισε ότι σε έναν νομό όπως ο νομός Ηλείας που είναι σε κατάσταση συναγερμού, οι άνθρωποι που θα έπρεπε να είναι σε καραντίνα και είναι συγγενείς των εκδρομέων στους Αγίους Τόπους «κυκλοφορούν στα καφενεία στην αγορά».

Προληπτικά μέτρα 

Η άνοδος των κρουσμάτων φέρνει νέα μέτρα από την κυβέρνηση τα οποία θα είναι σε ισχύ από σήμερα, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωσή του.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε νέα σειρά μέτρων, πέρα από το προληπτικό κλείσιμο των σχολείων, όπου υπάρχουν ύποπτα κρούσματα στις περιοχές τους.

Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και λοιμοξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, λαμβάνονται περαιτέρω περιοριστικά μέτρα για την προστασία των ευπαθών ομάδων από τον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα:

  • Αναστολή λειτουργίας των ΚΑΠΗ
  • Όλων των σχολικών εκδρομών για 2 εβδομάδες
  • Αθλητικές εκδηλώσεις κεκλεισμένων των θυρών  για 2 εβδομάδες
  • Για τα σχολεία συνεχίζεται η προληπτική αναστολή λειτουργίας, ανάλογα με την εμφάνιση κρουσμάτων, και όχι οριζόντια

Μάλιστα, όπως ενημέρωσε, δεν θα κλείσουν θέατρα, κινηματογράφοι, γήπεδα και εκκλησίες, ενώ θα ληφθούν μέτρα για δημόσιες συναθροίσεις. .

 Πολλά σχολεία θα μείνουν κλειστά 

Πολλά σχολεία σε όλη την Ελλάδα θα παραμείνουν κλειστά από σήμερα, ενώ πέρα από το προληπτικό κλείσιμο σχολείων, σε άλλες περιοχές της χώρας, αποφασίστηκε να απαγορευτούν και οι σχολικές εκδρομές για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Αρκετοί Δήμοι κλείνουν τα σχολεία τους μετά και από την απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, ώστε να γίνουν και οι απαραίτητες απολυμάνσεις.

Η κατάσταση στις άλλες χώρες

Κανένα κρούσμα μετάδοσης του κορωνοϊού δεν καταγράφηκε χθες, για δεύτερη ημέρα,στην ηπειρωτική Κίνα, πέραν της επαρχίας Χουμπέι, του επίκεντρου της κρίσης.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε 40 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, από 44 μία ημέρα νωρίτερα.

Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό από όταν το κινεζικό Υπουργείο Υγείας άρχισε να δημοσιοποιεί δεδομένα για την επιδημία της ασθένειας COVID-19 σε εθνική κλίμακα την 21η Ιανουαρίου.

Kρούσματα στη Βουλγαρία

Εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στη Βουλγαρία, με τις αρχές της χώρας να αναζητούν τον «ασθενή 0».
Πρόκειται για δυο άνδρες και δυο γυναίκες. Ο ένας άνδρας είναι ηλικίας 27 ετών και η μια γυναίκα 75 ετών.

Οι δύο άνδρες δεν είχαν έρθει σε επαφή με άτομα που είχαν ταξιδέψει σε χώρα υψηλού κινδύνου και νοσηλεύονται σε θαλάμους απομόνωσης νοσοκομείων αναφοράς της χώρας, με ήπια συμπτώματα.

Η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές.

Ο καθηγητής Βέντσεσλαβ Μουταφτσίσκι, επικεφαλής της εθνικής μονάδας πρόληψης του κορωνοϊού στη Βουλγαρία εξήγησε:

«Δεν έχουν το τυπικό προφίλ: Δεν ταξίδεψαν στο εξωτερικό και δεν ήρθαν σε επαφή με άτομα που ταξίδεψαν». Και πρόσθεσε: «Συνεπώς, δεν έχουμε βρει τον ασθενή μηδέν».

Ο νεαρός άνδρας ζει στη βόρεια πόλη Πλέβεν και η γυναίκα στο Γκάμπροβο, στο κεντρικό τμήμα της Βουλγαρίας. Οι άνθρωποι με τους οποίους έχουν έρθει σε επαφή, υποβάλλονται επίσης σε εξέταση, ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Δυο κρούσματα στην Αλβανία

Οι αρχές της Αλβανίας ανακοίνωσαν ότι επιβεβαίωσαν τα πρώτα δύο κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό στη χώρα.

Διευκρίνισαν, ότι πρόκειται για συγγενείς, πατέρα και γιο, που επέστρεψαν από την Ιταλία, τη χώρα που πλέον πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη πέραν της ηπειρωτικής Κίνας από την επιδημία.

 

Εξεγέρσεις με νεκρό στην Ιταλία

Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ιταλία άγγιξαν πλέον τα 7.375, ενώ οι νεκροί είναι 366.

Το 73% των θανόντων ζούσε στην Λομβαρδία, ενώ συνολικά, 3.557 ασθενείς έχουν εισαχθεί σε δημόσια νοσοκομεία, και 2.180 είναι σε κατ`οίκον περιορισμό.

Ο επιδημιολόγος Βάλτερ Ριτσάρντι, σύμβουλος του Ιταλού υπουργού Υγείας, μέσω της εφημερίδας La Stampa ζητά από τους Ιταλούς «να μείνουν μέσα στο σπίτι όσο περισσότερο μπορούν».

Ο επιστήμονας εξηγεί επίσης ότι, αν ο ιός συνεχίσει να μεταδίδεται με τόσο ταχείς ρυθμούς, θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στα νοσοκομεία, αφού μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση της ασθένειας ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη και πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς και τη μόλυνση μέχρι και του 60% του πληθυσμού.

Ο Ριτσάρντι εκτιμά ωστόσο ότι «το σενάριο αυτό θα παραμείνει υποθετικό και μόνον, αν επικρατήσει η ατομική ευθύνη και οι νέοι περιορίσουν την κοινωνική τους ζωή αποκλειστικά σε εξόδους σε ανοικτούς χώρους, με ιδιαίτερη προσοχή στην συμπεριφορά τους και στους κανόνες υγιεινής».

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα La Stampa, αυτό που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί είναι η περαιτέρω αύξηση της πίεσης επί των ιταλικών μονάδων εντατικής θεραπείας, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να θεραπεύονται τόσο οι ασθενείς του κορωνοϊού, όσο και εκείνοι οι οποίοι υποφέρουν από άλλες σοβαρές παθήσεις.

Παράλληλα, όπως έκαναν γνωστό το συνδικάτο των σωφρονιστικών υπαλλήλων και μία ΜΚΟ, εξεγέρσεις ξέσπασαν χθες σε τέσσερις φυλακές στην Ιταλία, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να σκοτωθεί, αφού οι αρχές ανακοίνωσαν ότι αναστέλλονται οι επισκέψεις των συγγενών των κρατουμένων προκειμένου να περιοριστεί η επιδημία του νέου κορωνοϊού,

Παράλληλα, η Συνέλευση Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων κατά του κορωνοϊού, αποφάσισε ότι οι λειτουργίες θα σταματήσουν σε όλες τις εκκλησίες της χώρας μέχρι τις 3 Απριλίου,

Δεν θα τελούνται γάμοι ούτε κηδείες σε εκκλησιαστικούς χώρους. “Πρόκειται για μια οδυνηρή απόφαση, η οποία όμως ενδείκνυται ως συμβολή στην προστασία της δημόσιας υγείας”, τονίζει η Συνέλευση Καθολικών Επισκόπων.

Υπο τον φόβο του κορωνοϊού, η Alitalia αναστέλλει όλες τις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού από και προς το αεροδρόμιο του Μιλάνου, Μαλπένσα, από σήμερα.

ΗΠΑ

“Η πόλη της Νέας Υόρκης μπορεί να έχει 100 ή περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού μέσα σε δύο ή τρείς εβδομάδες, από τα 13 που έχει τώρα”, δήλωσε ο δήμαρχος της Μπιλ ντε Μπλάζιο.

H Κυβερνήτης του Όρεγκον Κέιτ Μπράουν κήρυξε χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης 60 ημερών, καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού στην πολιτεία διπλασιάστηκαν σε 14.

Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι πολίτες του `Ορεγκον να είναι ασφαλείς”, δήλωσε η Μπράουν σε συνέντευξη Τύπου.

Ο αριθμός των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό στην πολιτεία της Νέας Υόρκης αυξήθηκε χθες σε 105 από 89. 

Παράλληλα η πολιτεία της Ουάσινγκτον εξετάζει αν απαιτείται η λήψη υποχρεωτικών μέτρων για τον περιορισμό των κοινωνικών συναθροίσεων.

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα